Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвам, че поезията има важно място и в съвременния живот

| обновено на 12.06.19 в 15:03


Заради такива събития Пловдив си беше столица на културата и преди 2019-та година и ще си остане и след 2019-та, каза министърът на културата Боил Банов от сцената на Античния театър, на церемонията по връчването на Орфеев венец на Иван Ланджев в рамките на фестивала "Пловдив чете. 

Ланджев е на Христова възраст и на своите 33 години става най-младият носител на това престижно отличие, което досега притежават автори като Стефан Цанев, Борис Христов, Иван Теофилов, Петър Атанасов, Дамян Дамянов и още няколко отдавна утвърдени в родната ни поезия имена. Миналогодишният неин носител е Александър Секулов.

Наградата е пластика на скулптора Жорж Трак, като към нея има и парична премия.

Освен поет Иван Ланджев е сценарист и публицист, както и доктор по руска литература. Той благодари на собственичката на издателство „Жанет 45“ Божана Апостолова, която в последните години е единствен организатор на форума „Пловдив чете“, чието 17-о издание протича сега.

В първото  си утро като носител на Орфеев венец, в първото си интервю за Радио Пловдив, поетът Иван Ланджев все още носеше вълнението от събитието. 

Аз самият все още се питам как точно се чувствах снощи в Античния театър...вълнувах се и продължавам да се вълнувам, особено заради  това, че тази награда са я получавали хора,  като Константин Павлов, като Валери Петров и други имена, които са сред най-важните в живота ми въобще.

Знам със сигурност, че поезията не е политика, няма възрастов ценз. Има непоети и поети. Аз се надявам, да се окаже, че съм от вторите.

Аз съм решил да вярвам, че поезията има много важно място и в съвременния ни живот, дори да изглежда обратното.

Ланджев, който  е философ и доктор по руска филология и творческо писане в СУ, смята, че по-скоро по-възрастните коментират във фейсбук политическите теми и хейта, а не студентите. 

Хората и на 26 и 36 и на 56 години са уязвими, и имат нужда от постоянно напомняне на това, че има по-смислени алтернативи. 

Цялото интервю с Иван Ланджев е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02