Паркът в Кършияка не се продава, ще се търси терен за замяна

Теренът зад хотел „Санкт Петербург“ нито се продава, нито общината може да го купи – стана ясно днес от работна среща по проблема с парка.

Работна група ще търси решение по казуса с парцела зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив – решиха заинтересованите страни на среща при областния управител Здравко Димитров. По заръка на премиера той покани кмета Иван Тотев, представители на Инициативния комитет в защита на парка и адвокати на собственика на терена, за да търсят решение на проблема.

„Ще се оглеждаме за равностоен терен и за законните начини за придобиване от страна на собственика, като спазваме баланса на интересите и се стараем част от имота да остане парк“ – заяви след срещата кметът Иван Тотев. Той изрично уточни, че не става дума за чиста заменка или за закупуване на имота от страна на общината, а за някакъв друг или смесен вариант.

„Именно работната група, която включва представители на заинтересованите страни, ще търси правно-техническа формула на казуса. Не можем да отчуждим този терен по закон, не сме в състояние да платим и съответната му пазарна цена“ – бе категоричен Тотев.

„Макар теренът да има пазарна цена от 15 милиона лева, той не се продава! Намеренията на собственика не е покупко-продажба, а инвестиции в централната градска част на града“ – заяви адвокат Иван Демерджиев, представел на собственика на терена Байрям Солак.

„Дори сега общината да извади 15 милиона лева и да иска да го купи, теренът не се продава. Собственикът го е купил за да инвестира в строителство“ – категоричен ме юристът.

Председателят на Инициативния комитет Асен Костов заяви, че са доволни от диалога, иницииран от областния управител. Той отчете като прагматично постижение фактът, че са успели да договорят със собственика на терена поддържането и косенето на тревните площи в парка, което ще го спаси от немарата.

След излъчването на представители работната група по казуса с парка се свиква още в понеделник, за да търси консесусно решение на проблема.

Припомняме, че преди месец премиерът Борисов се срещна в парка с протестиращите граждани и ги увери, че теренът ще остане зелена площ. Той заяви, че общината дори може да откупи частния парцел. Протестиращите обаче се недоволни, че в Подробния устройствен план на града този терен все още не е отреден за зелена площ и така частният собственик рано или късно ще получи право на строеж.


Още от категорията

Съдът намали с 40 000 лева глобата на Целулозния завод в Стамболийски

Административният съд в Пловдив намали от 50 хиляди на 10 хиляди лева санкцията на „Монди Стамболийски“, наложена от РИОСВ. След сигнал на граждани на 21-ви август миналата година екоинспектори констатират характерна за производствения процес на завода миризма, която е разпространена в центъра на Стамболийски.  От проверката на място е..

публикувано на 19.07.19 в 16:54

Автоматизирана паркинг система ще има на Колодрума

Общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ обяви цена от 685 хиляди лева без ДДС за доставка, монтаж и поддръжка на автоматизирана паркинг система и система за визуализация на свободните паркоместа.  Тя ще бъде поставена на паркинга до многопрофилната спортна зала „Колодрума“. Изискване към доставчиците е системата да има потребителски и..

публикувано на 19.07.19 в 16:03

НАП ще активира приложение за проверка на изтеклите данни

Линк, оцветен в червено и с надпис „Изтекли данни от НАП“ публикува на сайта си приходната агенция. В него се припомня, че на 15-ти юли е имало неоторизиран достъп до 3 процента от информацията, съдържаща се в базата й данни. Ето и съдържанието: Кои физически лица са засегнати? Около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са..

публикувано на 19.07.19 в 15:15

Библиотеката в Асеновград купува книги за 10 000 лева

С десет хиляди лева Градската библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград обновява книжния си фонд.  Финансирането е по проект по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност", с който културната институция кандидатства пред Министерството на културата. Съфинансирането от бюджета на Градската библиотека е в..

обновено на 19.07.19 в 13:05

Кметът на Ветрен заличи регистрациите на 29 души

Със заповед на кмета на град Ветрен Радослав Лютаков са заличени регистрациите на 29 души, които по документи са живеели на един и същ адрес. Конкретният случай няма нищо общо с проверките, които се извършиха след евроизборите. Оказва се, че това са бивши възпитаници на дома за деца „Свети Стилиан“, който от три години е закрит. Навършилите..

публикувано на 19.07.19 в 12:19