Медицински специалисти от Пловдив и Карлово отново на протест


Специалисти по здравни  грижи от  Пловдив и Карлово  протестираха пред сградата на общината с искане за достойно заплащане и подобряване на условията на труд. Действията им  днес са и в  подкрепа на медицинската сестра Мая Илиева, която е застрашена от дисциплинарно уволнение, заради организираните от нея протести в столицата. 

За разлика от предишните два протеста  присъстваха по-малко медицински сестри. Факт, който обясниха с натоварените графици и липса на кадри в болниците. Присъстващите подчертаха, че  не са заплашвани, но много от колегите им се страхуват да протестират. Точно затова подкрепят и Мая Илиева.

Медицинските сестри от  МБАЛ „Д-р Киро Попов” „ подчертаха, че в началото на година са получили минимално увеличение, но заплатите им все още  са много под договорените в КТД -900 лева. В болницата няма информация обещаните пари от ЗМ кога и как ще бъдат получени и разпределени . Според протестиращите методиката на Министерство на здравеопазването за формиране на работните заплати не е ясна. До момента  не са спазени и поетите ангажименти от страна на ресорното министерство  за решаване на проблемите като цяло в системата.

Точно затова,  исканията на професионалистите по здравни грижи остават същите -  стартова заплата от две минимални работни заплати, независимо от вида на лечебното заведение, спазване на медицинските стандарти, заплащане на нощния труд, разделяне на съсловните организации и решение болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

Протестиращите в Пловдив заявиха, че този месец предстоят още прояви в различни градове, като следващите стъпки включват не само демонстрации, но и блокади на пътища, На 21-ви юни  медицински специалисти Пловдив и Карлово  ще подкрепят колегите си  от Пазарджик и ще  блокират магистралата за Пловдив. 


Още от категорията

Арестуваха жена в Раковски, убила зверски куче

Полицията задържа 52-годишна жена, убила жестоко куче в Раковски. Случаят стана известен след публикувана във Фейсбук снимка, на която се вижда как кучето виси обесено на дърво.  Вижда се и извършителката на жестокото деяние.  Служителите на реда са пристигнали бързо на мястото и жената е отведена в районното управление. След доклад на дежурния..

обновено на 27.06.19 в 14:04

Георги Мараджиев иска пак да е кмет на Стамболийски

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев обяви официално кандидатурата си за втори мандат. Това се случи по време на освещаването на новата сграда на Общинския съвет града.  Мараджиев подчерта че е първият кмет от Пловдивска област, който обявява официално, че ще участва в предстоящите местни избори и че има готов екип за управление, ако спечели за..

публикувано на 27.06.19 в 14:04

Арестуваха инспектор от БАБХ в Пловдив за подкуп

Главен инспектор от Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив  е арестуван с подкуп – пари и хранителни продукти, съобщиха от  Окръжна прокуратура.   Инспекторът поискал хиляда лева и две торби сирене и кашкавал от  собственик на мандра край Първомай. Фермерът и неговият съдружник били хванати в нарушение, което служителят предложил..

обновено на 27.06.19 в 14:01

Бързо разкриха и задържаха убийцата на Йордан Иванов

48-годишна жена е убила откритият вчера в дома си  Йордан Иванов. Тя е била негова интимна приятелка, с която 56-годишният мъж от години поддържал връзка.   Битов скандал след пиянски запой е причина за престъплението. Случаят бе разплетен за няколко часа,  след като убитият бе открит в сряда по обед от негов приятел по чашка.   Установено е,..

публикувано на 27.06.19 в 14:00

Пловдив търси още приемни семейства

Старт на тазгодишната кампания  за  набиране на приемни семейства на територията на област Пловдив дадоха заместник-кметът  по социална политика Георги Титюков и екипът на  проекта  „Приеми ме – 2015“ за разширяване  обхвата  на услугата  и затвърждаване на нейното предоставяне на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в..

публикувано на 27.06.19 в 13:46