"Звукът на киното" продължава с още "Амадеус"

| обновено на 01.06.19 в 17:36
Автор:

Празникът продължава втора седмица. Както ви обещахме в "Звукът на киното" две поредни седмици, в събота, ще слушаме музика на Моцарт от забележителният филм на Милош Форман „Амадеус“.

Шедьовърът на чешкия режисьор, по сценарий на Питър Шафар, е емблематичен филм, разказ не само за човека – музика Моцарт и останалия в сянката му придворен музикант Салиери. 

Това е филм за невъзможното съжителство на таланта с посредствеността, филм за гения и завистта, както и за ужаса да осъзнаеш собствената си незначителност при досега с истински докоснатия от божествена искра творец. 

„Амадеус“ е номиниран за 53 награди, от които получава 40, включително 8 „Оскар“- а и 4 награди „Златен глобус“.

 През 1998 г. Американският филмов институт включва „Амадеус“ в листата "100 години Американски филмов институт... 100 филма".

Списание "Empire" поставя забележителната лента на Милош Форман в класацията си „500 най-велики филма за всички времена“.

Сред звездите на „Амадеус“ са Ф. Мъри Ейбръхам в ролята на Салиери и Том Хълси като Моцарт.


Още от категорията

Тракийска култура и други истории „Точно днес“

Финансирането на партиите излиза на светло. Как ще стане това, при какви условия бизнесът ще развърже кесията? Ще има ли обратна връзка между бизнес и власт? Това са въпросите към Александър Стайков, и.д. на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“. В Световния ден на бежанеца ще говорим с Борислав Грозданов от Върховния комисариат на ООН с..

публикувано на 19.06.19 в 16:57

Отваряме ветрилото на актуалните теми в "Ден след ден"

В 19-тия ден на юни, броени дни преди началото на астрономическото лято, отваряме ветрилото на актуалните теми в предаването „Ден след ден“ с разговори, свързани с пари и данъци, опит за решаване на проблеми в туристически дестинации от региона, изпити на седмокласници и култура.  Ще се разхладим ли в иначе жежкия ден с анализа за отвореното..

публикувано на 19.06.19 в 14:10

Фентъзи фестивал и цирково изкуство във „Вход свободен“

И днес, раздаваме билети за цирк. Така, че провокирайте късмета си. Ще чуете и нашия разговор с Марио Валдемар Малеволти, 7-мо поколение цирков артист и човека на „Колелото на смъртта“. Фестивалът „Lost age“, също, ни е на фокус. Говорим с д-р Кирил Ненов. Той е историк и асистент към „Института за исторически изследвания“, към БАН...

обновено на 19.06.19 в 09:46

Из траекториите, очертани "Точно днес"

Фокус върху данък ДДС като финансова и икономическа логика ще постави Тристранният съвет за социално партньорство. Опит за политическо заиграване с темата, прокарване на разделителни линии преди предстоящите местни избори, популизъм или  доводи с икономическа тежест  прозират в идеята за диференцирана ставка  на ДДС за стоките и услугите. По..

публикувано на 18.06.19 в 17:20

"Ден след ден"-инциденти и обичайни проблеми

Военен парашутист загина по време на снощната тренировъчна операция край село Чешнегирово, трима други са ранени. Оскъдната информация около инцидента от пресцентъра на учението обясняват с ограниченията, които налагат американските Сухопътни сили, които ръководят тренировката в рамките на НАТО. Кметът Иван Тотев критикува превозвачите от..

публикувано на 18.06.19 в 14:31