Над 7 млн. лв са необходими за основен ремонт на рисковия път

МРРБ решава за ремонта на пътя Пещера - Батак

10-километровата отсечка не е в ремонтната програма на АПИ за тази година

Очакваме насрочване на среща в МРРБ и на нея да бъдат обсъдени възможните варианти за ремонт на пътя в най - кратък срок.

Това заяви пред Радио Пловдив управителят на Пазарджишка област Стефан Мирев по повод поредния протест на жители на Батак, Нова махала и Фотиново. Те настояват за спешен цялостен ремонт на 10-километровата пътна отсечка.

Ще настояваме поне отнякъде да започнем, защото първо е необходимо да бъде изготвен проект, той да бъде одобрен и след това да се търси финансиране, обясни Мирев.

Регионалният министър Петя Аврамова е запозната с проблема, уточни областният управител, който е разговарял с нея по телефона. С пов инж. Мая Шимбова ече конкретика обаче Мирев не разполага.

Той обясни, че е запознат с проблема още от края на миналата година, когато при изнесена приемна в Батак му е била връчена подписка от жителите на Нова махала и Фотиново, за които този път е единствена връзка с общинския център.

Пътят е в изключително тежко състояние, без маркировка и мантинели. В същото време е подложен на ежедневна експлоатация и от тежкотоварни камиони и техника, тъй като обслужва четири горски стопанства в родопската част на областта, коментира Стефан Мирев. 

Той е изпратил писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" с настояване за основен ремонт на пътя. 

Но за съжаление от АПИ отговориха, че пътят не е включен в ремонтната програма на агенцията и за неговия ремонт са необходими над 7 милиона лева, обясни пазарджишкият областен управител.

Мирев припомни, че във вторник е провел среща с представители на протестиращите, кметове на селища от община Батак и депутати от областта. Тогава е взето решение да се организира среща в регионалното министерство, на която да бъде поканен и представител на АПИ. 

Предлага се МРРБ да започне проектиране на пътната отсечка и тя да бъде планирана за ремонт като част от републиканския път Пещера - Батак. 

Стефан Мирев е съгласен с позицията на протестиращите местни жители, че поредното изкърпване на пътната отсечка няма да реши проблема, тъй като е необходимо тя да се ремонтира основно.

Пазарджишкият областен управител почни ежедневно разговарял по телефона с директорката на Областното пътно управление в Пазарджик инж. Мая Шимбова, за да решат как да разпределят малкото пари за изкърпване на третокласните пътища. Отпуснатите от държавата пари за това в Пазарджишка област са приблизително около 600 000 лева, уточни Стефан Мирев.

Цялото интервю на Емил Костов с пазарджишкия областен управител е в звуковия файл.

Във вторник Стефан Мирев се срещна с протестиращите за пътяОще от категорията

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56

Произнасяме правилни думи, но не вършим правилни дела

Икономистът Георги Ганев от Център за либерални стратегии и преподавател в СУ, участва в Икономическия форум в Пловдив. Той сподели очакванията си да доразвият успешния форум от миналата година. Целта е хора от публичния сектир, в частност от бизнеса да си поговорят, как виждат нещата. Важна тема е позицията на България в региона и  Европа. Той..

публикувано на 26.06.19 в 11:16