В преговорите със Скопие няма място за компромис с истината

Вижда се, че с колегите от Скопие трудно намираме общ език. Беше доста странно да се види, че те не приемат исторически извори, които показват Гоце Делчев като български революционер - каза доц. Наум Кайчев, зам.- председател на съвместната комисия между България и Северна Македония и бивш генерален консул в Битоля.

В коментар на последните разговори, водени от двете страни, той отбеляза, че е умерен оптимист за финала им и декларира  волята на българските учени да не допускат никакъв компромис с историческата истина.

Преговорите са процес, има допирни точки, но има и елементи, по които трудно се постига съгласие.

След разговорите в понеделник българската страна не прие предложението на македонската Гоце Делчев да се чества 7 октомври – денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. 

Според учения именно позицията им по този въпрос ще покаже дали македонците имат куража да преодолеят някои погрешни наслоявания и системни представи за миналото, които са изграждани десетилетия след втората световна война. 

Ако това не стане ще имат много проблеми, които сами ще са си създали.

Работата продължава и по учебниците на различните класове в средното училище, допълни в разговора доц. Кайчев.  Очакваме да има корекции в тях. 

По думите му и за периода на Средновековието има тенденция да се излиза от пряката историческа конкретика и да се говори с по- общи постулати, а когато пак се върнем до конкретиката аргументите им са доста  странни.

Още аргументи и коментар за хода на разговорите чуйте в интервюто.Още от категорията

КПКОНПИ закри прибързано "Апартаментгейт"

Антикорупционната комисия не откри данни за конфликт на интереси при 11-те проверки по скандала "Апартаментгейт " . За прекратените преписки е уведомена прокуратурата, която може да протестира решенията. За Радио Пловдив Лора Матеева, експерт от НПО  "Антикорупционен фонд"  заяви, че проверката  приключва твърде прибързано и е извършена..

публикувано на 24.06.19 в 17:08

Бизнесът живее с проблемите на Пловдив

Трудно върви реализацията на пътните проекти под и над ж.п. линиите в Пловдив.  Проектът „Модър-Царевец“ не може да тръгне, след като конкурсната комисия не одобри офертата на единствената фирма, която кандидатства за изпълнител. За съдбата на други две връзки, съществуващият бетонен мост и проекта за пробив до Централна гара е разговорът с инж...

публикувано на 24.06.19 в 16:39

Поне с 10 полицаи трябва да се увеличи щатът на РПУ - Карлово

Повече полиция в региона сме поискали още преди 10 години, а след фрапиращият случай в Розино това ставана наложително, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Като първа крачка се споразумяхме с МВР да разкрием полицейска приемна в Розино, за да има постоянно присъствие на униформите и да могат гражданите да подават сигнали за нередности...

публикувано на 24.06.19 в 15:50

Санирането няма да обезличи сградите - културни паметници

Уверението на Георги Стаменов - кмет на район "Централен" е по повод позицията на Гражданската инициатива за опазване на културно - историческото наследство. От там написаха писмо да министъра на културата, НИНКН и кмета на Пловдив по повод съобщението на Иван Тотев, че предстои саниране на емблематични пловдивски сгради. 30 многофамилни жилищни сгради..

публикувано на 24.06.19 в 12:02

Искаме да се върне диалогът и доверието в коалицията с ГЕРБ

Това е очакваният резултат от предстоящия коалиционен съвет между ГЕРБ и ОП, каза зам.- председателят на НФСБ Борис Ячев.  По думите диалогът е нарушен не само в последните дебати по темата за партийните субсидии и ставката на ДДС, в които активно се намеси ДПС. Последният коалиционен съвет при премиера е от преди 5 месеца, посочи Ячев.  Не може с..

публикувано на 24.06.19 в 10:35