Френският спекатакъл "Място на съществуване" в Пловдив:

Танцьори летят по прозорците на студентско общежитие

| обновено на 14.06.19 в 09:19

„Място на съществуване“  - така се нарича танцовия спектакъл, който  френската компания Акт подготвя в Пловдив. Представлението е на петима професионални танцьори и 20 пловдивчани на възраст от 18 до 50 години, които се включват в проекта доброволно. Мястото е сградатта на медицинските общежития в квартал „Христо Смирненски“. Публичното пространство и района около сградата на ул. "Царевец" 2  ще бъдат открита  сцена, на която не само можете да видите въздушен балет, но и да се замислите как можем променим средата, в която живеем заедно. 

Спектакълът е създаден преди близо 10 години в Лион за танцовото биенале във френския град.  Вече е игран повече от 25 пъти, но за първи път ще бъде представен пред българска публика.  

Хореограф е Аник Шарло. Тя вече идва на няколко пъти в Пловдив и за общо два месеца престой се среща с над 400 души. Двайсетина от тях  отделят време, за да се включат в проекта – като съучастници. Те ще излизат от прозорците на общежитията с различни мимики и жестове, около тях с въжета по фасадата ще летят професионални танцьори, а долу пред сградата ще се разиграва друг етюд. 

"Място на съществуване" можете да видите в три поредни дни  тази семица. В петък и събота , 14-ти и 15-ти юни от 19 часа. И в неделя, 16-ти юни по обед. Входът за всяка публика е свободен.


Още от категорията

И през юли продължават събитията от Пловдив ЕСК 2019

Фондация Пловдив 2019 ще разпространи рекламни брошури със събитията и за месец юли. Макар и лято програмата на Европейската столица на културата ще бъде пълна с концерти, изложби, изграждане на нова градска среда.  Гина Кафеджиян , заместник-директор на фондация "Пловдив 2019", разказва за най-интересното от програмата за летния месец, защото е..

публикувано на 27.06.19 в 08:02

Великите европейци - Джузепе Гарибалди

Името Джузепе Гарибалди е познато като име на велик човек, макар че не всички знаят в какво се състои величието му. Наричат го баща на италианското Рисорджименто – процесът на обединение на страната. В същото време ред изследователи смятат идеите му за неясни, а делата му за противоречиви.  Да, Гарибалди е републиканец, който работи за..

публикувано на 26.06.19 в 09:52
Кадър от шоу на хореографа Шарон Еял

Световни имена на танца идват в Пловдив през септември

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс - ONE DANCE WEEK събира на една сцена световни звезди на танцовото изкуство в Пловдив. Официалното откриване ще бъде на 20 септември с участието на  артисти от Белгия и на спектакъла " ДЕТЕ " на Peeping Tom.  Поради големия интерес, белгийската танцова компания ще представи спектакъла си и на..

публикувано на 25.06.19 в 13:00

Кампания "Аз обичам Славейно" за храма "Св. Илия"

Кампания с тениски с надпис „Аз обичам Славейно“ събра средства за закупуване на соларни лампи за камбанарията в двора на църквата „Свети Илия“ в смолянското  село. Дарителската кампания беше обявена на сайта на селото.  Дори хора, които не са от Славейно и нямат родствена връзка с него са закупили тениски, които струват между 8 и 10 лева. Със..

публикувано на 25.06.19 в 10:56

Виртуози от Холандия свирят на "Страдивариус" в ГДК

Дванайсет музиканти ще свирят едновременно с безценни инструменти от епохата на Страдивариус в Дом на културата "Борис Христов" тази вечер. Концертът започва в 21 часа.  Поради потвърдените прогнози за опасно време и интензивни валежи, решението на Операта е продиктувано от необходимостта да се съхранят безценните музикални инструменти, за които..

публикувано на 25.06.19 в 10:12