Ученикът от Пловдив едва ли е радикализиран само в интернет

Доц Златогор Минчев, който е ръководител на секция "Информационни технологии в сигурността" в БАН изрази съмнения, че момчето от Пловдив, уличено в подготовка на терористичен акт, се е радикализирало само в социалните мрежи.

Звучи малко невероятно, че на един младеж на 16 години могат да повлияят само информации в интернет. 

По скоро става дума за смесено въздействие от негово близко обкръжение в комбинация с интернет. Трудно е да се накара някой да прегърне идеологично атаки, свързани с  ИДИЛ и да говорим за понятия като "самотни  вълци", които на 16 години взимат сами решения за такива атаки. Мрежата е пространство, в което да си набавя допълнителна информация.

По думите на експерта намирането на  информация в интернет е лесно, дали ще я използваме е друг въпрос.

Доц. Минчев също акцентира върху общуването родители- деца. Той изрази съмнение, че контролът в мрежите може да се осъществява с технологични способи и те да са сигурни. 

Не бива да се оставя интернет да гледа нашите деца. Ако едно дете реши да лъже родителите си, ще ходи у приятели и пак ще го прави.Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56