Ученикът от Пловдив едва ли е радикализиран само в интернет

Доц Златогор Минчев, който е ръководител на секция "Информационни технологии в сигурността" в БАН изрази съмнения, че момчето от Пловдив, уличено в подготовка на терористичен акт, се е радикализирало само в социалните мрежи.

Звучи малко невероятно, че на един младеж на 16 години могат да повлияят само информации в интернет. 

По скоро става дума за смесено въздействие от негово близко обкръжение в комбинация с интернет. Трудно е да се накара някой да прегърне идеологично атаки, свързани с  ИДИЛ и да говорим за понятия като "самотни  вълци", които на 16 години взимат сами решения за такива атаки. Мрежата е пространство, в което да си набавя допълнителна информация.

По думите на експерта намирането на  информация в интернет е лесно, дали ще я използваме е друг въпрос.

Доц. Минчев също акцентира върху общуването родители- деца. Той изрази съмнение, че контролът в мрежите може да се осъществява с технологични способи и те да са сигурни. 

Не бива да се оставя интернет да гледа нашите деца. Ако едно дете реши да лъже родителите си, ще ходи у приятели и пак ще го прави.Още от категорията

В доклада на ЕК има липса на становище и измиване на ръце

Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. Така председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков коментира съдържанието на приетия днес доклад от ЕК за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с..

публикувано на 22.10.19 в 17:23

България без мониторинг от ЕК, а "румънският модел" се провали

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа ,..

публикувано на 22.10.19 в 16:28

На контролиран вот се поддават необразованите

81 процента не биха гласували по принуда, 11 на сто признават, че биха продали вота си, а 8 процента отговарят с „не знам“ – това показва проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.  Това сочат данни от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за..

публикувано на 22.10.19 в 15:53

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск. Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее..

публикувано на 22.10.19 в 11:09

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22