МВР не е мислило и за миг да съобщи името на радикализирания ученик

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че в нито един момент  МВР не е мислело да индентифицира или разкрие по някакъв начин 16-годишния ученик от Пловдив, уличен в контакти с „Ислямска държава“. 

Той поясни обаче, че е нямало как самият случай да бъде премълчан от прокуратурата, защото влиза в съда.  „Ние можем да го скрием такъв случай, в съда не можем да го скрием. Той влиза в съда“, заяви премиерът. 

Борисов уточни, че са били разпространени снимки и видеоматериали, но само на бомбите. „А бомбите са страховити. Това са чудовищни, мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора и са няколко пъти по – силни от тези в Сарафово.“, каза още премиерът.

Той благодари на медиите, които не са се подвели по „жълтината“ и са подпомогнали МВР като не са оповестили информация за радикализирания младеж. Благодаря много на тези, които се съобразиха с етиката и ни подкрепиха", подчерта още веднъж Борисов. 

От своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова да се подхожда отговорно към случаи, в които млади хора имат достъп и се повлияват от такава идеология. „Говоренето и разнищването на конкретиката не води до добри резултати.“, подчерта министърът. 

Той обясни, че в цял свят върви дебат за нуждата от информираност на обществото и необходимостта от тишина по конкретни въпроси. „В такава ситуация как да се намери баланс между правата на гражданите и правомощията на службите. Много е тънка границата.“, отбеляза Младен Маринов.

Припомням, че в началото на седмицата пловдивски меди, включително и Радио Пловдив, излязоха с протестна декларация и призоваха институциите да реагират заради неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за 16 годишния ученик.


Още от категорията

Стотици килограми тютюн открити в нелегална работилница

При съвместна операция на Икономическа полиция, пловдивската митница и прокуратурата в с. Манолско Конаре  е разкрита домашна работилница за обработка на контрабанден тютюн.   В помещението, замаскирано в двора на имота, са намерени над 800 килограма нарязан тютюн и четири обработващи машини.  Допълнително са иззети значителни количества сурова..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Проф. д-р Димитър Шишков се оттегли от 35-то място в листата на ГЕРБ

Проф. Димитър Шишков се оттегля от листата на ГЕРБ за общински съветници в Пловдив. Известният уролог заяви, че е обиден от поставянето му на 35-то място в листата. Той, арх. Валентин Маринов и оперният певец Ивайло Михайлов  са предложени от кандидата за кмет Здравко Димитров като гражданска квота в листата. Човек трябва да има..

публикувано на 20.09.19 в 14:53

Започна строежът на нов център за деца и младежи аутисти

Започна строителството на нов дневен център за рехабилитация и интеграция на деца с разстройство в аутистичния спектър в Пловдив.  Първата копка днес направиха заместник-кметът Георги Титюков и директор дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева.  Проектът е финансиран от бюджета на Община Пловдив. 425 000 лева ще струва строителството, а 25..

публикувано на 20.09.19 в 14:50

С Никола Цветков и листа за съветници Воля влиза в изборите

Партия ВОЛЯ издига за кмет на Пловдив инж. Никола Цветков. Специалистът в областта на топлотехниката и ексзаместник-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в България, е издигнат от гражданската квота и досега не е бил ангажиран с нито една политическа партия.  На пресконференция той подчерта, че приоритет  в..

публикувано на 20.09.19 в 13:57

Обявиха победителите в конкурса за ремонт на кино "Космос"

Пловдивското архитектурно бюро „Тектоника Б“ е победител в обществената поръчка за изработване на идеен проект за ремонта на кино Космос за 128 хиляди лева без ДДС.  В конкурса участваха пет фирми като на второ място журито класира Проджект Витае и Обединение АГД. Класираните от първо до трето място проектанти ще получат парични награди,..

публикувано на 20.09.19 в 13:28