Подсигурен е транспортът за Задушница

Във връзка сднешната Задушница Община Пловдив осигурява допълнително транспортно обслужване на гражданите. Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

С делнично разписание ще работят автобусите по вътрешноградските линии №7, 11, 25, 36 и 66. Рейсовете по линия №27 също ще се движат като в делничен ден, но с празничен маршрут до траурен парк „Север“, уточниха от общинското предприятие.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници.


Още от категорията

От 19 до 21 юли България ще е Рожен и Рожен ще е България

Три дни от 19 до 21 юли, България ще е Рожен и Рожен ще е България, каза на заключителна пресконференция за предстоящия Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“, кметът на Смолян Николай Мелемов.  На откриването на събора в петък ще присъства президентът Румен Радев, а в събота на Роженските поляни ще бъде и председателят на Народното..

публикувано на 16.07.19 в 17:34

Кметът на Сопот ще се кандидатира за втори мандат

Кметът на Сопот Деян Дойнов ще продължи да работи за стабилен и безопасен град, с възможности за образование и реализация, да пази традициите, да развива културата, спорта, туризма и бизнеса. Това обяви той на пресконференция под надписа "Аз съм българче" в подбалканския град.  Дойнов обяви, че ще участва в местните избори през есента, за да спечели..

публикувано на 16.07.19 в 16:32

Пловдивските превозвачите спечелиха, ще получат още пари

Превозвачите от масовия градски транспорт в Пловдив ще получат още пари. Тази договореност беше постигната след разговори на кмета Иван Тотев с тях на среща, инициирана от областния управител Здравко Димитров. Общинските средствата се дават докато стартира електронната система. Решението ще бъде взето на сесия на Общинския съвет на 01 август...

публикувано на 16.07.19 в 16:27

70% от местата в ПУ са заети на първо класиране

Първото класиране в ПУ“ Паисий Хилендарски“ завърши със заети 70 % от местата по държавна поръчка. Те са заети от  2244 студенти, още 320 ще се обучават платено.  Най-голям брой заети места има във филологическите и педагогически специалности, „Информатика и компютърни науки“, „Биологически науки“, „Право“, „Химически науки“ и „Икономика“...

публикувано на 16.07.19 в 15:13
Храм

Поставят иконостаса на най-новата църква в Асеновград

Започна монтажът на иконостаса на най-новата църква в Асеновград "Света Марина". Той е с внушителните размери 12 на 4 метра, а резбованите орнаменти са изработени от екип майстори дърворезбари от Велико Търново. Композицията е изцяло по църковния канон, от късно византийски стил, обясни Златина Николова, ръководител на екипа. За храмовия празник..

публикувано на 16.07.19 в 14:11