Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската драма обра "Аскеер"- ите с "Дебелянов и ангелите"

Ден след като грабна наградата "Пловдив", пиесата обра и националните арт-призове

| обновено на 25.05.19 в 11:11

Пловдивският театър триумфира безапелационно на тазгодишните награди „Аскеер“. 

5 статуетки отидоха там:

- За най-добро представление

– За съвременна българска драматургия - на Александър Секулов

- За режисура -  на Диана Добрева

 - За сценография - на Мира Каланова

-  За изгряваща звезда - на Ненчо Костов, в ролята на Дебелянов

Любовта на публиката обсипа и всички останали актьори от култовата пиеса. 

Само ден преди това, "Дебелянов и ангелите" получи и наградата "Пловдив"  в раздела за театър. 

„Аскеер“ за водеща женска роля отиде при Радина Кърджилова, а за водеща мъжка – при Валентин Ганев.

Отличието за цялостен принос към театралното изкуство тази година отиде при Иван Налбантов.

90 постановки, 65 от тях на столични театри, влязоха в битка за "Аскеерите". Наградата за водеща женска роля си оспорваха актрисите Василена Винченцо, Илияна Коджабашева и Радина Кърджилова, като спечели Кърджилова за превъплъщението ѝ в Сара в "Любовникът" в Народния театър с режисьор Деян Донков: "Благодаря на Деян за безграничната любов, доверие и подкрепа".

В категорията "Водеща мъжка роля" наградата отиде при Валентин Ганев за ролята му на Лаймон Фелд в "Спускане от връх Морган" в Народния театър: "Да бъда награден в компанията на Иван Бернефин и на Владо Пенев е страхотно. Разбира се, благодаря и на целия екип на представлението, в което участвам - "Спускане от връх Морган", начело с Николай Ламбрев и Михайловски".

В категорията "Режисура" статуетката, изработена от Георги Чапкънов, отиде при Диана Добрева за две представления: "Бащата" в Народния театър "Иван Вазов" и "Дебелянов и ангелите" в Пловдивския театър.

"Аскеер 2019" за цялостен принос към театралното изкуство тази година взе Иван Налбантов: 

"Никога досега, до днешния ден, не съм бил обект на такова засилено внимание. То не бяха интервюта, разговори в радиа и телевизии, поздравления и аз най-сетне разбрах какво са преживявали тези колеги, които за дълго са били нещо като звезди или подобия на звезди и признавам си честно - вече въобще не им завиждам".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24