Отново дискутират водоснабдяването на Пловдив и проблемите с каскада "Доспат - Въча"

Снимка: balkanite.net

Проблемите с водоснабдяването на Пловдив и близките населени места от каскадата „Доспат – Въча“ са тема на кръгла маса, организирана от областния управител Здравко Димитров.

За участие в дискусията са поканени депутатите от Пловдив и областта, представители на Басейнова дирекция, РИОСВ, ВиК, кметовете на общините Пловдив, Кричим, Перущица, Стамболийски, Родопи, Марица и Куклен и представители на неправителствени организации.

Проектът за каскадата „Доспат – Въча“ е залегнал в приетия преди 6 години Генерален регионален план за водоснабдяване и канализация и е определен за приоритетен обект в Регионалния план за развитие на регион Централна южна България, посочват организаторите.

Целта на тази дискусия е всеки от участниците да се информира какво е свършено досега, какво остава и да направи своите предложения. Ефектът от каскадата ще бъде всеки жител на Пловдив и близките общини да пие чиста питейна вода, доставена по гравитачен начин, а не вода от сондажи, чието качество непрекъснато пада, обясни пред РП областният управител Здравко Димитров. 

Той припомни, че сондажите са много енергоемки, а цената на водата от тях непрекъснато се покачва за сметка на качеството. 

Ако най-накрая се реализира каскадата „Доспат – Въча“, водата ще стига до Пловдив по 2 тръби, от около 20 км и с много добри питейни качества, посочи още областният управител. 

Цялото интервю на Антония Попова с областния управител Здравко Димитров е в прикачения файл.
Още от категорията

АДФИ откри 7 нарушения при откриващото събитие на Пловдив ЕСК

Приключила е проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ за законосъобразност на документите за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата. Констатациите са публикувани на сайта на АДФИ за третото тримесечие на годината. Проверени са 13 обществени поръчки и общо 43 договора за откриващото събитие на 12 януари..

публикувано на 17.10.19 в 21:40

Авиошоу и бойни демонстрации на командосите в центъра на Пловдив

С атрактивен авиопарад и демонстрации на бойни умения от българските командоси в Пловдив се проведе  Националната инициатива на Българската армия  "Бъди войник". Събитието събра висши представители на генералитета и стотици зрители на централния площад.  Презентацията на инициативата за набиране на кадрови войници в армията бе повод пловдивската..

обновено на 17.10.19 в 18:28

Кондуктор ще лежи близо година в затвора за блудство с дете

10 месеца затвор получи възрастен контрольор от градския транспорт в Пловдив за блудство с малолетно момиче.   73-годишният Мехмед Реза Мехмед е извършил престъплението на 2 май  тази година на работното си място – в автобуса. При престой на последната спирка в автобуса се качило 13-годишното момиче и тогава той малолетната девойка.  Присъдата..

публикувано на 17.10.19 в 14:54

Откриха обновената градина до църквата „Света Петка“

Нова градинка с пейки, водни площи и детска площадка откри кметът на Пловдив Иван Тотев на площад „Света Петка“ срещу едноименната църква.  Ремонтът е по проект за подобряване на градската среда с обща инвестиция от около 1,5 млн. лв по европейската програма „Региони в растеж“. Обновен е районът до Понеделник пазара, Голямата епископска базилика..

публикувано на 17.10.19 в 12:43

Пореден опит за старт на проекта „Модър – Царевец“

 Дни преди края на мандата си пловдивската община обяви за трети път обществена поръчка за инженеринг на подлеза под линията София – Пловдив, чрез който ще бъдат свързани районите Западен и Южен и изграждане на Южната тангента в града.  Той включва изработване на проект, строителство и авторски надзор Цената на поръчката остава, както и при..

публикувано на 17.10.19 в 12:25