Изкуствените дебати ще ни донесат изкуствена демокрация

Като заместващ дебат, популизъм и демагогия определи дебатът за партийните субсидии политологът Димитър Аврамов. По думите му той измества съществените разговори, които не се водят в българското общество. 

Така до следващите избори ще берем кисели плодове, които за нищо не стават, които като ги хапнеш и ти се сбръчква лицето, каза политологът.

Според него в последните години нивото на политическо знание се е провалило, шири се демагогия, ксенофобия и популизъм и ако това продължи нищо добро не ни чака.

Аврамов коментира и предложението на ДПС въобще да няма субсидии за политическите партии като опит за политическа ирония. За да функционира политическите партии те трябва да са финансово обезпечени. Моделът на САЩ не е приложим у нас.

Въпросът е какво искаме - работеща демокрация, в която държим политиците отговорни или да си говорим за едни депутати, които взимали големи заплати....Тогава да закрием партиите и да си сложим диктатор.

Фокусът трябва да е насочен към това не колко пари получават, а за какво ги харчат. Трябва да спрем заместващите дебати като този, защото така ще се озовем в заместваща демокрация.

Цялото интервю с Димитър Аврамов е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

С над 5 млн. лева укрепват свлачището от Смолян до Мадан

В програма "Точно днес" разговор с областния управител на Смолян Недялко Славов  за парите, които държавата отпуска за спешно укрепване на свлачища на територията на Родопите. Дъждовете събудиха нови метри от опасните участъци, които през лятото трябва да бъдат детайлно проучени и защитени. Има решение на Управителния съвет и АПИ предприема действия..

обновено на 27.06.19 в 10:40

Не можеш да станеш изведнъж високотехнологичен

Да направим Балканите добро място за бизнес, призова премиерът Бойко Борисов в словото си при откриването на  Втория икономически форум в Пловдив.  По думите му, за 10 години два пъти са се вдигнали доходите, но, за да продължи ръстът им, е необходимо да има и добавена стойност.  Борисов изтъкна и стабилната икономическа среда у нас, като..

публикувано на 27.06.19 в 10:26

Опитът да се политизира историята е погрешен и вреден

Дългата и дискусионна тема с върнатите учебници, в които липсва точно и ясно поставяне на въпросите: как живяхме, от какво страдахме и защо социализмът загуби почва у нас коментираме с  проф. Людмил Спасов , историк и участник в екипа на издателство "Домино".  МОН първоначално одобри проектите на учебниците на „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”,..

публикувано на 27.06.19 в 10:13

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24