Френският спекатакъл "Място на съществуване" в Пловдив:

Танцьори летят по прозорците на студентско общежитие

| обновено на 14.06.19 в 09:19

„Място на съществуване“  - така се нарича танцовия спектакъл, който  френската компания Акт подготвя в Пловдив. Представлението е на петима професионални танцьори и 20 пловдивчани на възраст от 18 до 50 години, които се включват в проекта доброволно. Мястото е сградатта на медицинските общежития в квартал „Христо Смирненски“. Публичното пространство и района около сградата на ул. "Царевец" 2  ще бъдат открита  сцена, на която не само можете да видите въздушен балет, но и да се замислите как можем променим средата, в която живеем заедно. 

Спектакълът е създаден преди близо 10 години в Лион за танцовото биенале във френския град.  Вече е игран повече от 25 пъти, но за първи път ще бъде представен пред българска публика.  

Хореограф е Аник Шарло. Тя вече идва на няколко пъти в Пловдив и за общо два месеца престой се среща с над 400 души. Двайсетина от тях  отделят време, за да се включат в проекта – като съучастници. Те ще излизат от прозорците на общежитията с различни мимики и жестове, около тях с въжета по фасадата ще летят професионални танцьори, а долу пред сградата ще се разиграва друг етюд. 

"Място на съществуване" можете да видите в три поредни дни  тази семица. В петък и събота , 14-ти и 15-ти юни от 19 часа. И в неделя, 16-ти юни по обед. Входът за всяка публика е свободен.


Още от категорията

Великите европейци - Уйлям Буут

Помните ли коя битка спечели прочутият генерал Уйлям Буут, един от стоте най-велики британци на всички времена? Сигурно не, защото битката още не е спечелена – над 150 години след нейното начало, тя продължава.  А армията на Буут е парадоксална. Тя е сред най-големите в света, но е създадена не за война, а за мир, не срещу, а за живота на..

публикувано на 16.10.19 в 10:22

Премиера на филма "Завръщане", заснет в Пловдив

Новият филм на режисьора Ники Илиев „Завръщане“, който  тръгва по кината от  18 октомври в цялата страна, имаше първа премиера в Пловдив. И това не е случайно, защото филмът е заснет през лятото точно в Пловдив, на знакови места като Стария град, Капара и Гребната база,  и е в програмата на Пловдив ЕСК 2019.  След премиерата в Пловдив със срещи..

публикувано на 16.10.19 в 07:29

Швейцарски художници с изложба в ГДК "Борис Христов"

Съвместна изложба на участниците в Първия Българо-Швейцарски симпозиум  във Вангенрийд, Швейцария, ще бъде открита в ГДК „Борис Христов“.  Форумът се състоя в началото на август под надслов „Изкуство и диалог“, като участие в него от българска страна взеха художниците Михаела Иванова, Цвятко Сиромашки, Николай Томов и младите музиканти Едит..

публикувано на 16.10.19 в 07:22

Изложба живопис в галерия „Аспект“ открива Валери Ценов

Шеста изложба живопис в галерия „Аспект“ открива Валери Ценов . Той е включил трийсет картини, с голяма амплитуда на форматите, от миниатюра до големи платна.  Смесването на много различни елементи, символи, препратките към исторически и митологични образи и сюжети изграждат  приказна реалност, типична за творчеството на Валери Ценов -  така..

публикувано на 16.10.19 в 07:09

Поетесата Марияна Ангелова представя "Танц върху жарава"

Дебютнота стихосбирка „Танц  върху жарава“ на поетесата Мариана Ангелова ще представи от 18 часа в  Етнографския музей в Пловдив  Марин Кадиев, литературен критик.  Мариана Ангелова е родена в Димитровград, но живее и работи в Хасково. Завършила е Медицинския университет в София и Журналистически факултет на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.  Шест..

публикувано на 16.10.19 в 07:03