Кампания "Аз обичам Славейно" за храма "Св. Илия"

Кампания с тениски с надпис „Аз обичам Славейно“ събра средства за закупуване на соларни лампи за камбанарията в двора на църквата „Свети Илия“ в смолянското  село. Дарителската кампания беше обявена на сайта на селото. 

Дори хора, които не са от Славейно и нямат родствена връзка с него са закупили тениски, които струват между 8 и 10 лева. Със събраните средства от 170 продадени тениски ще бъдат поставени соларни лампи, с които да се освети  камбанарията на църквата. 

Славейно е известно с благотворителните си каузи. Най- оригиналното дарение е композицията в двора на църквата "Възнесение Христово" с над 20 фигури от малки плочки и мозайки като в центъра й е Исус Хирстос. 

Дарителят е Пейо Стоев Шишманов и живее от над 40 години в САЩ. Той е родственик на войводата Пейо Шишманов. Славейно е известно като комитско село станало център на борбите в Родопския край. 

Всяка година в началото на август събира хора, за да засвидетелстват своята почит към героите на Илинденско – Преображенското въстание.


Още от категорията

Галерия "Резонанс" открива изложба на Марико Хори

Марико Хори от Япония открива тази вечер самостоятелна изложба в галерия „Резонанс“. Тя е визуален артист и предпочита да акцентира върху специалната атмосфера, която описва като „усещане за съществуване“. Според нея пространствата са изключително ценни, но за съжаление хората ги застрояват с излишни сгради. Марико вярва, че една от следващите..

публикувано на 15.10.19 в 15:26

НБ "Иван Вазов" с почетен знак от МК за 140-ата си годишнина

Почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики“ получи за 140-ия си рожден ден НБ „Иван Вазов“ в Пловдив. Отличието на Министерството на културата е за заслуги към съхранението на българския дух през годините и бе връчено на директора на библиотеката Димитър Минев.  На кулминацията на празника, който библиотеката отбелязва с поредица събития през..

публикувано на 15.10.19 в 14:24

Лили Кючукова с изложба "Жената интимно" в Капана

Пловдивската художничка Лили Кючукова представя тази вечер изложба, озаглавена "Жената интимно". Откриването е от 18 часа в галерия "Арсенал" в квартал Капана.  Творчеството на Лили Кючукова е посветено изцяло на финото и деликатно изобразяване на жената, на нейната душевност и преживявания. Тя рисува женската душа и нейните мечтания и блянове...

публикувано на 15.10.19 в 12:57

През мостовете на времето се преминава с приятели

Днес в Културен център "Тракарт" ще бъде представена книгата "През мостовете на времето". Автори са журналистите Валентин Измирлиев и Катя Гумнерова. Първоначалната идея е за продължение на предишната книга на Измирлиев "Моят списък", в която разказва за живота си в Германия и България преди и след 1989 година. Решава да покани и съпругата си..

публикувано на 15.10.19 в 10:26

Народна библиотека "Иван Вазов" на 140 години

140-годишнината на Народна библиотека "Иван Вазов", която се отбелязва през цялата година, ще има своята кулминация днес.  Ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на годишнината.  В  кръгла  маса  "140 години Пловдивска библиотека" ще участват  само пловдивчани. Между тях са проф. Кирил Топалов, посланик във Ватикана и Атина, доц. Михаил..

публикувано на 15.10.19 в 07:54