Вярвам, че поезията има важно място и в съвременния живот

| обновено на 12.06.19 в 15:03


Заради такива събития Пловдив си беше столица на културата и преди 2019-та година и ще си остане и след 2019-та, каза министърът на културата Боил Банов от сцената на Античния театър, на церемонията по връчването на Орфеев венец на Иван Ланджев в рамките на фестивала "Пловдив чете. 

Ланджев е на Христова възраст и на своите 33 години става най-младият носител на това престижно отличие, което досега притежават автори като Стефан Цанев, Борис Христов, Иван Теофилов, Петър Атанасов, Дамян Дамянов и още няколко отдавна утвърдени в родната ни поезия имена. Миналогодишният неин носител е Александър Секулов.

Наградата е пластика на скулптора Жорж Трак, като към нея има и парична премия.

Освен поет Иван Ланджев е сценарист и публицист, както и доктор по руска литература. Той благодари на собственичката на издателство „Жанет 45“ Божана Апостолова, която в последните години е единствен организатор на форума „Пловдив чете“, чието 17-о издание протича сега.

В първото  си утро като носител на Орфеев венец, в първото си интервю за Радио Пловдив, поетът Иван Ланджев все още носеше вълнението от събитието. 

Аз самият все още се питам как точно се чувствах снощи в Античния театър...вълнувах се и продължавам да се вълнувам, особено заради  това, че тази награда са я получавали хора,  като Константин Павлов, като Валери Петров и други имена, които са сред най-важните в живота ми въобще.

Знам със сигурност, че поезията не е политика, няма възрастов ценз. Има непоети и поети. Аз се надявам, да се окаже, че съм от вторите.

Аз съм решил да вярвам, че поезията има много важно място и в съвременния ни живот, дори да изглежда обратното.

Ланджев, който  е философ и доктор по руска филология и творческо писане в СУ, смята, че по-скоро по-възрастните коментират във фейсбук политическите теми и хейта, а не студентите. 

Хората и на 26 и 36 и на 56 години са уязвими, и имат нужда от постоянно напомняне на това, че има по-смислени алтернативи. 

Цялото интервю с Иван Ланджев е в звуковия файл. Галерия

Още от категорията

През мостовете на времето се преминава с приятели

Днес в Културен център "Тракарт" ще бъде представена книгата "През мостовете на времето". Автори са журналистите Валентин Измирлиев и Катя Гумнерова. Първоначалната идея е за продължение на предишната книга на Измирлиев "Моят списък", в която разказва за живота си в Германия и България преди и след 1989 година. Решава да покани и съпругата си Валентина..

публикувано на 15.10.19 в 10:26

Народна библиотека "Иван Вазов" на 140 години

140-годишнината на Народна библиотека "Иван Вазов", която се отбелязва през цялата година, ще има своята кулминация днес.  Ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината.  В  кръгла  маса  "140 години Пловдивска библиотека" ще участват  само пловдивчани. Между тях са проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана и Атина, доц. Михаил..

публикувано на 15.10.19 в 07:54

Проектът "Манускрипта 39" създаде казус ден преди старта

Проектът „Манускрипта – 39“ от програмата на фондация Пловдив 2019 стигна до въпроса дали ще бъде осъществен. По проект  утре, на 15 октомври от 19 часа, трябва да започне облепването на Главната улица на Пловдив със стихове на 16 съвременни български поети, отпечатани в ръкописния им вариант, върху хартия. На пресконференция  днес..

публикувано на 14.10.19 в 13:32

Милчо Левиев ни научи да бъдем искрени към публиката

Милчо Левиев беше един от най-големите ни музиканти, композитори, ученик на Панчо Владигеров. Той разпространи отвъд границите ни българската музика, българските интонации и зарази със своята музика американските джазмени. Милчо Левиев фигурира в световните енциклопедии за принос в джаз музиката. Помагал е на много музиканти, включително и..

публикувано на 14.10.19 в 10:46

Преге - предаване за света на книгите, 12 - 18 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 12.10.2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Вергилий. Енеида.  2-ро изд. 416 стр., ок. 3А, Кръг, 2019. Чарлз Дикенс. Загадката на Едуин Друд. 300стр., ок. 4А, Милениум, 2019. Греъм Мур.  Последните дни на нощта. 456 стр., тв. к., ок. 5а,..

публикувано на 14.10.19 в 10:23