Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с пиратското тв съдържание е дълга и трудна

| обновено на 14.06.19 в 16:02
Снимка: Vimeo

Като изключително закъсняла определи акцията на прокуратурата срещу кабелни оператори Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии. 

Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които покриват почти цяла Южна България.  Обвиняеми все още няма, но е бил задържан компютърен специалист от Дупница, който се е опитал да попречи на работата на службите, каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обществена тайна е, че нарушаването на законовите изисквания на авторското право е често срещана практика и сериозен проблем в обществения сектор, посочи експертът. 

От една страна са авторите и разпространителите, които искат да печелят, от друга - са потребителите, които искат да плащат по-ниски такси за качествени продукти и затова са готови да търсят пиратско съдържание. В публичното пространство все още няма достатъчно информация колко точно са проверените кабелни оператори и затова е рано да се каже какъв ще бъде ефектът от такива акции на прокуратурата, обясни Нихризов. 

Експертът е категоричен, че подобни акции ще окажат отрезвяващ ефект и ще доведат до изсветляване на сектора, чрез наказание на нарушителите. Борбата с пиратското съдържание е трудна и минава през технологични решения, допълни той.

Работа на прокуратурата е да изясни кой носи отговорност за разпространение на пиратски продукти - дали собственикът на кабелния оператор, дали техници или друг персонал, посочи Нихризов.

Лошото е, че в процеса, който няма да е кратък, ще бъдат потърпевши потребителите. Затова ги съветвам да не чакат да бъдат компенсирани чрез връщане на такси, ако са предплатили пакети, а в максимално кратък срок да преминат на друг оператор, посочи още експертът. 

Той бе категоричен, че механизми за защита на всички страни има, но те трябва да се прилагат. 

Ще има промени на пазара на кабелни телевизии, това е част от постигането на европейски стандарти в сектора, смята още Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии. 

Цялото интервю на Емил Костов с Христо Нихризов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59