Отново дискутират водоснабдяването на Пловдив и проблемите с каскада "Доспат - Въча"

Снимка: balkanite.net

Проблемите с водоснабдяването на Пловдив и близките населени места от каскадата „Доспат – Въча“ са тема на кръгла маса, организирана от областния управител Здравко Димитров.

За участие в дискусията са поканени депутатите от Пловдив и областта, представители на Басейнова дирекция, РИОСВ, ВиК, кметовете на общините Пловдив, Кричим, Перущица, Стамболийски, Родопи, Марица и Куклен и представители на неправителствени организации.

Проектът за каскадата „Доспат – Въча“ е залегнал в приетия преди 6 години Генерален регионален план за водоснабдяване и канализация и е определен за приоритетен обект в Регионалния план за развитие на регион Централна южна България, посочват организаторите.

Целта на тази дискусия е всеки от участниците да се информира какво е свършено досега, какво остава и да направи своите предложения. Ефектът от каскадата ще бъде всеки жител на Пловдив и близките общини да пие чиста питейна вода, доставена по гравитачен начин, а не вода от сондажи, чието качество непрекъснато пада, обясни пред РП областният управител Здравко Димитров. 

Той припомни, че сондажите са много енергоемки, а цената на водата от тях непрекъснато се покачва за сметка на качеството. 

Ако най-накрая се реализира каскадата „Доспат – Въча“, водата ще стига до Пловдив по 2 тръби, от около 20 км и с много добри питейни качества, посочи още областният управител. 

Цялото интервю на Антония Попова с областния управител Здравко Димитров е в прикачения файл.
Още от категорията

Кръводарителска акция в Асеновград

Двудневна кръводарителска кампания стартира в Асеновград. Акцията е под мотото "Дарете кръв, подарете надежда за живот" и се реализира от Районния център по трансфузионна хематология - Пловдив. Доброволците кръводарители могат да се включат в инициативата в два дни - на 19 и 22 юли /петък и понеделник/ в мобилния кабинет, разположен пред..

публикувано на 19.07.19 в 10:07

Президентът Радев открива събора на Рожен

Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на откриването на събора в Рожен. Президентът ще даде началото на събитието със звън на родопски чанове от централната сцена на Роженските поляни. Спектакълът за откриване на събора със 100-годишна традиция е с участието на ансамбъл "Родопа", Валя Балканска, Петър Янев...

обновено на 19.07.19 в 09:58
Румен Радев

"Демократската република" на Левски е превърната в декор

Стотици жители и гости на Карлово присъстваха на тържествения митиг заря по повод 182-та  годишнина от рождението на Васил Левски.  „Левски изтръгна народа от робската апатия, даде на историята нов век, а на държавата - предначертание",  подчерта в словото си президентът Румен Радев. Левски е нашият застъпник пред времето и нашият съдник..

обновено на 18.07.19 в 22:03

Съдът оправда лекаря, убил крадец в гаража си

Оправдателна присъда получи от Окръжния съд д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов-Плъха. Така съдът прецени, че той е действал при неизбежна отбрана при стрелбата срещу Джевизов, който го е нападнал с нож в гаража. Димитров получи обаче 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок за притежание на огнестрелно оръжие –..

публикувано на 18.07.19 в 18:22

Хакерът Кристиян Бойков вече е на свобода

20- годишният пловдивчанин Кристиян Бойков, разследван за хакерската атака срещу НАП,  е освободен от ареста с мярка за неотклонение „Подписка“, съобщиха от  Софийската градска прокуратура.   Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната..

публикувано на 18.07.19 в 17:19