Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив най - често се срещат обикновена и сива водна змия. Те не са отровни и напускат реката на разстояние до 3 км

Не обръщайте внимание на змията, тя ще си подмине!

Антисерумът може да предизвика хипералергична реакция, затова ако не сте алергични, не бързайте към болницата!

Снимка: dnes-bg.org

Обикновено когато срещнат змия, хората бягат в една посока, змиите - в друга. Змиите не са агресивни животни, ако не бъдат провокирани.

Ако няма къде да избягат или се опитат да ги убият или настъпят, тогава животните се защитават. Това е естествена реакция. 

 Ухапванията идват, ако змиите бъдат настъпени по невнимание или пък бъдат заплашени по някакъв начин.

Това обясни пред Радио Пловдив директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

Проблемът идва основно от непознаването на поведението и на видовете, категоричен е той. По думите му, хората страдат от това непознаване и поведението си.

Тодоров обясни, че змиите са студенокръвни животни. Те не могат да бъдат видени да се препичат в най - големите горещини, защото ще прегреят. 

Змиите са активни рано сутрин и привечер!

Тъй като през Пловдив минава река Марица, най - често в града се срещат обикновена и сива водна змия. Те могат да напускат реката на разстояние до 3 км, хранят се с гризачи и отиват там, където има храна, посочи Огнян Тодоров. 

Не са опасни видове. Дори не правят опит да хапят. Защитната им реакция е да изпускат секрет, който мирише неприятно. 

Друг вид често срещана змия е смокът голям стрелец. Той е един от малкото видове, които са хапливиНе е отровен и хапе само при необходимост да се защити.

Сега змиите са по - активни и хората ги виждат по - често, каза Огнян Тодоров. Той подчерта, че змиите са много полезни, защото унищожават голяма част от гризачите.

Усойницата и пепелянката са най - разпространените отровни змии в България, припомни ученият. И уточни, че пепелянката обитава райони под 700 метра надморска височина, среща се в припека на по - ниските части. Тя лесно се разпознава по рогчето на върха на муцунката си. А усойницата обитава по - високите планински райони. 

Ако бъде настъпена по невнимание, пепелянката се извърта и хапе по глезена, обясни Тодоров.

Той предупреди, че е много опасно утвърдилото се напоследък схващане, че при ухапване от змия човек непременно трябва да отиде да му бъде поставен антисерум. Тодоров обясни:

При ухапване от отровна змия в тялото се вкарва белтъчна молекула, която предизвиква алергична реакция

Нашите змии не са с такава токсичност на отровата, че да могат да убият човек, стига да не е алергичен към тази отрова, както например при пчелите. Така че, без намеса на медицинско лице за 2 - 3 дена с общо неразположение и повръщане след ухапване от змия човек се оправя.

Ако изрично не е необходимо поставяне на антисерум, не се препоръчва това да се прави, защото антисерумът е друга белтъчна молекула, която може да предизвика хипералергична реакция. А това е много по - опасно, отколкото самото ухапване от змия.

Не обръщайте внимание на змията, тя ще си подмине! - посъветва директорът на Природонаучния музей в Пловдив. 

Цялото интервю на Иванка Петкова с Огнян Тодоров е в звуковия файл.

Васил Филипов пита в социалната мрежа каква змия е уловил и какво да прави с нея

През последните дни пловдивчани активно публикуват снимки със змии край жилища и в градинки. 

Под коментара "В Кичука на сутрешна разходка" Николай Попов публикува видео със змия, която от алеята пред блок се шмугва между растенията в градинката. 

Ето и част от коментарите по темата:

Ами унищожавайте още уличните котки.!!?

И? Животно, както и всички други. Докато не се наврете при тях и не ги настъпите, няма да ви захапят. Да не говорим, че има супер много безобидни и неотровни змии, но защо пък да се образоваме? Къде по-лесно е да пищим и да се плашим от всичко. О, свещена простота!

Като толкова ги уважавате тези гадини вземете си ги у вас !!!

Някой "мъжага" е убил от страх и незнание и сега е горд че е спасил света от апокалипсис. Змията е безобидна ама на страха очите са големи. Аман от Рамбовци ...

Мирослав Петров също не знае каква змия е заснел

Змия на уличното платно в кв. Христо Смирненски,





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петима кандидат-студенти ще се борят за място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59