В преговорите със Скопие няма място за компромис с истината

Вижда се, че с колегите от Скопие трудно намираме общ език. Беше доста странно да се види, че те не приемат исторически извори, които показват Гоце Делчев като български революционер - каза доц. Наум Кайчев, зам.- председател на съвместната комисия между България и Северна Македония и бивш генерален консул в Битоля.

В коментар на последните разговори, водени от двете страни, той отбеляза, че е умерен оптимист за финала им и декларира  волята на българските учени да не допускат никакъв компромис с историческата истина.

Преговорите са процес, има допирни точки, но има и елементи, по които трудно се постига съгласие.

След разговорите в понеделник българската страна не прие предложението на македонската Гоце Делчев да се чества 7 октомври – денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. 

Според учения именно позицията им по този въпрос ще покаже дали македонците имат куража да преодолеят някои погрешни наслоявания и системни представи за миналото, които са изграждани десетилетия след втората световна война. 

Ако това не стане ще имат много проблеми, които сами ще са си създали.

Работата продължава и по учебниците на различните класове в средното училище, допълни в разговора доц. Кайчев.  Очакваме да има корекции в тях. 

По думите му и за периода на Средновековието има тенденция да се излиза от пряката историческа конкретика и да се говори с по- общи постулати, а когато пак се върнем до конкретиката аргументите им са доста  странни.

Още аргументи и коментар за хода на разговорите чуйте в интервюто.Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54