Финансирането на партиите - с обществени средства

Принципната ни позиция е,че финансирането на политическите партии трябва да става  с обществени средства чрез държавния бюджет, а не, както ДПС предлагаше, по т.н. американски вариант, т.е. чрез дарения от частни компании и фирми. Това ни навява на спомена за обръча от фирми, подчерта депутатът от ПФ и заместник-председател на ВМРО Милен Михов.

На второ място ние смятаме, че това финансиране трябва да бъде подчинено на няколко принципа: прозрачност, достатъчност и гаранция за равни възможности на партиите да участват в предизборните кампании.

Най-големите разходи на партиите са именно за предизборните кампании и те трябва да бъдат финансирани така, че партиите да имат възможност за равен достъп до медиите, а не времето за клипове, билбордове и реклама да бъде влияещо върху избора на хората за една или друга партия.

По думите на Михов, един от трите разработени   варианта за финансиране, предвижда всяка партия в НС да получава 1,5 млн лева въз основа на споменатите принципи.

Сумата е разумна, защото издръжката на партийни офиси и администрация на една парламентарна партия, общо взето са еднакви, независимо дали депутатите й са 20, 40 или 60.

Михов коментира още, че е оптимист за това, че на коалиционния съвет ще се намери разумното решение за размера на партийната субсидия, тъй като управляващата коалиция носи отговорност за страната.

Цялото интервю - от звуковия файл: 


Още от категорията

Новият здравен модел поставя нови въпроси и не дава отговори

Д- р Красимир Грудев, който е председател на УС на Националното сдружение на частните болници присъства на представянето на новия здравен модел и от името на сдружението постави въпросите, които трябва да внесат яснота по него. По думите му, освен доста конкретните неща около демонополизацията на касата и втория стълб на здравното..

публикувано на 15.07.19 в 16:16

Налагането на чужди модели в здравеопазването няма резултат

„Понятието „демонополизация на НЗОК е неточно“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. „Мантрата за конкуренцията, която ще подобри много качеството не е действаща в сферата на здравеопазването“ – счита Таушанов. Според него трябва да се избере втория, плавен модел..

публикувано на 15.07.19 в 15:38

Икономическата нестабилност превръща апатията в действие

Държавата не просто е болна, тя е  много болна. Може да се направи извод, че положението е стигнало до там, че нещата като политики и като решения, като неща, които се опитва да прокара управлението, се правят полулегално, полу на тъмно, по недемократичен начин и по възможност в последените работни дни на парламента преди лятната ваканция, за да..

публикувано на 15.07.19 в 11:26

Водихме добри преговори с WV, но не преодоляхме Катар

Работата, която беше свършена от всички, за привличане на инвестицията на "Фолксваген" в България беше много добра и по всички правила на играта. Това каза икономическият анализатор Красен Станчев по повод информациите, че автомобилният гигант е предпочел Турция пред България за изграждане на новия завод. Разговорите се водиха без политически..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

F-16 e най-новата модификация на боен самолет

Сделката за американските самолети F-16  в социалните мрежи е с отзиви от отрицание, до възторг, но нека не отиваме в тези крайности , каза Ангел Найденов бивш министър на отбраната и ръководител на Център за  изследване на отбраната и сигурността. Той  подчерта, че  американските самолети F16 Blok 70   са  най-новата модификация на..

публикувано на 12.07.19 в 11:11