Ябълковите градини на България и Китай си сътрудничат

Официално подписване на договорите за финансиране на изследователски проекти по Програма за научно и технологично сътрудничество между България и Китайската народна република ще се състои в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  Проф. Николай Лазаров, председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ ще открие срещата, на която се очаква да присъства Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката и Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, Посланик на КНР в България.

По време на събитието ще бъдат представени одобрените за финансиране проекти на Пловдивския и Аграрния университети.  Новите проекти са:

„Разработване на многосервизна облачнобазирана IoT оперативна платформа с общо предназначение (EMULSION)“ с ръководител проф. Иван Ганчев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и проф. Zhanlin Ji от North China University of Science and Technology;

„Устойчивото управление на неприятели и болести в ябълкови градини в България и Китай на базата на прецизни екологични методи за контрол“ с ръководител проф. Вили Харизанова от  Аграрен университет – Пловдив и доц. д-р Tu Hongtao, от Zhengzhou Fruit Research Institute

За Радио Пловдив проекта представи доц. Сава Табаков от Аграрния университет. Той припомни, че Китай е най-големия производител на ябълки в света, но това не означава, че са достатъчно. Ябълката е третият по важност плод, след бананите и групата на цитросите. При нашия климат е на първо място.

Проектът е насочен към начина на отглеждане на ябълките, тъй като е  култура с високи добиви. Използват се много пестициди за контрол на болести и неприятели. През последните години не се гледа с добро око на този факт. Целта на проекта е да разтоварим производтвото на  ябълки от тази прекалена химизация. Работим с научен институт при Академията на науките в Китай, който се занимава със селекция на трайни култури и технология на отглеждане в град  Джънг Джоу, столица на провинция Хънан. Това е една от най - плодородните части на Китай с население 465 мил. жители. В самия град те са между 15 и 18 милиона. Разработката е насочена към използване на естествени хищници, които унищожават вредители, като ябълковия плодов червей, листовиниращи молци, акарии и гъби, които унищожават въшките. Проектът ще продължи три години. Ще се работи върху европейски сортове ябълки, тъй като нямаме селекция на български, която да е конкурентоспособна.  

Интервюто с доц. Сава Табаков е в звуковия файл.
Още от категорията

В доклада на ЕК има липса на становище и измиване на ръце

Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. Така председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков коментира съдържанието на приетия днес доклад от ЕК за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с..

публикувано на 22.10.19 в 17:23

България без мониторинг от ЕК, а "румънският модел" се провали

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа ,..

публикувано на 22.10.19 в 16:28

На контролиран вот се поддават необразованите

81 процента не биха гласували по принуда, 11 на сто признават, че биха продали вота си, а 8 процента отговарят с „не знам“ – това показва проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.  Това сочат данни от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за..

публикувано на 22.10.19 в 15:53

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск. Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее..

публикувано на 22.10.19 в 11:09

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22