Намаляването на партийната субсидия е политически акт

ГЕРБ не е в криза и скандалите около „апартаментгейт“ бяха пред очите на цялото общество. Не сме бягали от тях, опитахме се да ги решаваме с категорични средства, затова решението за намаляване на партийната субсидия не приемам, както твърди опозицията, че е кризисен пиар, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Не приемам и обвиненията, че насила Финансовото министерство е давало едва ли не и по 2 лв повече на БСП, защото чух и такива обвинения. Поправихме неясен текст в закона, в който се казваше, че субсидиите се дават за действителен глас подаден за партиите и коалициите, без да се уточнява за кои партии и коалиции. По този начин в бюджета бяха предвиждани, ако има 3 милиона гласуващи, по 11 лв на тези 3 милиона. Така в бюджета постъпват пари, които се разпределят обаче не между всички партии и коалиции, които са участвали на изборите, а само между получилите  над 1% от гласовете на избирателите. Този член предстои да бъде поправен и на второ четене и несправедливостта ще бъде отстранена.

По думите на Биков, намаляването на субсидията на 1 лев е политически акт на парламентарната група на ГЕРБ. Тя цели да покаже, че партията има предложение по тема, която  често е била обект на спекулации.

ГЕРБ се оказва последната спирачка  за въвеждането на тази чакана промяна и поема отговорност за рисковете. Един от тях е, че при липса на субсидии, партиите могат да започнат да се финансират от  бизнеса и да започнат да лобират за интересите на бизнеса, който ги е подкрепил. Това е американският модел.

Българското общество трябва да избере какво иска без лицемерие. Не трябва да казваме, че партиите няма да имат разходи и кампании при 1 лев субсидии и че няма да се изкушат да искат от бизнеса. По-добре е или всичко да се регламентира така, както е в Съединените щати, или обществото пък да бъде наясно, че бюджетът трябва да субсидира партиите. Това е честно да се каже.

Биков подчерта, че за да има обществена справедливост, трябва да бъде ясно за какво точно се харчат парите.

 Доверието се изгражда бавно, а българското общество винаги е с ниска база на доверие. Това не е лошо качество като критичност, но в същото време виждаме колко хора вярват на други, които ги мамят по най-елементарен начин.  

Биков отхвърли категорично обвиненията на президента Румен Радев, че управляващите партии не се нуждаят пари, защото се финансират директно от властта.  

Политическите мерки срещу всички замесени в скандала  "Апартаментгейт" бяха взети  преди изобщо да има  за тях произнесена присъда. Това е политически акт, който не е правен досег, при нито едно Правителство от нито една партия, която да е действала така със свои хора, само заради съмнения.  

Притеснителното обаче е, че тези 11 лева и сега не стигат на БСП и през няколко години там гърмят скандали, че парите са изчезнали. Ако президентът е загрижен за доверието на обществото към партиите, да попита и собствената си партия как харчи субсидията и за какво. До 6 месеца  месеца в БСП очаквам огромен скандал във връзка с това, как една партия се превръща в собственик на медия и къде отиват парите за тази скромна телевизия, която и не е толкова гледана. 


Цялото интервю с Това Биков – от звуковия файл:


Още от категорията

Ердоган не се интересува от мнението на ЕС, а от парите му

Все още е рано на 100% да се страхуваме от бежанска вълна към нашите граници заради турската офанзива в Сирия, но тази вероятност остава реална,  коментира пред Радио Пловдив международният анализатор Валентин Вацев.   Аз обаче не споделям този ентусазъм на премиера, че всичко е спокойно и няма опасност, добави той, визирайки динамични..

обновено на 15.10.19 в 18:28

Да не правим сега преговори за нов автомобилен инвеститор

„Фолксваген“ отлага засега окончателното си решение дали да построи новия си автомобилен завод в Турция. Това става на фона на международните критики към страната заради военната операция в Северна Сирия. Има ли шанс България да успее да спечели огромната инвестиция на германския концерн.  Икономистът  Георги Стоев , който бе част от преговорния екип..

обновено на 15.10.19 в 15:57

Ще сe превърнем в „черна овца“ в спорта

„Макар че лумпенизирани запалянковци има по цял свят, ние ще се превърнем в „черната овца“ в спорта заради проявите на расизъм. Ще гледат под лупа всяко наше състезание не само във футбола, но и в спорта въобще“ – заяви в интервю за Радио Пловдив спортният журналист от „24 часа“ Едуард Папазян. „Обичам да цитирам една реплика от филма на..

публикувано на 15.10.19 в 15:48

ОИК ще има повече специалисти за обработка на изборните книжа

За разлика от предишни години предизборната кампания за местния вот е спокойна, без нарушения и жалби, каза в предаването "Точно днес" председателят на ОИК Пловдив Дарина Тодорова. Организацията е в ход  и всичко за подготовката е направено. На сайта на комисията могат да се видят секциите, в които могат да гласуват хората с увреждания и подвижните..

публикувано на 15.10.19 в 11:13

Ситуацията в Сирия ще поражда напрежение години наред

Според експерта по сигурността България трябва да изработи общонационална и многопластова позиция за сигурността. Не да гасим пожар, а на ниво български и международни институции да имаме устойчива политика, която да ни подготви за бъдещи рискове. Според него това не са само въпроси на аналитичните звена на службите, но и комуникация на местно ниво,..

публикувано на 15.10.19 в 10:36