Партиите нямат намерение да бръкнат в собствения си джоб

Със 117 гласа "за" и 90 "против" Народното събрание прие промяната в закона за Държавния бюджет, с която се предвижда намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лев на глас. Делян Пеевски от ДПС предупреди, че това ще доведе до фалит на политическите партии и предложи 0 лева субсидия, а също и нов модел на финансиране.

Няколко тълкувания имам около сагата за партийните субсидии. Първото е класическото, което винаги се случва, когато се увеличават масово цените на водата, тока и парното. И трябва да се намери нещо друго, което да се намалява и то да се хареса на хората. Тоест – да покажем, че ще бръкнем в джоба на политическите партии. Не че политическите партии имат намерение да бръкнат в собствения си джоб. Нито Бойко Борисов, нито Корнелия Нинова, нито Делян Пеевски имат подобни намерения. Всичко е една игра. Политическа пиар игра, която е сведена до абсурд. Това заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Владимир Дончев, бивш депутат.

Той е категоричен, че не трябва да се гледа сериозно на опитите за намаляване на държавната субсидия за политическите партии, тъй като те ще стихнат скоро.

Дончев смята, че държавна субсидия по-голяма от 3-4 лева на глас е неоправдана. Тази сума е достатъчна за нормалната издръжка на една партия, без излишен лукс.

Субсидия от 1 лев на глас ще удари единствено малките опозиционни партии, които се опитват да се закрепят в политическото пространство. По този начин големите партии запазват статуквото и си гарантират, че няма да има по-малка партия, която по някакъв начин да ги измести, смята Владимир Дончев.

Зануляване на държавните субсидии за партиите

Това са идеите на г-н Пеевски, който се опитва да оригиналничи от доста време. Пеевски ни се подиграва. Неговата подигравка към политическата система и към нас избирателите, е абсолютно искрена, категоричен е Владо Дончев.

Цялото интервю с адвокат Владимир Дончев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56