Нов параклис на името на Св. Йоан Предтеча имат в Смолян

Това е третият в България изцяло готов параклис, който пристига от Гърция

Снимка: http://www.otzvuk.bg

Нов параклис вече имат в Смолян на главния път за Гърция. Той е дарен от местен бизнесмен, който държи винаги да е отворен за вярващите хора. 

Днес на Еньовден е първият храмов празник на параклиса, посветен на св. Йоан Предтеча - Кръстителя на Божия син. 

Интересното е, че това е първият в Родопите готов параклис, пристинал от Солун на две части и монтиран в квартал Устово.

Новопостроеният параклис „Св. Йоан Предтеча“ вече е открит и в него всеки християнин минавайки, може да запали свещичка. 

Благодарствения водосвет отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион.

Отец Васил Маджаров от Смолян разказа, че тук преди години е имало оброчище и това е мястото, където се хвърля кръста в реката на Богоявление.

Отлючен или заключен е параклисът всеки жител на квартал Устово може сам да провери, пък и всеки който пътува по пътя за Мадан и Гърция. Желанието на дарителя Христо Кондилов е изрично упоменато и то гласи: на вратата да няма ключ.

Всяка година новият параклис ще има храмов празник на 24 юни. Лесен е за откриване, защото е разположен на изхода за Пловдив, на моста върху река Бяла.

Репортаж на Живка Танчева може да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Представят "Великите европейци" в галерия "Арсенал"

Първата книга от поредицата „Великите европейци” на Пламен Асенов, който води едноименното предаване всяка сряда по Радио Пловдив след 9 часа, ще бъде представена  този вечер от 18ч. в галерия Arsenal of art в Капана.  С рещата ще бъде с автор Пламен Асенов и художник Александър Гьошев. Разговорът ще бъде за "нашата интересна, но не..

обновено на 18.07.19 в 11:10

"Мигновения" с актрисата Златина Тодева в Баня Старинна

Непоказвани фотографии на голямата актриса Златина Тодева ще бъдат  представени в изложбата „Мигновения“ на Юлиан Табаков в Баня Старинна.   Включени са  няколко серии от широкоформатни и миниатюрни фотографии - портрети на Златина Тодева и режисьора Марий Росен.   Изображенията са заснети през януари 2007 г., три месеца преди Златина Тодева,..

обновено на 18.07.19 в 11:10

Младежки хор „Тюрксой" с концерт на Римския стадион

Международният камерен младежки хор „Тюрксой" ще изнесе концерт на Римския стадион в Пловдив. Изявата е в рамките на   юлското  турне  хор  в Турция, България, Сърбия, Черна гора, Хърватия и Португалия. В хора тази година участват 35 млади изпълнители от Азербайджан, Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Турция и Татарстан.    Диригенти  са Гулмира..

публикувано на 18.07.19 в 09:48

"Пергамент от Сърбия" гостува в галерия „Резонанс“

Проектът "Пергамент от Сърбия" , с автор Лепосава Милошевич Сибинович ,  гостува в пловдивската галерия "Резонанс".   Това е многогодишен жив международен проект,  представен 50 пъти на обществеността с участието на близо  200 художници от страната и света.  Целта  е да се свърже традицията на почти изчезнали артефакти от нематериално..

публикувано на 18.07.19 в 09:41

"Огънят на Орфей" стартира на 4 август

За радост, мина  критичният период, в който се опитвахме да утвърдим лятната академия „Огънят на Орфей” и  да покажем на обществото, че не правим нещо с комерсиална цел, а че  работим за българското изкуство, култура и младите хора в него. Мисля, че изтеклите години на усилия и себеутвърждаване дадоха своя резултат, заяви Евгения Тагарева -..

публикувано на 17.07.19 в 11:25