На струните на лятото - "Точно днес"

Антикорупционната комисия не откри нарушения  в новите апартаменти на властта. Подозренията, медиийните публикации, нараненото достойнство на знаковите и вече „бивши“ фигури в управлението на държавата, се оказаха раздут балон, а  приспаното с очакване за справедливост обществено мнение изпи горчивата чаша на разочарованието. Имаше съмнения, ерозия и нерви в управленския екип, оставки, но злоупотреби няма. Няма и  вина. Скандалът, станал известен като  „Апартаментгейт“ е закрит с излезлите за един ден 7 решения. Няма и конфликт на интереси. С журналиста от в-к „Труд“  Емил Спахийски  - разговор за истината в полутон, болезнените обществени реакции и въпросите, провокиращи трайна несигурност.

Сложният дебат по темата за партийните субсидии трансформира някои от първоначалните позиции на партиите, но изведе във фокус въпроса за възможната нечистоплътна обвързаност между политика и бизнес, както и за това, проведе ли се изобщо истинският дебат за цената на електоралната подкрепа.

 ГЕРБ са неотклонни в искането си за намаляване на партийните пари от 11 лева – на 1 лев за действителен глас, а позициите на партньорите се разминават. Преди коалиционния съвет, на който премиерът покани партньорите си – чуйте Милен Михов – заместник-председател на ВМРО и депутат от ПФ.

В минутите за култура след 9 ч. ще ви поканим на концерта „Звукът на Страдивариус“ в Дом на културата „Борис Христов“. 12 безценни инструмента от епохата на Страдивариус ще звучат в изпълнение на  Камерата Страдивариус Оркестър /Холандия/, предвождани от виртуоза Разван Стойка. Повече за музикалното събитие в рамките на OPERA OPEN  чуйте преди спектакъла  от диригента Константин Добройков.

За откриващата се изложба живопис и графика на Дружеството на пловдивските художници в Българския културен институт в Берлин  Нели Бистрашка разговаря с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева.

Ще ви поканим и на изложбата на френския фотограф Гийом Лебран  „Мелос“ в галерия „Синтезис“ Арт Център, включваща 40 фотографии от периода 2006-2012 г. по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция. Събедседник е Надежда Павлова – куратор на проекта.

А утрото на 25.юни ще посрещнем в компанията на ректора на АМТИИ проф. Милчо Василев. Той е гостът в рубриката ни „Добро утро, Ден“ тази седмица.  


Още от категорията

Тревоги и възторзи "Точно днес"

С въодушевеното очакване на Роженския събор, който разстила на поляните в Родопите българския дух и темите на ежедневието, които тревожат същия този дух - така затваряме делничната седмица в петък. Освен за програмата на тридневния фолклорен празник, ще ви кажем и как да стигнете до него без да попаднете в задръстване. Хакерският скандал, който проби..

публикувано на 18.07.19 в 17:09

Срещи със закона и с историята "Ден след ден"

Данните на граждани и фирми не са опазени от държавата и така договорът между нея  и тях е нарушен. Така най-общо можем да резюмираме казаното в поредица коментари за случая с хакването на данни, съхранявани от НАП. С юриста Христо Нихризов ще разговаряме за възможностите пострадалите да поискат компенсация чрез съда. Част от подоходните..

публикувано на 18.07.19 в 14:37

Усмивки и ведро настроение в "Звукът на киното"

Лятно настроение и повече усмивки в "Звукът на киното" обещаваме тази събота. Ще слушате "Bean" - The Album.  Саундтракът включва подборка от песни на групи, които са звучали във филми на великия и обичан британски комик Роуън Аткинсън.  Сред изпълнителите на парчетата, включени в "Веаn" са групи като Boyzone, The Beach Boys, Wet Wet Wet и други...

обновено на 18.07.19 в 14:30

Мистика и традиционни изкуства във "Вход свободен"

Подготвяме се отрано за почивните дни, като чертаем маршрути и  набелязваме дестинации с интересна програма. Очаква ни вълшебно време – мистика, музика, история и традиционни изкуства! За трета поредна година връх Драгойна до село Буково, гр. Първомай, ще се огласи от българските фолклорни ритми на фестивал "Угар – мистичен и древен"...

обновено на 18.07.19 в 10:08

Светло обитаване и извън него „Точно днес“

Да отворим днес тефтерчето на Левски в деня на 182-та годишнина от рождението му и да помислим: за него и  себе си, за нас и времето... Разговор с Дора Чаушева директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово .   Извън светлата зона: Какво излезе от  здрача на хакерството срещу НАП и националната сигурност. Освен един..

публикувано на 17.07.19 в 16:56