Партиите нямат намерение да бръкнат в собствения си джоб

Със 117 гласа "за" и 90 "против" Народното събрание прие промяната в закона за Държавния бюджет, с която се предвижда намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лев на глас. Делян Пеевски от ДПС предупреди, че това ще доведе до фалит на политическите партии и предложи 0 лева субсидия, а също и нов модел на финансиране.

Няколко тълкувания имам около сагата за партийните субсидии. Първото е класическото, което винаги се случва, когато се увеличават масово цените на водата, тока и парното. И трябва да се намери нещо друго, което да се намалява и то да се хареса на хората. Тоест – да покажем, че ще бръкнем в джоба на политическите партии. Не че политическите партии имат намерение да бръкнат в собствения си джоб. Нито Бойко Борисов, нито Корнелия Нинова, нито Делян Пеевски имат подобни намерения. Всичко е една игра. Политическа пиар игра, която е сведена до абсурд. Това заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Владимир Дончев, бивш депутат.

Той е категоричен, че не трябва да се гледа сериозно на опитите за намаляване на държавната субсидия за политическите партии, тъй като те ще стихнат скоро.

Дончев смята, че държавна субсидия по-голяма от 3-4 лева на глас е неоправдана. Тази сума е достатъчна за нормалната издръжка на една партия, без излишен лукс.

Субсидия от 1 лев на глас ще удари единствено малките опозиционни партии, които се опитват да се закрепят в политическото пространство. По този начин големите партии запазват статуквото и си гарантират, че няма да има по-малка партия, която по някакъв начин да ги измести, смята Владимир Дончев.

Зануляване на държавните субсидии за партиите

Това са идеите на г-н Пеевски, който се опитва да оригиналничи от доста време. Пеевски ни се подиграва. Неговата подигравка към политическата система и към нас избирателите, е абсолютно искрена, категоричен е Владо Дончев.

Цялото интервю с адвокат Владимир Дончев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

В доклада на ЕК има липса на становище и измиване на ръце

Аз лично последните седмици очаквах точно такова становище. Де факто това е липса на становище. Така председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" Велислав Величков коментира съдържанието на приетия днес доклад от ЕК за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с..

публикувано на 22.10.19 в 17:23

България без мониторинг от ЕК, а "румънският модел" се провали

България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките препоръки от миналата година, а напредъкът е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга. Това стана ясно от приетия от  Европейската комисия  доклад за действията на страната ни за изпълнение на ангажиментите, свързани със съдебната реформа ,..

публикувано на 22.10.19 в 16:28

На контролиран вот се поддават необразованите

81 процента не биха гласували по принуда, 11 на сто признават, че биха продали вота си, а 8 процента отговарят с „не знам“ – това показва проучване на агенция „Галъп интернешънъл“.  Това сочат данни от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за..

публикувано на 22.10.19 в 15:53

След Сочи ще разберем накъде ще повее вятърът

Днес в Сочи предстои важна среща между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Ердоган. Според журналиста Мехмед Юмер от сайта obzornews.bg споразумение ще има. Най-важното е да се постигне споразумение между Анкара и Дамаск. Трябва да изчакаме финализиране на днешната среща в Сочи, да разберем на къде ще повее..

публикувано на 22.10.19 в 11:09

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22