Ислямска държава не е победена като идеология

Анализаторът Владимир Чуков коментира напрежението при входа на Ормузкия проток, който е един от най-натоварените маршрути на корабоплаването. Второ нападение срещу танкери, в рамките на един месец, предизвика предупреждение за опасност от военен конфликт.

В предишното нападение, преди двайсетина дена, отново имаше обвинение към Иран. Мисля, че европейската позиция е много точна. Трябва да се сложи край на напрежението в Персийския залив. Там се анамират около 2/3 от световните залежи на нефт. Последствието е, че цените на нефта скочиха с 4%. По медиите не се появи информация, че онзи ден ракета разруши иранска петролна платформа. Не се разбра, кой е стрелял и какви са били целите?

Атаката беше срещу танкер, който е собственост на японска компания. В същото време в Техеран беше японският премиер министър, който дойде да преговаря за прекратяване на тази обстановка.

По отношение на Иран налюдаваме леко придвиждане на европейската позиция към тази на САЩ.

Относно случая с момчето попаднало под влияние на Ислямска държава Владимир Чуков посочи, че:

В бъдещия антитерористичен център трябва да работят професионалисти. Да се изчистят жълтениите и рефлекциите върху семейството. Не, на сензациите!

Има ли продължаваща заплаха? Ислямска държава се разпръсна, имаха командване и институции. Виждаме, че има клетки на ИД. Например в Турция, Мароко, Афганистан, Йемен, Сумалия. В бежанския лагер в северна Сирия има хора свързани с ИД. Има проблем, какво да се прави с тези хора? Да не си затваряме очите, и да не  игнорираме фактите. ИД не е победена като идеология, и като резонанс в Европа. Не можем да кажем, че България е бяло петно.

Интервюто с анализатора Владимир Чуков е в звуковия файл.


Още от категорията

Ердоган не се интересува от мнението на ЕС, а от парите му

Все още е рано на 100% да се страхуваме от бежанска вълна към нашите граници заради турската офанзива в Сирия, но тази вероятност остава реална,  коментира пред Радио Пловдив международният анализатор Валентин Вацев.   Аз обаче не споделям този ентусазъм на премиера, че всичко е спокойно и няма опасност, добави той, визирайки динамични..

обновено на 15.10.19 в 18:28

Да не правим сега преговори за нов автомобилен инвеститор

„Фолксваген“ отлага засега окончателното си решение дали да построи новия си автомобилен завод в Турция. Това става на фона на международните критики към страната заради военната операция в Северна Сирия. Има ли шанс България да успее да спечели огромната инвестиция на германския концерн.  Икономистът  Георги Стоев , който бе част от преговорния екип..

обновено на 15.10.19 в 15:57

Ще сe превърнем в „черна овца“ в спорта

„Макар че лумпенизирани запалянковци има по цял свят, ние ще се превърнем в „черната овца“ в спорта заради проявите на расизъм. Ще гледат под лупа всяко наше състезание не само във футбола, но и в спорта въобще“ – заяви в интервю за Радио Пловдив спортният журналист от „24 часа“ Едуард Папазян. „Обичам да цитирам една реплика от филма на..

публикувано на 15.10.19 в 15:48

ОИК ще има повече специалисти за обработка на изборните книжа

За разлика от предишни години предизборната кампания за местния вот е спокойна, без нарушения и жалби, каза в предаването "Точно днес" председателят на ОИК Пловдив Дарина Тодорова. Организацията е в ход  и всичко за подготовката е направено. На сайта на комисията могат да се видят секциите, в които могат да гласуват хората с увреждания и подвижните..

публикувано на 15.10.19 в 11:13

Ситуацията в Сирия ще поражда напрежение години наред

Според експерта по сигурността България трябва да изработи общонационална и многопластова позиция за сигурността. Не да гасим пожар, а на ниво български и международни институции да имаме устойчива политика, която да ни подготви за бъдещи рискове. Според него това не са само въпроси на аналитичните звена на службите, но и комуникация на местно ниво,..

публикувано на 15.10.19 в 10:36