Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Небето се изсипа над Пловдив, пороят наводни улиците

| обновено на 31.05.19 в 18:23
5
Снимка: plovdiv24

Близо 80 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка, се изсипаха днес Пловдив в продължение. Час след като първата буря утихна, нов порой заля града следобед. 

Заради голямото количество валежи много от  места в града са под вода, особено ниските точки, а шахтите не успяха на поемат цялото количество вода.

До момента са получени над 100 сигнала, които се отработват от сили на ПБЗН, Общината и доброволци. От РДПБЗН-Пловдив са отработени над 30 сигнала. Предислоцирани са два екипа на РДПБЗН-Пазарджик с 6 мотопомпи и шестима служители.

По специфична е ситуацията в Болница “Св. Каридат”, където на място работят два екипа, като има усложнена обстановка поради избила водопроводна тръба. Болницата е с прекъснато електроснабдяване и са предприети мерки за обозопасяване и извеждане на пациенти.

Екипи работят и в Онкодиспансера, подлеза на аптека “Марица”, подлеза на Чифте баня, подлеза на Пловдивският университет -1 ниво на Мол “Галерия Плаза”, има съобщения за закъсали автомобили по Кукленско шосе.

Около 14 часа в южната част на Пловдив падна краткотраен пороен дъжд, основно в кв. Кючук Париж. До 14:30 часа са получени 33 сигнала за наводнени обекти, от които по-характерни са за детските градини – „Вяра“, „Мечта“ и „Валентина“, подлеза на централна гара и подлеза на улица Гладстон. Съобщено е за 22 случая на наводнени мазета в приземни етажи на жилищни и обществени сгради.

За ограничавана на наводнението са включени 9 екипа от службите на гр. Пловдив и Сектор СОД, допълнително е създадена организация за събиране на свободния от дежурство състав и съседни районни служби. Няма опасност за децата от детските градини, няма пострадали и бедстващи граждани.

Най-сериозна е ситуацията в район „Южен“. Там са били наводнени приземните етажи във втора база на Онкодиспансера, болница „Свети Каридад“ и Кожния диспансер. Наводнени участъци имаше и на Коматевския възел и Кукленско шосе, където в индустриалната зона хората извадиха надуваеми лодки.

Наводнен и затворен за автомобили е подлезът на ул. "Гладстон", където по думите на директора на ОП "Чистота" колекторите не могат да поемат огромното количество вода. Наводни се подлезът на "Скобелева майка",  река потече по булевард "Никола Вапцаров", както и кръстовището на ул. "Скопие" с промишлената зана. 

Заради наводнен първи етаж  бе изключено електричеството мол "Пловдив Плаза", чиито персонал и клиенти се евакуираха.

Колекторът на бул. „Санкт Петербург“ срещу бившето АОНСУ е аварирал вследствие на големите количества валежи, които все още се изсипват над Пловдив. На пътната артерия извира вода, вследствие на което асфалтовата настилка е подкопана. Кметът на район „Тракия“ е на мястото. Екипите на ОП „Чистота“ непрекъснато почистват шахтите, но въпреки това преминаването е затруднено. Проведени са разговори с „ВиК“ още утре да бъде направен оглед на трасето, за да може по най-бързия начин да бъде ремонтиран повредения участък.

В момента целият състав на ОП „Чистота“ работи по пловдивските улици, утре отново цялото предприятие ще е на работа, заяви директорът Иван Стоянов.

Наводнени къщи има и в Садово. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Затвор заплашва отново адвокат Елдъров, този път за укрити данъци

Нова присъда и затвор заплашват известния с криминалното си досие адвокат Владимир Елдъров след като Окръжна прокуратура – Пловдив отново го предава на съд, този път за укрити данъци.   В този случай Елдъров умишлено не е декларирал крупни суми от адвокатски хонорари по дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и техни близки. Той е укрил..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

В Пловдив започва дело за крупна измама с пенсионни вноски

В Пловдивския районен съд започва делото за крупна измама с вноски за пенсия, с което са излъгани 11 души с почти 76 000 лв. Подсъдими отново са известните  Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров.  Те бяха съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева.   Бившата..

обновено на 18.04.24 в 14:44

Спецакция в Пазарджик разкри авторите на 16 престъпления

Множество разкрити престъпления, проверки по пътищата, търговски обекти, питейни заведения и други резултати отчита пазарджишката дирекция на МВР в рамките на месечната специализирана операция за противодействие на престъпността.  Тя е проведена на територията на целия регион, в околните общини и малките населени места.  Установени са извършителите..

публикувано на 18.04.24 в 13:33