Ябълковите градини на България и Китай си сътрудничат

Официално подписване на договорите за финансиране на изследователски проекти по Програма за научно и технологично сътрудничество между България и Китайската народна република ще се състои в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  Проф. Николай Лазаров, председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ ще открие срещата, на която се очаква да присъства Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката и Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, Посланик на КНР в България.

По време на събитието ще бъдат представени одобрените за финансиране проекти на Пловдивския и Аграрния университети.  Новите проекти са:

„Разработване на многосервизна облачнобазирана IoT оперативна платформа с общо предназначение (EMULSION)“ с ръководител проф. Иван Ганчев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и проф. Zhanlin Ji от North China University of Science and Technology;

„Устойчивото управление на неприятели и болести в ябълкови градини в България и Китай на базата на прецизни екологични методи за контрол“ с ръководител проф. Вили Харизанова от  Аграрен университет – Пловдив и доц. д-р Tu Hongtao, от Zhengzhou Fruit Research Institute

За Радио Пловдив проекта представи доц. Сава Табаков от Аграрния университет. Той припомни, че Китай е най-големия производител на ябълки в света, но това не означава, че са достатъчно. Ябълката е третият по важност плод, след бананите и групата на цитросите. При нашия климат е на първо място.

Проектът е насочен към начина на отглеждане на ябълките, тъй като е  култура с високи добиви. Използват се много пестициди за контрол на болести и неприятели. През последните години не се гледа с добро око на този факт. Целта на проекта е да разтоварим производтвото на  ябълки от тази прекалена химизация. Работим с научен институт при Академията на науките в Китай, който се занимава със селекция на трайни култури и технология на отглеждане в град  Джънг Джоу, столица на провинция Хънан. Това е една от най - плодородните части на Китай с население 465 мил. жители. В самия град те са между 15 и 18 милиона. Разработката е насочена към използване на естествени хищници, които унищожават вредители, като ябълковия плодов червей, листовиниращи молци, акарии и гъби, които унищожават въшките. Проектът ще продължи три години. Ще се работи върху европейски сортове ябълки, тъй като нямаме селекция на български, която да е конкурентоспособна.  

Интервюто с доц. Сава Табаков е в звуковия файл.
Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56