Борбата с пиратското тв съдържание е дълга и трудна

| обновено на 14.06.19 в 16:02
Снимка: Vimeo

Като изключително закъсняла определи акцията на прокуратурата срещу кабелни оператори Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии. 

Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които покриват почти цяла Южна България.  Обвиняеми все още няма, но е бил задържан компютърен специалист от Дупница, който се е опитал да попречи на работата на службите, каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обществена тайна е, че нарушаването на законовите изисквания на авторското право е често срещана практика и сериозен проблем в обществения сектор, посочи експертът. 

От една страна са авторите и разпространителите, които искат да печелят, от друга - са потребителите, които искат да плащат по-ниски такси за качествени продукти и затова са готови да търсят пиратско съдържание. В публичното пространство все още няма достатъчно информация колко точно са проверените кабелни оператори и затова е рано да се каже какъв ще бъде ефектът от такива акции на прокуратурата, обясни Нихризов. 

Експертът е категоричен, че подобни акции ще окажат отрезвяващ ефект и ще доведат до изсветляване на сектора, чрез наказание на нарушителите. Борбата с пиратското съдържание е трудна и минава през технологични решения, допълни той.

Работа на прокуратурата е да изясни кой носи отговорност за разпространение на пиратски продукти - дали собственикът на кабелния оператор, дали техници или друг персонал, посочи Нихризов.

Лошото е, че в процеса, който няма да е кратък, ще бъдат потърпевши потребителите. Затова ги съветвам да не чакат да бъдат компенсирани чрез връщане на такси, ако са предплатили пакети, а в максимално кратък срок да преминат на друг оператор, посочи още експертът. 

Той бе категоричен, че механизми за защита на всички страни има, но те трябва да се прилагат. 

Ще има промени на пазара на кабелни телевизии, това е част от постигането на европейски стандарти в сектора, смята още Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии. 

Цялото интервю на Емил Костов с Христо Нихризов е в прикачения файл. 

Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56