Ретроспективна изложба за живописеца Христо Желязков

85-тата годишнина на Христо Желязков беше отбелязана с откриването на ретроспективна изложба на художника. Платната му са изложени в Балабановата къща  и могат да бъдат видени до месец юли.

Картините на Христо Желязков са емоция и действителност, изразени чрез живописен талант.Твори живопис, графика, илюстрации. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурални композиции, каза при откриването изкуствоведът проф. Галина Лардева.

Снимка

Христо Желязков е ученик на Илия Бешков, Илия Петров, Дечко Узунов и проф. Панайот Панайотов.

Художникът работи години като реставратор и част от екипа, реставрирал Рилския и Бачковския манастири. Преподава и живопис в Училището за сценични кадри в Пловдив.

Христо Желязков рисува живопис, графика и илюстрация. Има 5 самостоятелни изложби и над 47 участия в международни, национални, регионални и градски изложби. 

Негови творби са притежание на художествени галерии и частни колекции в България и чужбина.


Галерия

Още от категорията

Нов параклис на името на Св. Йоан Предтеча имат в Смолян

Нов параклис вече имат в Смолян на главния път за Гърция. Той е дарен от местен бизнесмен, който държи винаги да е отворен за вярващите хора.  Днес на Еньовден е първият храмов празник на параклиса, посветен на св. Йоан Предтеча - Кръстителя на Божия син.  Интересното е, че това е първият в Родопите готов параклис, пристинал от Солун на..

публикувано на 24.06.19 в 13:54

Северната част от античния Форум ще разказва още истории

Вече е премахнато бетонното покритите над терена до Централна поща и започва археологическото проучване в северната част от Форума на Филипопол. Археологът Мая Мартинова, ръководи проучването. Съществената му част ще започне след като теренът бъде укрепен, защото не е безопасен, уточни тя. Какво се очаква да бъзе разкрито? Теренът е от голямо..

публикувано на 24.06.19 в 12:29

Преге - предаване за света на книгите, 22 - 28 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 22.06. 2019 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Хедър Морис. Татуировчикът от „Аушвиц“. 244 стр., ок. 3а, Рива, 2019. Васил Ю. Даскалов. Лагер на смъртта. Ч. 1. Предизвестие за Ловеч. 255стр., ок. 2А, Oз books, 2019. Виктор Утън. Урок по музика. 232..

публикувано на 24.06.19 в 10:01

Трима стършели в кошера на „Алтер его”

Трима от редакторите на вестник „Стършел” ще гастролират в брой 83 на „Алтер его”. Поводът е брой 3800 на най-стария действащ хумористичен вестник в България.  Светли мисли за миналото и бъдещето на сатирата ще споделят Михаил Вешим, Румен Белчев и Сергей Трайков. Очаквайте още тонизиращи бонуси във вид на весели истории, скечове, епиграми..

обновено на 22.06.19 в 16:42

Фестивал на традиционни хлябове в Куртово

Традиционни хлябове и сувенири от тесто ще бъдат представени за пръв път в село Куртово, община Карлово, по време на Фестивала на обредните хлябове и пити. Събитието ще се проведе на открита сцена в центъра на селото като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостите на фестивала ще имат възможността да се включат..

публикувано на 22.06.19 в 08:34