Премиера на "Орфей и Евридика" на Античния театър

| обновено на 14.06.19 в 19:50


Премиера на „Орфей и Евридика“ от Глук за първи път в България, ще се състои на Античния театър  на 15 юни от 21ч.  Спектакълът от OPERA OPEN  е една от най-мащабните оперни продукции на Античния театър. Създаден е специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е световнотоизвестният Стефано Пода.  Той отказва покана на Арена Ди Верона, и предпочита постановката в Пловдив. Той споделя: „Този герой на мита и на музиката, този символ на мелодрамата, която се ражда и се възражда и продължава да живее вечно благодарение на изключително дълбоките си корени, непознати за повечето хора, свързва по идеален начин зараждането на театъра и модерна Европа със земите около Пловдив. Ето защо да се представи  това заглавие в Античния театър е изключително висок символ, освен че е уникална възможност.”

Проектите на Стефано Пода са синоним на творческа екстравагантност, която води до дълбоки философски внушения. Спектакълът, който е създаден специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, се основава на архетипни стихии като водата, земята, огъня, танца, пеенето, видовете ехо: символи на живота, които се сливат с безкрайността.Заради  постановката в Пловдив Стефано Пода отказва покана за Арена Ди Верона.

Диригент на оперния спектакъл  е Лучано Ди Мартино.

На сцената, която пресъздава митът за Орфей, който слиза в подземното царство, за да спаси любимата си Евридика,  ще има река с водопади, пясък , певци без грим, но с боси крака, участва целия състав на Пловдивската опера с балетната трупа.

Специалните ефекти, които са без аналог за оперно представление в България, се изпълняват от специалисти от Киноцентъра в Бояна.

За ролята на Орфей е поканен Антонио Джованини -  един от най-актуалните контратенори в Европа. Премиерата е  във Виена през 1762 година, като ролята на Орфей се изпълнява от контратенор- най-високия мъжки певчески глас ,  а партията  в Париж през 1774 година е  за драматичен тенор.

Ролята на Евридика се изпълнява от Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска.  Амур (Любовта) е очарователната солистка на Опера Пловдив – Светлана Иванова.

Постановката на Стефано Пода не изпълнява финала на Глук, който е хепиенд - Евридика продължава да живее, защото предпочита да спази мита за Орфей и Евридика. 

Традиционно постановките на Стефано Пода предизвикват интерес в световните оперни среди и премиерата на „Орфей и Евридика” от OPERA OPEN ще бъде посетена от редица чуждестранни журналисти от Италия, Австрия, Швейцария и Германия, ръководители на оперни театър от Италия, международна оперна публика.  

Спектакълът ще бъде повторен и на 24 август в рамките на OPERA OPEN 2019.

В звуковия файл чуйте  диригента Лучано Ди Мартино.


Още от категорията

Лиз Райт за първи път в Пловдив на Античния театър

Прочутата джаз и госпъл певица Лиз Райт идва за първи концерт у нас на 16 юли. Тя ще пее с оркестъра на Държавна опера – Пловдив на сцената на Античния театър от 21 ч. Лиз Райт е сред утвърдените и най-интересните гласове на съвременния джаз и госпъл музика. Тя пристига в България за специалния съвместен концерт с оркестъра на Опера..

обновено на 15.07.19 в 17:10

Голямата базилика в Плиска ще въздигне материята и духа

  Започна възстановяването на Голямата базилика в Плиска, която е строена между 865 и 875 г. при управлението на цар Борис І. Църквата е разрушена през 14 век от турците. Реставрацията на базиликата ще бъде по проект на арх.  Теофил Теофилов, актуализиран от арх.Юлий Фърков. Сдружението „Плиска" продължава да събира дарителски средства за..

публикувано на 15.07.19 в 17:08

Открива се най-новата и най-голяма галерия в Пловдив

С над 210 творби се открива най-новата и най-голяма галерия в Пловдив.  Тя се намира  на улица „Райко Даскалов“ 29,  на площ от  1000 кв.м. и е  на две нива. Отговаря на всички съвременни изисквания за експозиционна площ.  Ремонтът е за 1 милион лева. Изложбаната зала е в сградата на бившия Детмаг, за която се водиха събедни дела за..

обновено на 15.07.19 в 15:10

Изложбата "Родопският свят на Хайтов" се открива в Смолян

Изложбата живопис на Елица Гигова е посветана на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов.  Днес от 18 часа в Смолян, зала „Петър Стайков” на бул. „България” № 43, ще бъде открита изложба на внучката на Хайтов -  Елица Гигова. Тя е възпитаничката на Средното специално училище за приложни изкуства в Смолян и ВТУ „Св. Св. Кирил и..

публикувано на 15.07.19 в 10:28

Българчета от 5 държави "Заедно по пътя на Кирил и Методий"

„Заедно по пътя на Кирил и Методий“ е названието  на общия проект, свързващ българчета от пет държави във виртуални работилници и изложби. Първата от тях ще бъде открита в Балабановата къща в Стария град в рамките на програмата на  „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Експозицията включва  отличените конкурсни творби на ученици..

публикувано на 15.07.19 в 07:50