Трябва да развиваме дигитално критично мислене у децата

Много закъсняваме с въвеждането в образователната система на т.нар. дигитална медийна грамотност. Това всъщност означава критично мислене, възможност за оценка на информацията - все важни неща в дигиталната ера, коментира Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет и Националната мрежа за децата. 

Това е особено важно, защото сега никой не иска от подрастващите да мислят със собствените си глави, да анализират информацията. Причината е, за съжаление, образователната система, която залага на стария модел - научете това, после го разкажете, ще се изпитаме и всичко е наред - не, не е наред!, подчерта експертът. 

Цялата информация е достъпна в интернет, а те трябва да тренират умения за търсене, оценка и сравняване на информация, за да се включи механизмът за критично мислене. 

При наше представително изследване над 50 % от децата, а и от родителите им честно си признаха, че не могат да различат истинска от невярна информация в интернет. А това е голям, дълбок проблем, допълни Георги Апостолов. 

Не е важно дали 16-годишното момче случайно е изпробвало тази идеология или от любопитство е попаднало там. Това показва липса на умения за критично мислене, посочи експертът.

Той препоръча на родителите, които имат затруднения в общуването с децата заради интернет, да се обръщат към Центъра за безопасен интернет и Националната мрежа за децата. 

Бъдещето в борбата с тероризма е в изкуствения интелект, който да засича тревожни сигнали в интернет, посочи експертът. 

Цялото интервю на Живка Танчева с Георги Апостолов е в прикачения файл. 

Още от категорията

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07