Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ победи с листа от компетентни хора и харизмата на Борисов

При всичките трусове в управлението загубата на БСП говори за рядката некадърност на социалистите


Имаше субективно усещане, че ГЕРБ ще надделее на тези избори, което всъщност е и обективно, предвид добрата структура на партията и нейната организация. Друг е въпросът, че данните на социолозите не показваха това в началото и средата на кампанията, но и това е обяснимо, коментира за Радио Пловдив Георги Харизанов, директор на Института за дясна политика.

Според него победата на ГЕРБ се дължи на три основни причини. Първо ГЕРБ предложи листа от грамотни хора, нещо което при БСП отсъства. Там компетентността беше извадена от проектолистата на Корнелия Нинова и частично възстановена от Националният съвет на БСП, който успя да върне Сергей Станишев сред кандидатите за евродепутати.

Второ - Цветан Цветанов подаде оставка като демонстрира лоялност и в същото време свърши огромен обем от работа. И трето – включването на Бойко Борисов като челна фигура в кампанията на ГЕРБ. Така хората избраха да продължи да се работи като досега, въпреки кусурите на това управление.

Георги Харизанов отбеляза, че на предишните парламентарни избори ГЕРБ е успяла да привлече 150 000 анти БСП гласа. На този вот това също се получи в известна степен, но по-скоро тук играта беше спечелена от твърдите електорати на партиите. БСП показа, че не може да привлече периферия. При всичките трусове в управлението това говори за рядката некадърност на социалистите.

Той припомни, че неколкократно Кирил Добрев даде изявления, че ще си подаде оставката като организационен секретар на БСП, ако партията загуби вота. Така че че при него нещата са ясни. 

Според Харизанов Корнелия Нинова има полезен ход и може да не подаде оставка, защото нейната листа е била бламирана и тя има оправдание за тази загуба. Друг е въпросът дали вътре в БСП не трябва да бъде преосмислена ролята на Нинова в партията. Социалистите трябва да преценят доколко Нинова трябва да продължи да ги тика към тази линия на националсоциализъм и да ги държи извън политическия живот, каза още той. 

Един от големите изводи, който можем да направим, преди официалните резултати е, че те препотвърждават статуквото – първите политически сили си остават, тези които са настоящия парламент и не се вижда необходимост у избирателите, която да налага размествания в Народното събрание, каза в заключение Георги Харизанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22