Медицински специалисти от Пловдив и Карлово отново на протест


Специалисти по здравни  грижи от  Пловдив и Карлово  протестираха пред сградата на общината с искане за достойно заплащане и подобряване на условията на труд. Действията им  днес са и в  подкрепа на медицинската сестра Мая Илиева, която е застрашена от дисциплинарно уволнение, заради организираните от нея протести в столицата. 

За разлика от предишните два протеста  присъстваха по-малко медицински сестри. Факт, който обясниха с натоварените графици и липса на кадри в болниците. Присъстващите подчертаха, че  не са заплашвани, но много от колегите им се страхуват да протестират. Точно затова подкрепят и Мая Илиева.

Медицинските сестри от  МБАЛ „Д-р Киро Попов” „ подчертаха, че в началото на година са получили минимално увеличение, но заплатите им все още  са много под договорените в КТД -900 лева. В болницата няма информация обещаните пари от ЗМ кога и как ще бъдат получени и разпределени . Според протестиращите методиката на Министерство на здравеопазването за формиране на работните заплати не е ясна. До момента  не са спазени и поетите ангажименти от страна на ресорното министерство  за решаване на проблемите като цяло в системата.

Точно затова,  исканията на професионалистите по здравни грижи остават същите -  стартова заплата от две минимални работни заплати, независимо от вида на лечебното заведение, спазване на медицинските стандарти, заплащане на нощния труд, разделяне на съсловните организации и решение болниците да престанат да бъдат търговски дружества.

Протестиращите в Пловдив заявиха, че този месец предстоят още прояви в различни градове, като следващите стъпки включват не само демонстрации, но и блокади на пътища, На 21-ви юни  медицински специалисти Пловдив и Карлово  ще подкрепят колегите си  от Пазарджик и ще  блокират магистралата за Пловдив. 


Още от категорията

Пловдив е в стабилно финансово състояние

Това увери кметът Иван Тотев, като съобщи, че  общите заеми, които градът е поел, са 65 млн,  изплащани ритмично на вноски  Те са пренебрежимо малки на фона на планираните за годината местни приходи  в размер на 150 мл лв,,  подчерта още Тотев,  който откри нов паркинг в район "Западен".   Паркингът е за 47 автомобила до парк „Ружа“ в район..

обновено на 16.10.19 в 15:49

Разпитват и пловдивски фенове за скандала на мача България - Англия

13 пловдивски фенове, които са били сред скандалните агитки на мача България – Англия, са установени от полицията.  След информация от СДВР те са издирени тук и са им връчени призовки за разпит.  Директорът на Областната дирекция на МВР комисар Йордан Рогачев не пожела да уточни от кои агитки са разпознатите, както и дали в биографията им има и..

публикувано на 16.10.19 в 15:48

"Медикус, Денто, Галения" срещу болката при зъболекаря

25 новости, създадени с помощта на авангардни технологии, представя изложбата „Медикус, Денто, Галения 2019“ в Международния панаир в Пловдив. Форумът  с участието на сто компании  от 16 държави откри заместник здравния министър д-р Бойко Пенков.  По думите му изложението е изключително полезно за гилдията, защото медиците имат възможност на..

публикувано на 16.10.19 в 15:08

Разкриха престъпна група за търговия с тютюн, 7 са в ареста

Организирана престъпна група за разпространение на нарязан тютюн е разкрита при акция на Специализираната прокуратура, службите на ГДБОП в Пловдив, Пазарджик и Смолян. Доказателствата за дейността й са открити в Пловдив и Цалапица.  Претърсени са 18 обекта - недвижими имоти, автомобили и стопански сгради, както обиски на отделни лица.  От ттам..

публикувано на 16.10.19 в 14:46

Арестуваха безскрупулен измамник и трима бракониери

26- годишен мъж от Севлиево е арестуван в Пловдив, след като преби и ограби възрастна жена в дома й. Той се представил за полицай и след като 77- годишната пенсионерка го пуснала в апартамента си той й нанесъл удар и откраднал 3000 лева.  След подаване на сигнал в полицията мъжът е арестуван за 24 часа.  Предстои образуваното досъдебно производство..

публикувано на 16.10.19 в 12:09