9% ДДС за българските книги и учебници поискаха издателите

Ние искаме да се постигне 0% ДДС, но и подобна стъпка от 9% би била напредък

Защо издателите отново поискаха намаляване на ДДС за книги и учебници в България? Разговор в първия ден на Алея на книгата, която се открива на Малката главна в Пловдив. 

Събеседник в програма "Точно днес" е председателят на УС на Асоциация "Българска книга" Велизара Добрева.

Добрева подчерта, че в най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната, което започва от Пловдив участват над 30 български издателства в 10 шатри. 

Идеята е книгата да отиде при своите читатели, като сме планирали и отстъпки с различни диапазони за издателствата, посочи Добрева.

За ДДС върху книгите и учебниците: От много години това е една от основните борби на Асоциация "Българска книга", защото до днес няма прието намаляване на този данък. Само България и Дания са държавите в ЕС, които нямат данъчно облечение върху издадените учебници и книги. Крайно време е не само в туризма, но и за издателствата да се въведе това облекчение. Очакваме дискусиите по темата да започнат отново. Има държави в ЕС където ставката е 0%. 

В понеделник издателите, разпространителите на книжни издания и литературните агенти категорично се обявявиха за намаляване на ДДС върху книгите, учебниците и учебните пособия, посочват от Асоциация „Българска книга“. Те отбелязват: Официалната позиция досега бе твърдо да не се приема диференцирана ставка, независимо че я има във всички останали страни на Съюза. Намаляването на ДДС за книгите няма да е нарушение на европейските директиви, а възприемане на добри и съвременни действащи модели за насърчаване на продукт от национално значение – се казва в позицията на организацията. Крайно време е да се преразгледа този данък. Намалението на облагането на книгите ще ги направи по-достъпни и още по-добри, а това е неотложно необходимо, като се имат предвид и проблемите, с които се сблъсква образователната ни система. 

Още от категорията

В доклада на ЕК има липса на становище и измиване на ръце

Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. Така председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков коментира съдържанието на приетия днес доклад от ЕК за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с..

публикувано на 22.10.19 в 17:23

България без мониторинг от ЕК, а "румънският модел" се провали

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа ,..

публикувано на 22.10.19 в 16:28

На контролиран вот се поддават необразованите

81 процента не биха гласували по принуда, 11 на сто признават, че биха продали вота си, а 8 процента отговарят с „не знам“ – това показва проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.  Това сочат данни от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за..

публикувано на 22.10.19 в 15:53

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск. Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее..

публикувано на 22.10.19 в 11:09

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22