Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО е против орязването на бюджета на "Пловдив 2019"

Неусвояването на 700 хил. лева от Фондация „Пловдив 2019“ е признание, че организацията не се е справила успешно с реализацията на Европейската столица на културата. Това считат от ВМРО-Пловдив, като предлагат парите да останат в бюджета на Фондацията и да се използват по пера за култура.

От дневния ред на предстоящата общинска сесия става ясно, че има предложение бюджетът на Фондацията ще бъде намален със 700 000 лева. Предложението идва от кмета и ще се обсъжда на 13 юни. Градоначалникът се позовава на доклада на изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев, който твърди, че до края на тази година се очаква икономия в размер на 700 000 лева от парите, планирани за проектите на Европейска столица на културата и издръжката на администрацията.

От ВМРО предлагат предложението за отказ от 100 хиляди лева за проекти, инициирани от Фондацията, да остане с перо от 90 хиляди, които да бъдат разпределени по 15 хиляди за всеки район за културни мероприятия – една стара идея на войводите, която още не е срещнала общинска подкрепа.

Предлага се също да се запазят 400 хиляди лева по отворената програма за проекти по направление „Наследство“, като се обяви проект за съхраняване на културното наследство на Пловдив чрез закупуване на 400 хиляди броя сиенитни павета като запазена марка на града.

ВМРО настояват и за запазване на 150 хил. лева по Отворената програма „Читалища“, като се даде възможност на читалищата с тези пари да реализират текущите си ремонти.

„Иначе казано, предлагаме тези 700 хил. лева да бъдат запазени в бюджета на Фондацията, но да бъдат насочени по предназначение за култура“ – изтъкна лидерът на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев.

Войводите ще отправят и питане защо средствата за закриващото събитие на Европейската столица на културата са намалени от Фондацията наполовина – от 100 хиляди на 50 хиляди лева.

„След такова мащабно събитие по откриването на Столицата на културата какво събитие пък ще ни предложат само за 50 000 на закриването и какво ще представлява всъщност тази проява“ – попита общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски.

Предложението за преразпределение на средствата от бюджета на Фондацията е входирано в ОбС е вече чака реда си на предстоящи сесии на съветниците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

„За свят без кръвоизливи“ е мотото на велопоход в подкрепа на хората с хемофилия, който ще се проведе в Пловдив.  След старт в 11 ч. на пл. „Съединение“ всички участници ще се насочат по ул. „Стефка Николова“ и преминат по велоалеята на бул. „Марица-юг“, за да достигнат финала пред спортния комплекс на УХТ зад хангарите на Гребния канал. За..

публикувано на 20.04.24 в 08:12

Историческият музей в Пловдив показва експонати, свързани с Априлското въстание

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил, в експозиция „Българско възраждане“  /Къща "Георгиади"/  Регионален исторически музей - Пловдив представя   изложбата „Април 1876 Пловдивското съзаклятие“. Освен разказ в табла за Пловдивския революционен комитет музеят ще изложи рядко показвани..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пазарджик е домакин на инициативата "Цветя за смет"

За поредна година община Пазарджик организира инициативата за разделно събиране на отпадъци под мотото „Цветя за смет“. За времето от 9.00 до 12.00 ч. в 6 определени пункта хората могат да предават излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, акумулатори и батерии, хартия, пластмаса, разделно събран текстил, годни за повторна..

публикувано на 20.04.24 в 07:46

В Асеновград започва празникът "Златна ябълка"

В Асеновград започва уникалният празник „Златна ябълка“.  В църквата „Успение Богородично“ в кв. „Горни Воден“ ще бъде отслужена света литургия. Според вярванията, в този храм Света Богородица сътворява чудо за тези, които се помолят за рожба. Традицията изисква жените, които имат репродуктивни проблеми, да изслушат молитвата пред чудотворната..

публикувано на 20.04.24 в 07:31

Продължават събитията за обновената Градска градина в Пловдив

И днес продължават събитията по повод откриването на обновената Градска градина в Пловдив.  Заради прогнозата за променлива метеорологична обстановка за 20 и 21 април и за по-голяма сигурност при провеждане на събитията детският празник, предвиден за събота, включен в проявите за откриването на обновената Градска градина в Пловдив, се мести за..

публикувано на 20.04.24 в 07:27