Намаляването на партийната субсидия е политически акт

ГЕРБ не е в криза и скандалите около „апартаментгейт“ бяха пред очите на цялото общество. Не сме бягали от тях, опитахме се да ги решаваме с категорични средства, затова решението за намаляване на партийната субсидия не приемам, както твърди опозицията, че е кризисен пиар, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Не приемам и обвиненията, че насила Финансовото министерство е давало едва ли не и по 2 лв повече на БСП, защото чух и такива обвинения. Поправихме неясен текст в закона, в който се казваше, че субсидиите се дават за действителен глас подаден за партиите и коалициите, без да се уточнява за кои партии и коалиции. По този начин в бюджета бяха предвиждани, ако има 3 милиона гласуващи, по 11 лв на тези 3 милиона. Така в бюджета постъпват пари, които се разпределят обаче не между всички партии и коалиции, които са участвали на изборите, а само между получилите  над 1% от гласовете на избирателите. Този член предстои да бъде поправен и на второ четене и несправедливостта ще бъде отстранена.

По думите на Биков, намаляването на субсидията на 1 лев е политически акт на парламентарната група на ГЕРБ. Тя цели да покаже, че партията има предложение по тема, която  често е била обект на спекулации.

ГЕРБ се оказва последната спирачка  за въвеждането на тази чакана промяна и поема отговорност за рисковете. Един от тях е, че при липса на субсидии, партиите могат да започнат да се финансират от  бизнеса и да започнат да лобират за интересите на бизнеса, който ги е подкрепил. Това е американският модел.

Българското общество трябва да избере какво иска без лицемерие. Не трябва да казваме, че партиите няма да имат разходи и кампании при 1 лев субсидии и че няма да се изкушат да искат от бизнеса. По-добре е или всичко да се регламентира така, както е в Съединените щати, или обществото пък да бъде наясно, че бюджетът трябва да субсидира партиите. Това е честно да се каже.

Биков подчерта, че за да има обществена справедливост, трябва да бъде ясно за какво точно се харчат парите.

 Доверието се изгражда бавно, а българското общество винаги е с ниска база на доверие. Това не е лошо качество като критичност, но в същото време виждаме колко хора вярват на други, които ги мамят по най-елементарен начин.  

Биков отхвърли категорично обвиненията на президента Румен Радев, че управляващите партии не се нуждаят пари, защото се финансират директно от властта.  

Политическите мерки срещу всички замесени в скандала  "Апартаментгейт" бяха взети  преди изобщо да има  за тях произнесена присъда. Това е политически акт, който не е правен досег, при нито едно Правителство от нито една партия, която да е действала така със свои хора, само заради съмнения.  

Притеснителното обаче е, че тези 11 лева и сега не стигат на БСП и през няколко години там гърмят скандали, че парите са изчезнали. Ако президентът е загрижен за доверието на обществото към партиите, да попита и собствената си партия как харчи субсидията и за какво. До 6 месеца  месеца в БСП очаквам огромен скандал във връзка с това, как една партия се превръща в собственик на медия и къде отиват парите за тази скромна телевизия, която и не е толкова гледана. 


Цялото интервю с Това Биков – от звуковия файл:


Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56