Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив министър Танева откри Втория национален форум на младите фермери

Ще има санкции за нарушителите по програмата за селските райони

Фонд "Земеделие" е глобил нарушителите с 10 милиона лева, а ЕС е наложил на България други санкции за 11 милиона евро заради къщите за гости

4
Министър Десислава Танева с млади фермери в Пловдив
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Всички нарушители ще бъдат санкционирани така, както Регламентът го казва. Той се прилага пряко и всеки нарушител в мониторинговия период ще бъде санкциониран и санкциите ще са за негова сметка. Това заяви в Пловдив земеделският министър Десислава Танева по повод решението на Върховния административен съд, който вчера окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите по програмата за селските райони. 

По тази методика досега се налагаха глобите за финансови нарушения при всички европейски проекти по програмата, в това число и скандално нашумелите къщи за гости.

Министър Танева изрично подчерта, че всички наложени санкции ще бъдат платени от нарушителите и промяна в това отношение няма. Фондът ще се съобрази – това заяви Танева относно методиката на Фонд „Земеделие“, утвърдена от Румен Порожанов в качеството му на директор на Фонда. 

Тя обаче не обясни дали нарушителите, санкционирани по отменената от съда методика, ще си получат обратно парите и наложените от Брюксел глоби ще бъдат платени от държавния бюджет.

Фонд "Земеделие" е санкционирал нарушителите с 10 милиона лева, а Европейският съюз е наложил на България други санкции за 11 милиона евро заради къщите за гости, сочи публично известната информация към момента.

В Пловдив земеделският министър Десислава Танева откри официално Втория национален форум на младите фермери. Той се провежда в Аграрния университет и е под мотото „Иновации и нови технологии за устойчиво земеделие“. 

Министър Танева посочи, че младите фермери са акцент в политиките в Общата селскостопанска политика и това ще се запази и в следващия програмен период. 

От младите фермери, получили подкрепа по Мярка 6.1, се оказва, че 60 % са мъже, а 40 на сто са жени, съобщи министър Танева и пожела през следващия програмен период да бъде постигнат паритет 50:50. Явно ще трябват приоритети за младите жени фермери, изтъкна Десислава Танева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жители на Брестовица блокираха връзката между Пещерско шосе и Околовръстния път. Така те изразяват недоволството си от нерешения проблем с качеството на питейната вода в селото, в която има манган, мътна е и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната вода на Брестовица. Това, което се изискваше от община..

публикувано на 24.04.24 в 17:09

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06