Трябва да развиваме дигитално критично мислене у децата

Много закъсняваме с въвеждането в образователната система на т.нар. дигитална медийна грамотност. Това всъщност означава критично мислене, възможност за оценка на информацията - все важни неща в дигиталната ера, коментира Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет и Националната мрежа за децата. 

Това е особено важно, защото сега никой не иска от подрастващите да мислят със собствените си глави, да анализират информацията. Причината е, за съжаление, образователната система, която залага на стария модел - научете това, после го разкажете, ще се изпитаме и всичко е наред - не, не е наред!, подчерта експертът. 

Цялата информация е достъпна в интернет, а те трябва да тренират умения за търсене, оценка и сравняване на информация, за да се включи механизмът за критично мислене. 

При наше представително изследване над 50 % от децата, а и от родителите им честно си признаха, че не могат да различат истинска от невярна информация в интернет. А това е голям, дълбок проблем, допълни Георги Апостолов. 

Не е важно дали 16-годишното момче случайно е изпробвало тази идеология или от любопитство е попаднало там. Това показва липса на умения за критично мислене, посочи експертът.

Той препоръча на родителите, които имат затруднения в общуването с децата заради интернет, да се обръщат към Центъра за безопасен интернет и Националната мрежа за децата. 

Бъдещето в борбата с тероризма е в изкуствения интелект, който да засича тревожни сигнали в интернет, посочи експертът. 

Цялото интервю на Живка Танчева с Георги Апостолов е в прикачения файл. 

Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56