Небето се изсипа над Пловдив, пороят наводни улиците

| обновено на 31.05.19 в 18:23
5
Снимка: plovdiv24

Близо 80 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка, се изсипаха днес Пловдив в продължение. Час след като първата буря утихна, нов порой заля града следобед. 

Заради голямото количество валежи много от  места в града са под вода, особено ниските точки, а шахтите не успяха на поемат цялото количество вода.

До момента са получени над 100 сигнала, които се отработват от сили на ПБЗН, Общината и доброволци. От РДПБЗН-Пловдив са отработени над 30 сигнала. Предислоцирани са два екипа на РДПБЗН-Пазарджик с 6 мотопомпи и шестима служители.

По специфична е ситуацията в Болница “Св. Каридат”, където на място работят два екипа, като има усложнена обстановка поради избила водопроводна тръба. Болницата е с прекъснато електроснабдяване и са предприети мерки за обозопасяване и извеждане на пациенти.

Екипи работят и в Онкодиспансера, подлеза на аптека “Марица”, подлеза на Чифте баня, подлеза на Пловдивският университет -1 ниво на Мол “Галерия Плаза”, има съобщения за закъсали автомобили по Кукленско шосе.

Около 14 часа в южната част на Пловдив падна краткотраен пороен дъжд, основно в кв. Кючук Париж. До 14:30 часа са получени 33 сигнала за наводнени обекти, от които по-характерни са за детските градини – „Вяра“, „Мечта“ и „Валентина“, подлеза на централна гара и подлеза на улица Гладстон. Съобщено е за 22 случая на наводнени мазета в приземни етажи на жилищни и обществени сгради.

За ограничавана на наводнението са включени 9 екипа от службите на гр. Пловдив и Сектор СОД, допълнително е създадена организация за събиране на свободния от дежурство състав и съседни районни служби. Няма опасност за децата от детските градини, няма пострадали и бедстващи граждани.

Най-сериозна е ситуацията в район „Южен“. Там са били наводнени приземните етажи във втора база на Онкодиспансера, болница „Свети Каридад“ и Кожния диспансер. Наводнени участъци имаше и на Коматевския възел и Кукленско шосе, където в индустриалната зона хората извадиха надуваеми лодки.

Наводнен и затворен за автомобили е подлезът на ул. "Гладстон", където по думите на директора на ОП "Чистота" колекторите не могат да поемат огромното количество вода. Наводни се подлезът на "Скобелева майка",  река потече по булевард "Никола Вапцаров", както и кръстовището на ул. "Скопие" с промишлената зана. 

Заради наводнен първи етаж  бе изключено електричеството мол "Пловдив Плаза", чиито персонал и клиенти се евакуираха.

Колекторът на бул. „Санкт Петербург“ срещу бившето АОНСУ е аварирал вследствие на големите количества валежи, които все още се изсипват над Пловдив. На пътната артерия извира вода, вследствие на което асфалтовата настилка е подкопана. Кметът на район „Тракия“ е на мястото. Екипите на ОП „Чистота“ непрекъснато почистват шахтите, но въпреки това преминаването е затруднено. Проведени са разговори с „ВиК“ още утре да бъде направен оглед на трасето, за да може по най-бързия начин да бъде ремонтиран повредения участък.

В момента целият състав на ОП „Чистота“ работи по пловдивските улици, утре отново цялото предприятие ще е на работа, заяви директорът Иван Стоянов.

Наводнени къщи има и в Садово. 


Галерия