България да отложи машинното гласуване за 2022 година, предлага проф. Михаил Константинов

Машинното гласуване ще опорочи местните избори наесен

Големият процент грешките при машинното гласуване е решаващ за избора в малките селища, където е важна разликата дори от няколко гласа!

В 40 % от случаите - близо 1 200 машини от общо 3 000, произведоха грешни резултати! Това е обективният резултат от машинното гласуване на отминалите европейски избори, заяви пред Радио Пловдив математикът проф. Михаил Константинов. 

Той посочи, че на тези евроизбори машините са показали доста незадоволително поведение. 

Това е голям проблем!  В момента експертни групи се опитват да разберат какво точно се е случило. Има сериозен шанс да не успеят, отбеляза специалистът.

Той посочи, че констатираните при машинното гласуване грешки не са били от естество да променят изборния резултат за европейските избори, защото там един мандат струва 115 000 гласа. 

Но при местни избори изобщо не е така, подчерта проф. Константинов. 

И уточни, че кметовете, особено на по - малките населени места, се избират много често с разлика от няколко гласа. Затова е достатъчна само една такава грешка с машина, както при евроизборите, за да опорочи целия избор. 

А тези избори са изключително важни и за местните хора и за държавата като цяло, тъй като властта се крепи на местната власт, коментира професорът.

В 3/4 от големите секции ще има машинно гласуване на първия тур на местните избори на 27 октомври, отбеляза Константинов. Той посочи, че по закон е предвидено машинно гласуване да има в 9 000 секции, но като се елиминират секциите с под 300 избиратели, реално остават 6 000 секции с машинно гласуване. 

Не съм сигурен, че изобщо е разумно да продължаваме с проекта "Машинно гласуване" при резултатите, които имаше на 26 май за европарламента, подчерта Константинов. 

Той отбеляза още, че машинно гласуване в Европа няма. Само в някои провинции на Белгия, която е силно децентрализирана държава, има машинно гласуване и то доста по - различно от това, което е според нашия Изборен кодекс. 

Така че, какво мислим ние - германците са по - тъпи от нас ли? Холандците ли са по - тъпи, французите ли? ...

Професорът припомни, че всички европейски държави, в които е имало машинно гласуване, са се отказали от него, а ние точно тогава сме го приели с най - голям ентусиазъм. 

Мисля, че като минимум трябва да се отложи с 3 - 4 години това гласуване. Да се провери все пак как стои въпросът, дали можем да го направим това гласуване сигурно

В момента при такъв процент грешки машинното гласуване не е сигурен начин за отчитане на народния вот, категоричен е Константинов. 

Той съобщи, че съвсем скоро ще излезе доклад на ЦИК за резултатите от машинното гласуване на евроизборите и там ще бъдат потвърдени числата, казани от него. 

Моята препоръка като човек, който вече 25 години се занимава с български избори, е отлагане с 3 години! И съветът ми е - ако до 2022 година нито една друга европейска държава няма машинно гласуване, да не се правим на по - умни, отколкото ни се полага!

Според проф. Константинов, партийните субсидии наистина трябва да бъдат намалени, но не на 1 лев за глас, тъй като това е прекалено малко, а може би, на 3 - 4 лева и партиите да се научат с тях да си провеждат партийната работа. 

Що се отнася да предложението на ДСП за нулева партийна субсидия, какъвто е американският модел, математикът подчерта, че ние сме в Европа и трябва да гледаме европейския модел. А при него държавата дава повече или по - малко пари на партиите. 

Константинов отбеляза още, че трябва да се подхожда много внимателно към темата за референумите. 

Ако пуснем на референдум въпроса за смъртното наказание, 99 % от хората ще отговорят, че искат такова. Но, с това нещо ще си подпишем излизане от Европейския съюз. 

Хубаво е това, което иска народът, но трябва да гледаме и последствията от нашите решения, обобщи проф. Константинов. И припомни колко ентусиазирано англичаните са гласували за BREXIT, а сега си чукат главите и се чудят какво да правят. 

Националните референдуми са много опасно нещо. Имат смисъл обаче местите референдуми, заяви математикът. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с проф. Михаил Константинов е в звуковия файл. 

машини за гласуванеОще от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56