Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7 млн. лв са необходими за основен ремонт на рисковия път

МРРБ решава за ремонта на пътя Пещера - Батак

10-километровата отсечка не е в ремонтната програма на АПИ за тази година

Очакваме насрочване на среща в МРРБ и на нея да бъдат обсъдени възможните варианти за ремонт на пътя в най - кратък срок.

Това заяви пред Радио Пловдив управителят на Пазарджишка област Стефан Мирев по повод поредния протест на жители на Батак, Нова махала и Фотиново. Те настояват за спешен цялостен ремонт на 10-километровата пътна отсечка.

Ще настояваме поне отнякъде да започнем, защото първо е необходимо да бъде изготвен проект, той да бъде одобрен и след това да се търси финансиране, обясни Мирев.

Регионалният министър Петя Аврамова е запозната с проблема, уточни областният управител, който е разговарял с нея по телефона. С пов инж. Мая Шимбова ече конкретика обаче Мирев не разполага.

Той обясни, че е запознат с проблема още от края на миналата година, когато при изнесена приемна в Батак му е била връчена подписка от жителите на Нова махала и Фотиново, за които този път е единствена връзка с общинския център.

Пътят е в изключително тежко състояние, без маркировка и мантинели. В същото време е подложен на ежедневна експлоатация и от тежкотоварни камиони и техника, тъй като обслужва четири горски стопанства в родопската част на областта, коментира Стефан Мирев. 

Той е изпратил писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" с настояване за основен ремонт на пътя. 

Но за съжаление от АПИ отговориха, че пътят не е включен в ремонтната програма на агенцията и за неговия ремонт са необходими над 7 милиона лева, обясни пазарджишкият областен управител.

Мирев припомни, че във вторник е провел среща с представители на протестиращите, кметове на селища от община Батак и депутати от областта. Тогава е взето решение да се организира среща в регионалното министерство, на която да бъде поканен и представител на АПИ. 

Предлага се МРРБ да започне проектиране на пътната отсечка и тя да бъде планирана за ремонт като част от републиканския път Пещера - Батак. 

Стефан Мирев е съгласен с позицията на протестиращите местни жители, че поредното изкърпване на пътната отсечка няма да реши проблема, тъй като е необходимо тя да се ремонтира основно.

Пазарджишкият областен управител почни ежедневно разговарял по телефона с директорката на Областното пътно управление в Пазарджик инж. Мая Шимбова, за да решат как да разпределят малкото пари за изкърпване на третокласните пътища. Отпуснатите от държавата пари за това в Пазарджишка област са приблизително около 600 000 лева, уточни Стефан Мирев.

Цялото интервю на Емил Костов с пазарджишкия областен управител е в звуковия файл.

Във вторник Стефан Мирев се срещна с протестиращите за пътя





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28