Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчето е обвинено в тероризъм

Подготвяната от ученика бомба в Пловдив била 5 пъти по- мощна от тази в Сарафово

| обновено на 08.06.19 в 14:31

Родителите на 16- годишния ученик от Пловдив са подали сигнала до службите за неговото радикализиране и подготвян атентат.  След получаването му екипи от Спецпрокуратурата и полицаи от ОДП - Пловдив, ДАНС с антитерористи са обискирали  две стаи, които детето е ползвало в семейното жилище. Той е ученик от елитна пловдивска гимназия, много интелигентно момче, от добро пловдивско семейство с добри възможности, съобщи на брифинг заместник - главният прокурор Иван Гешев.

В помещенията са намерени готови или в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, т. нар. тръбна бомба. Това е устройство, което се използва за атентати в САЩ. Открити са също взривно устройство в процес на изготвяне. Веществото е поставено в пластмасов съд, поставен в друг такъв  като между тях е имало пирони, за да се постигне максимално поразяващ ефект. Устройството  тежи 14,5 килограма и подобни са се използвали при терористичните нападения в Белгия, Сарафово и Франция. Веществото в Сарафово е 2,5 килограма. 

Открити са пиратки с пирони, множество механични и електронни прекъсвачи за елвериги, раница с батерии и създадена елверига към нея, бутони и други. Съставките са общодостъпни, детето е много интелигентно и много добре се е справило.  Намерени са формули за синтезиране на вещества. Акцията е продължила 5-6 часа със съдействието на бащата, който е взел детето от училището.

В резултат на събраните доказателства е установено, че детето е вербувано от ИДИЛ, намерено е знаме на ИДИЛ, книги, които са общодостъпни с ислямистка тематика. Установено е, че това е класически случай на вербуване и радикализиране на момчето. Т.нар. вербовчици са най- ценният капитал на терористична организация, те струват повече от петрола и златото. Това са хора, които са много добре подготвени. Детето е преминало многомесечна, дори годишна обработка от професионалист. Запознал се е с него през интернет. Поканен е да влезе в чат на ИДИЛ. Водени са разговори, изпратени са съответните клипове за обучение. Убедили го, че трябва да приеме исляма, разказа прокурор Гешев.

Според Спецпрокуратурата  с момчето, което вече е обвинено в тероризъм,  трябва да се водят разговори от специалисти /психолози и психиатри/ в изолирана среда, въпреки че това е престъпление.  Затова решението на Специализирания Апелативен съд то да бъде оставено у дома под надзора на Детска педагогическа стая ще бъде обжалвано. 

В момента детето е при родителите. В случай, че съдът не приеме аргументите на спецпрокуратурата ще трябва отговорността за ситуацията да бъде поета от семейството, училището и ОДП – Пловдив в частност Детска педагогическа стая, подчерта прокурор Гешев. 

Имаме пълно съдействие на семейството и се надяваме то да продължи. Дадено е съгласие и за работа с психолог, това е единственият начин да се реши този проблем. Детето ще продължи да посещава училище, няма да бъде извеждано от нормалната си среда. Полицията, обаче, ще наблюдава и него, и близките му, добави той.


Според Иван Гешев детето, въпреки че е обвинено в тероризъм, е жертва, а не престъпник. Ако си зарием главата в пясъка, това не означава че бурята ще ни подмине. Подобни случаи вече са реалност в България. Радикализация и промиване на мозъка вече може да стане през интернет. Призова родителите да бъдат бдителни. Този въпрос не може да се реши само от прокуратурата и другите служби. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39