Теодора Димова с наградата "Хр. Г. Данов" за цялостен принос

| обновено на 14.06.19 в 20:46


Писателката Теодора Димова е носителят на  наградата "Христо Г.Данов" за цялостен принос в  националната книжовна култура. Тази награда няма номинации, определя се  от министъра на културата Боил Банов, който връчи отличието на писателката в къщата - музей "Христо Г.Данов" в Стария град. 

Теодора Димова благодари на читателите и  отбеляза, че отличието  е и  знак за почит към дейността на възрожденския издател Христо Г.Данов и неговите следовници и подчерта, че отговорността за всяка казана дума/цитирайки библията/ е голяма, а тази за всяка написана дума е още по-голяма. Като дъщеря на Димитър Димов, тя каза, че вълнението и е още по-голямо, "защото тази награда е  в града, в който на метри оттук баща ми / писателят Димитър Димов/ е написал "Тютюн".

Другите национални награди за принос в книжовната култура "Христо Г.Данов" бяха определи от жури с председател зам.министърът на културата Амелия Гешева. 

Носители на наградата "Христо Г.Данов" в категориите:

Българска художествена литература

Чавдар Ценов за романа „Накъде тече реката“ (Издателство „Жанет 45“)

Преводна художествена литература

Лиляна Табакова за превода на „Бестиарий“ от Хулио Кортасар (Издателство „Агата-А“)

Хуманитаристика

Веселин Методиев за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Издателство на Нов български университет)

Изкуство на книгата

Издателство „Колибри“ за поредица от книги за деца от Валери Петров

Издание за деца

Издателство „Лист“ за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Книгоразпространение

Не се излъчват номинации.

Представяне на българската книга

Предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на Българско национално радио, с екип Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори

Библиотеки и библиотечно дело

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“ изграден по проект Карта на времето

Електронно издаване и нови технологии

Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”

Националната награда "Христо Г.Данов" е учредена  през 1999 г. от Министерство на културата, Националния център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“. Наградата се състои в малка пластика, диплом и парична сума (за 2007 това са 2500 лева). Пластиката представлява месингова статуетка на бухал, напомняща за знака на издателство „Христо Г. Данов“. Статуетката е изработена от скулпторката Диана Райнова, внучка на Николай Райнов и дъщеря на живеещия в Париж скулптор Боян Райнов. Проектът ѝ е дарение. Всяка година се връчва и една голяма награда за цялостен принос. 

Между носителите са Вера Мутафчиева, Валери Петров, Стефан цанев, Божана Апостолова, Антон Дончев. 

 От 2008 година носителят на голямата награда за цялостен принос се определя не от журито, а от Министъра на културата.

Още от категорията

Стенопис от ХІV век ще грейне в Бачковския манастир

Стенопис от ХІV век се реставрира в  църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир. Той  е открит преди около 7 години в църквата "Свети Архангели", която е от ХІІ век, при  проучвателна работа за  друга реставрация. Тогава се установява че под пластове от по-късно време от XIX  век,  е запазена, макар и фрагментарно, стенопис от  ХІV  век...

публикувано на 23.07.19 в 11:53

Филм на Люк Бесон във „Филмовите нощи“

Филмът „Анна“ на Люк Бесон е в афиша на „Филмовите нощи във Филипополис“. Продукцията е едно своеобразно завръщане към познатата стилистика на френския режисьор. Другият филм, който ще бъде прожектирен в лятно кино „Орфей“, е „Вчера си е за вчера“ на режисьора Дани Бойл.

публикувано на 23.07.19 в 09:15

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 20. 07. 2019 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Хенри Джеймс. Портрет на една дама 491 стр. тв. к. ок. 5А, Изток-Запад, 2019. Исмаил Кадаре. Хроника на камък. 238 стр., ок. 3А, Колибри, 2019. Ромен Гари. Танцът на Чингис Коен. 295 стр., ок...

обновено на 22.07.19 в 15:46

Дебют на Ненко Генов с книгата "Сбогом, дневнико!"

С премиера - матине  на книгата "Сбогом, дневнико!" от Ненко Генов от 11 часа в книжарница "Хермес" Централ   той  представя първата си книга. Ненко Генов е пловдивчанин, който идва от Полша, където живее от 2011г. и преподава  там английски език  "Сбогом, дневнико!" е дебютната му книга, в която под формата на детски дневник  са включени..

обновено на 22.07.19 в 10:32

Фестивал на плъстите в село Труд

Пловдивското село Труд е домакин на Фестивал на плъстите. Проявата се провежда за втора поредна година и има за цел  да популяризира плъстенето като изкуство и занаят.  Плъсти се наричат изделията, които се правят от непредена вълна.  Тази година във фестивала участват майстори плъстари от София, Пловдив, Димитровград и Хисаря, а специален гост е..

обновено на 22.07.19 в 10:27