Ислямска държава не е победена като идеология

Анализаторът Владимир Чуков коментира напрежението при входа на Ормузкия проток, който е един от най-натоварените маршрути на корабоплаването. Второ нападение срещу танкери, в рамките на един месец, предизвика предупреждение за опасност от военен конфликт.

В предишното нападение, преди двайсетина дена, отново имаше обвинение към Иран. Мисля, че европейската позиция е много точна. Трябва да се сложи край на напрежението в Персийския залив. Там се анамират около 2/3 от световните залежи на нефт. Последствието е, че цените на нефта скочиха с 4%. По медиите не се появи информация, че онзи ден ракета разруши иранска петролна платформа. Не се разбра, кой е стрелял и какви са били целите?

Атаката беше срещу танкер, който е собственост на японска компания. В същото време в Техеран беше японският премиер министър, който дойде да преговаря за прекратяване на тази обстановка.

По отношение на Иран налюдаваме леко придвиждане на европейската позиция към тази на САЩ.

Относно случая с момчето попаднало под влияние на Ислямска държава Владимир Чуков посочи, че:

В бъдещия антитерористичен център трябва да работят професионалисти. Да се изчистят жълтениите и рефлекциите върху семейството. Не, на сензациите!

Има ли продължаваща заплаха? Ислямска държава се разпръсна, имаха командване и институции. Виждаме, че има клетки на ИД. Например в Турция, Мароко, Афганистан, Йемен, Сумалия. В бежанския лагер в северна Сирия има хора свързани с ИД. Има проблем, какво да се прави с тези хора? Да не си затваряме очите, и да не  игнорираме фактите. ИД не е победена като идеология, и като резонанс в Европа. Не можем да кажем, че България е бяло петно.

Интервюто с анализатора Владимир Чуков е в звуковия файл.


Още от категорията

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56

Произнасяме правилни думи, но не вършим правилни дела

Икономистът Георги Ганев от Център за либерални стратегии и преподавател в СУ, участва в Икономическия форум в Пловдив. Той сподели очакванията си да доразвият успешния форум от миналата година. Целта е хора от публичния сектир, в частност от бизнеса да си поговорят, как виждат нещата. Важна тема е позицията на България в региона и  Европа. Той..

публикувано на 26.06.19 в 11:16