Премиера на "Орфей и Евридика" на Античния театър

| обновено на 14.06.19 в 19:50


Премиера на „Орфей и Евридика“ от Глук за първи път в България, ще се състои на Античния театър  на 15 юни от 21ч.  Спектакълът от OPERA OPEN  е една от най-мащабните оперни продукции на Античния театър. Създаден е специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е световнотоизвестният Стефано Пода.  Той отказва покана на Арена Ди Верона, и предпочита постановката в Пловдив. Той споделя: „Този герой на мита и на музиката, този символ на мелодрамата, която се ражда и се възражда и продължава да живее вечно благодарение на изключително дълбоките си корени, непознати за повечето хора, свързва по идеален начин зараждането на театъра и модерна Европа със земите около Пловдив. Ето защо да се представи  това заглавие в Античния театър е изключително висок символ, освен че е уникална възможност.”

Проектите на Стефано Пода са синоним на творческа екстравагантност, която води до дълбоки философски внушения. Спектакълът, който е създаден специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, се основава на архетипни стихии като водата, земята, огъня, танца, пеенето, видовете ехо: символи на живота, които се сливат с безкрайността.Заради  постановката в Пловдив Стефано Пода отказва покана за Арена Ди Верона.

Диригент на оперния спектакъл  е Лучано Ди Мартино.

На сцената, която пресъздава митът за Орфей, който слиза в подземното царство, за да спаси любимата си Евридика,  ще има река с водопади, пясък , певци без грим, но с боси крака, участва целия състав на Пловдивската опера с балетната трупа.

Специалните ефекти, които са без аналог за оперно представление в България, се изпълняват от специалисти от Киноцентъра в Бояна.

За ролята на Орфей е поканен Антонио Джованини -  един от най-актуалните контратенори в Европа. Премиерата е  във Виена през 1762 година, като ролята на Орфей се изпълнява от контратенор- най-високия мъжки певчески глас ,  а партията  в Париж през 1774 година е  за драматичен тенор.

Ролята на Евридика се изпълнява от Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска.  Амур (Любовта) е очарователната солистка на Опера Пловдив – Светлана Иванова.

Постановката на Стефано Пода не изпълнява финала на Глук, който е хепиенд - Евридика продължава да живее, защото предпочита да спази мита за Орфей и Евридика. 

Традиционно постановките на Стефано Пода предизвикват интерес в световните оперни среди и премиерата на „Орфей и Евридика” от OPERA OPEN ще бъде посетена от редица чуждестранни журналисти от Италия, Австрия, Швейцария и Германия, ръководители на оперни театър от Италия, международна оперна публика.  

Спектакълът ще бъде повторен и на 24 август в рамките на OPERA OPEN 2019.

В звуковия файл чуйте  диригента Лучано Ди Мартино.


Още от категорията

Българският културен туризъм е с неизползван потенциал

Само за 2018г. корейският остров Дже Джу /Република Корея/ е посетен от 14 милиона туристи. Островът е с население по-малко от 600 000 жители и е на площ по-малка от половината  Пловдивска област. Не него има  над 100 музея, и всички те са много посетени, видях  и лично , разказа в интервю за Радио Пловдив проф. Георги Калагларски от..

обновено на 21.10.19 в 11:58

Съвместна „И ...Изповед“ в галерия „Сигна“

Скулпторът Атанас Карадечев и художничката Силвана Сахаг откриват  съместната изложба в галерия „Сигна“ : пластични творби и експресивна живопис под мотото „И ...Изповед“. Атанас Карадечев е от пловдивски творци  с много  монументални творби. Той е автор на Паметника на благодарността за спасяването на българските евреи и този на полк...

обновено на 21.10.19 в 11:58

За Холандия и премиерно за " Потъване в мъртво море"

Премиерата на книгата с разкази "Потъване в мъртво море" от Антония Апостолова, издание на "Жанет 45" ,е на 22 октомври в литературен клуб Spirt&Spirit в клуб Петното от 19ч. За премиерата авторката идва от Холандия, където  заедно със семейството си живее  от  два месеца.   След 15 години работа в българските медии, поради това, че..

публикувано на 21.10.19 в 11:42

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19. 10. 2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Елин Рахнев. Октомври. Тв. к. 40 стр., ок. 3А,  ICU, 2019. Светислав Басара. Ангелът на атентата. 332 стр., ок. 4А, Панорама, 2019. Тарък Туфан. Разпери криле и полети. 124 стр., ок. 2А, Кралица..

публикувано на 21.10.19 в 10:23

Благотворителен концерт в Дома за възрастни хора

Благотворителен концерт-матине в Дом за възрастни хора „Св. Василий Велики“ ще изнесат студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. В програмата ще прозвучат изпълнения на някои от най-популярните произведения от българския автентичен фолклор, както и изпълнения на пиано на творби от български композитори. Ани, Ивелина, Каролина, София, Гроня..

публикувано на 21.10.19 в 06:46