България да отложи машинното гласуване за 2022 година, предлага проф. Михаил Константинов

Машинното гласуване ще опорочи местните избори наесен

Големият процент грешките при машинното гласуване е решаващ за избора в малките селища, където е важна разликата дори от няколко гласа!

В 40 % от случаите - близо 1 200 машини от общо 3 000, произведоха грешни резултати! Това е обективният резултат от машинното гласуване на отминалите европейски избори, заяви пред Радио Пловдив математикът проф. Михаил Константинов. 

Той посочи, че на тези евроизбори машините са показали доста незадоволително поведение. 

Това е голям проблем!  В момента експертни групи се опитват да разберат какво точно се е случило. Има сериозен шанс да не успеят, отбеляза специалистът.

Той посочи, че констатираните при машинното гласуване грешки не са били от естество да променят изборния резултат за европейските избори, защото там един мандат струва 115 000 гласа. 

Но при местни избори изобщо не е така, подчерта проф. Константинов. 

И уточни, че кметовете, особено на по - малките населени места, се избират много често с разлика от няколко гласа. Затова е достатъчна само една такава грешка с машина, както при евроизборите, за да опорочи целия избор. 

А тези избори са изключително важни и за местните хора и за държавата като цяло, тъй като властта се крепи на местната власт, коментира професорът.

В 3/4 от големите секции ще има машинно гласуване на първия тур на местните избори на 27 октомври, отбеляза Константинов. Той посочи, че по закон е предвидено машинно гласуване да има в 9 000 секции, но като се елиминират секциите с под 300 избиратели, реално остават 6 000 секции с машинно гласуване. 

Не съм сигурен, че изобщо е разумно да продължаваме с проекта "Машинно гласуване" при резултатите, които имаше на 26 май за европарламента, подчерта Константинов. 

Той отбеляза още, че машинно гласуване в Европа няма. Само в някои провинции на Белгия, която е силно децентрализирана държава, има машинно гласуване и то доста по - различно от това, което е според нашия Изборен кодекс. 

Така че, какво мислим ние - германците са по - тъпи от нас ли? Холандците ли са по - тъпи, французите ли? ...

Професорът припомни, че всички европейски държави, в които е имало машинно гласуване, са се отказали от него, а ние точно тогава сме го приели с най - голям ентусиазъм. 

Мисля, че като минимум трябва да се отложи с 3 - 4 години това гласуване. Да се провери все пак как стои въпросът, дали можем да го направим това гласуване сигурно

В момента при такъв процент грешки машинното гласуване не е сигурен начин за отчитане на народния вот, категоричен е Константинов. 

Той съобщи, че съвсем скоро ще излезе доклад на ЦИК за резултатите от машинното гласуване на евроизборите и там ще бъдат потвърдени числата, казани от него. 

Моята препоръка като човек, който вече 25 години се занимава с български избори, е отлагане с 3 години! И съветът ми е - ако до 2022 година нито една друга европейска държава няма машинно гласуване, да не се правим на по - умни, отколкото ни се полага!

Според проф. Константинов, партийните субсидии наистина трябва да бъдат намалени, но не на 1 лев за глас, тъй като това е прекалено малко, а може би, на 3 - 4 лева и партиите да се научат с тях да си провеждат партийната работа. 

Що се отнася да предложението на ДСП за нулева партийна субсидия, какъвто е американският модел, математикът подчерта, че ние сме в Европа и трябва да гледаме европейския модел. А при него държавата дава повече или по - малко пари на партиите. 

Константинов отбеляза още, че трябва да се подхожда много внимателно към темата за референумите. 

Ако пуснем на референдум въпроса за смъртното наказание, 99 % от хората ще отговорят, че искат такова. Но, с това нещо ще си подпишем излизане от Европейския съюз. 

Хубаво е това, което иска народът, но трябва да гледаме и последствията от нашите решения, обобщи проф. Константинов. И припомни колко ентусиазирано англичаните са гласували за BREXIT, а сега си чукат главите и се чудят какво да правят. 

Националните референдуми са много опасно нещо. Имат смисъл обаче местите референдуми, заяви математикът. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с проф. Михаил Константинов е в звуковия файл. 

машини за гласуванеОще от категорията

Ердоган не се интересува от мнението на ЕС, а от парите му

Все още е рано на 100% да се страхуваме от бежанска вълна към нашите граници заради турската офанзива в Сирия, но тази вероятност остава реална,  коментира пред Радио Пловдив международният анализатор Валентин Вацев.   Аз обаче не споделям този ентусазъм на премиера, че всичко е спокойно и няма опасност, добави той, визирайки динамични..

обновено на 15.10.19 в 18:28

Да не правим сега преговори за нов автомобилен инвеститор

„Фолксваген“ отлага засега окончателното си решение дали да построи новия си автомобилен завод в Турция. Това става на фона на международните критики към страната заради военната операция в Северна Сирия. Има ли шанс България да успее да спечели огромната инвестиция на германския концерн.  Икономистът  Георги Стоев , който бе част от преговорния екип..

обновено на 15.10.19 в 15:57

Ще сe превърнем в „черна овца“ в спорта

„Макар че лумпенизирани запалянковци има по цял свят, ние ще се превърнем в „черната овца“ в спорта заради проявите на расизъм. Ще гледат под лупа всяко наше състезание не само във футбола, но и в спорта въобще“ – заяви в интервю за Радио Пловдив спортният журналист от „24 часа“ Едуард Папазян. „Обичам да цитирам една реплика от филма на..

публикувано на 15.10.19 в 15:48

ОИК ще има повече специалисти за обработка на изборните книжа

За разлика от предишни години предизборната кампания за местния вот е спокойна, без нарушения и жалби, каза в предаването "Точно днес" председателят на ОИК Пловдив Дарина Тодорова. Организацията е в ход  и всичко за подготовката е направено. На сайта на комисията могат да се видят секциите, в които могат да гласуват хората с увреждания и подвижните..

публикувано на 15.10.19 в 11:13

Ситуацията в Сирия ще поражда напрежение години наред

Според експерта по сигурността България трябва да изработи общонационална и многопластова позиция за сигурността. Не да гасим пожар, а на ниво български и международни институции да имаме устойчива политика, която да ни подготви за бъдещи рискове. Според него това не са само въпроси на аналитичните звена на службите, но и комуникация на местно ниво,..

публикувано на 15.10.19 в 10:36