САЩ каза OK за изтребителите, можем да свалим цената

Конгресът на САЩ даде разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара. 

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. 

Това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България.но тя може да се намали дори до 1 милиард, прогнозира ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”.

По думите му добрата новина в това решение е, че то идва бързо. Финансовата рамка включва и бъдещи модернизации нови видове въоръжения. Реално се очаква проектът е договорът да е за 1.2 милиарда долара.

Така цената ще е 150 милиона долара на самолет, но трябва да се има предвид, че цената само на самолета е 70 млн. долара, а ние ще получим комплект въоръжение.

Според ген. Събев в бъдещите преговори не трябва да се прави компромис с въоръжението, за да се намери по- добра цена.

Ако се запази това темпо на преговорите, българският парламент може да ратифицира сделката в края на лятото, прогнозира експертът.

Още от категорията

В Карлово честват 182 години от рождението на Васил Левски

С множество празнични прояви родният град на Васил Левски - Карлово, отбелязва 182-рата годишнина от неговото рождение.  Честването започна в 9 часа с отслужване на тържествена Света литургия в храма „Свети Николай“. След това представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада участваха в поднасянето на цветя на..

обновено на 18.07.19 в 17:21

Трудно ще е да осъдим държавата за теча на данни от НАП

Всеки отделен човек може да съди държавата за нанесени вреди, могат да го направят и фирмите, коментира в интервю за Радио Пловдив Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии по повод теча на лични данни от НАП. Според него обаче всички ищци ще трябва да докажат, че изтичането на техни данни е довело до..

обновено на 18.07.19 в 16:28

Част от Данък общ доход трябва да остане в общините

Част от събраното от имуществените данъци да отива към общините или пък те да се увеличат и добавката да постъпва в местната хазна. Първият вариант предлага НСОРБ, а вторият – вицепремиерът Томислав Дончев. Явор Алексиев от ИПИ смята, че първият вариант е по- подходящата концепция за  децентрализация, защото не повишава данъците на..

публикувано на 18.07.19 в 15:45

Не е бял хакер и не го е направил сам, ако е той

Никола Ранчев д-р по кибернетика, експерт по национална сигурност и собственик на фирми по информационни технологии, коментира случая с хакерството срещу НАП. След коментара на премиера Борисов, че това е дело на гениален мозък и вълшебник , а експерти заявиха, че може да го направи и шестокласник , стана ясно и, че пловдивчанинът, който работи във..

публикувано на 18.07.19 в 11:03

Имаме добри IT специалисти и некадърна администрация

Технологиите, които се използват в българското електронно управление, въобще не са толкова елементарни. Те са световни технологии-такива, каквито се използват навсякъде. Проблемът обаче е качеството на управлението, тоест на човешкия фактор. Така Константин Павлов, активист в областта на цифровите права, коментира случая с хакването на лични..

публикувано на 17.07.19 в 16:52