Среднощен въздушен десант "окупира" летище Чешнегирово

| обновено на 17.06.19 в 11:41

Масов въздушен десант на летище Чешнегирово ще се извърши в тъмната част на денонощието днес. Военната операция е част от учението „SWIFT RESPONSE 2019”. Учените ще се проведе от 24. 00 до 3 часа през нощта като призива към гражданите е да не се притесняват. 

Според сценария, в ролята на противостоящи сили, които ще осигуряват отбраната на летището, са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. База Безмер ще осигури непосредствена авиационна поддръжка и подаване на средствата за противовъздушна отбрана на земята. Полетите ще се ръководят от летище Пловдив, а аварийно-спасителното и логистично осигуряване на операцията ще е от американска страна. 

Учението започна на 13 юни под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. То се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния до 25 юни тази година като включва приблизително 5600 участници от осем съюзнически държави. Около 1495 от тях са парашутисти. 

SWIFT RESPONSE 2019” ще демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force. 

Военните специалисти обясняват, че така се упражняват и развиват съвместните способности по командване и управление на няколко специални операции едновременно на различни места, а участието в многонационални учения засилва професионалните взаимоотношения и подобрява общата координация със съюзниците и партньорите по време на криза.

Още от категорията

Областният управител инициира утре разговори между Иван Тотев и превозвачите

Областният управител Здравко Димитров ще покани на разговор кмета на Пловдив Иван Тотев и шефовете на превозваческите фирми от градския транспорт.  Срещата ще се състои утре, каза областният управител . На ная ще присъства и кметът Иван Тотев. Превозвачите се срещнаха днес с Димитров заради спора си с общината по сумите,..

обновено на 15.07.19 в 15:11

Засега исканията на превозвачите звучат несъстоятелно

Община Пловдив на този етап няма да даде допълнително пари на превозвачите , освен ако не  те не ни убедят, че това е  належащо и жизенонеобходимо , заяви кметът Иван Тотев.  Той припомни, че тази година превозвачите са получили 1 милион лева допълнително  и не вижда обстоятелства, поради които тази сума да се увеличава...

обновено на 15.07.19 в 15:11

Наводненията на Коматевския възел секват, щом се намерят 7.5 млн лева

Все още няма финансиране за проекта,  който ще реши проблема с наводняването на Коматевския възел при всеки по-силен дъжд , каза кметът Иван Тотев. Той уточни, че от страна на  МРРБ не е подписан договора за съвместното финансиране на проекта, за който дори има избран изпълнител.  По думите му поръчката е 7,5 милиона лева и  включва ремонти по..

публикувано на 15.07.19 в 14:29
Кметът на Стрелча Стойно Чачов

Два акта получи от РИОСВ - Пазарджик кметът на Стрелча

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Пазарджик е съставила два персонални акта на кмета на Стрелча Стойно Чачов затова, че незаконно извозва отпадъци в затвореното старо сметище на града. Старото съоръжение е затворено, а новото е до Панагюрище. Договорът за рекултивацията на старото сметище е подписан на пети..

публикувано на 15.07.19 в 14:20

Общината дава повече пари, за да се случи "Модър - Царевец"

Община Пловдив ще обяви  нова процедура за изграждането на „Модър-Царевец“ , съобщи  кметът Иван Тотев. Той допълни, че в момента се извършва пазарно проучване за цената на обекта, каквото е изискването на новия закон за  обществените поръчки.  По думите му сега ще бъде увеличена цената с  около 1 – 1,5 млн. лева за да може да се намери..

обновено на 15.07.19 в 14:10