Борбата с пиратското тв съдържание е дълга и трудна

| обновено на 14.06.19 в 16:02
Снимка: Vimeo

Като изключително закъсняла определи акцията на прокуратурата срещу кабелни оператори Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии. 

Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които покриват почти цяла Южна България.  Обвиняеми все още няма, но е бил задържан компютърен специалист от Дупница, който се е опитал да попречи на работата на службите, каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обществена тайна е, че нарушаването на законовите изисквания на авторското право е често срещана практика и сериозен проблем в обществения сектор, посочи експертът. 

От една страна са авторите и разпространителите, които искат да печелят, от друга - са потребителите, които искат да плащат по-ниски такси за качествени продукти и затова са готови да търсят пиратско съдържание. В публичното пространство все още няма достатъчно информация колко точно са проверените кабелни оператори и затова е рано да се каже какъв ще бъде ефектът от такива акции на прокуратурата, обясни Нихризов. 

Експертът е категоричен, че подобни акции ще окажат отрезвяващ ефект и ще доведат до изсветляване на сектора, чрез наказание на нарушителите. Борбата с пиратското съдържание е трудна и минава през технологични решения, допълни той.

Работа на прокуратурата е да изясни кой носи отговорност за разпространение на пиратски продукти - дали собственикът на кабелния оператор, дали техници или друг персонал, посочи Нихризов.

Лошото е, че в процеса, който няма да е кратък, ще бъдат потърпевши потребителите. Затова ги съветвам да не чакат да бъдат компенсирани чрез връщане на такси, ако са предплатили пакети, а в максимално кратък срок да преминат на друг оператор, посочи още експертът. 

Той бе категоричен, че механизми за защита на всички страни има, но те трябва да се прилагат. 

Ще има промени на пазара на кабелни телевизии, това е част от постигането на европейски стандарти в сектора, смята още Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии. 

Цялото интервю на Емил Костов с Христо Нихризов е в прикачения файл. 

Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54