9% ДДС за българските книги и учебници поискаха издателите

Ние искаме да се постигне 0% ДДС, но и подобна стъпка от 9% би била напредък

Защо издателите отново поискаха намаляване на ДДС за книги и учебници в България? Разговор в първия ден на Алея на книгата, която се открива на Малката главна в Пловдив. 

Събеседник в програма "Точно днес" е председателят на УС на Асоциация "Българска книга" Велизара Добрева.

Добрева подчерта, че в най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната, което започва от Пловдив участват над 30 български издателства в 10 шатри. 

Идеята е книгата да отиде при своите читатели, като сме планирали и отстъпки с различни диапазони за издателствата, посочи Добрева.

За ДДС върху книгите и учебниците: От много години това е една от основните борби на Асоциация "Българска книга", защото до днес няма прието намаляване на този данък. Само България и Дания са държавите в ЕС, които нямат данъчно облечение върху издадените учебници и книги. Крайно време е не само в туризма, но и за издателствата да се въведе това облекчение. Очакваме дискусиите по темата да започнат отново. Има държави в ЕС където ставката е 0%. 

В понеделник издателите, разпространителите на книжни издания и литературните агенти категорично се обявявиха за намаляване на ДДС върху книгите, учебниците и учебните пособия, посочват от Асоциация „Българска книга“. Те отбелязват: Официалната позиция досега бе твърдо да не се приема диференцирана ставка, независимо че я има във всички останали страни на Съюза. Намаляването на ДДС за книгите няма да е нарушение на европейските директиви, а възприемане на добри и съвременни действащи модели за насърчаване на продукт от национално значение – се казва в позицията на организацията. Крайно време е да се преразгледа този данък. Намалението на облагането на книгите ще ги направи по-достъпни и още по-добри, а това е неотложно необходимо, като се имат предвид и проблемите, с които се сблъсква образователната ни система. 

Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56