Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарствената политика трябва да се промени


Секторът на здравеопазването се характеризира с ниски публични разходи, хората в България са изправени пред ограничен достъп до здравни услуги, причинен от неравномерно разпределение на ограничените ресурси и слабото покритие от здравно осигуряване. Това са част от констатациите на Брюксел за развитието на здравната система у нас.

Според здравния експерт Аркади Шарков от ЕКИП  около 60 - 65 процента от парите, които  българинът дава е за доплащане на лекарства, около 15-20 процента са за болнична помощ, а за извънболнична - около 30 процента.  Само болните от сърдечно - съдови и мозъчни заболявания са около 2 милиона души, които се нуждаят от лекарства, част от които заплащат. НЗОК също отчита най- голям дял разход за лекарства. Само за последните години заплатените от Касата медикаменти скачат от 800 милиона лева на 1 млд лева и стигат до 1,200 милиона лева. 

Шарков обобщи, че причината е недобре провежданата лекарствена политика.

Той коментира и намеците от шефа на НЗОК и на председателя на БЛС за увеличаване на здравната вноска.

Преди да се вдигне здравната вноска трябва да се припомни, че има 720 хиляди здравно неосигурени лица. Освен това държавата плаща само половината от парите на тези, които осигурява по закон – деца, пенсионери и др. Едва, когато това се реши трябва да се предприеме увеличаване на здравната вноска. Преди това също трябва да се промени лекарствената политика. В България данъците не се увеличават, но през осигуровките тази тежест расте.

Като проблем пред здравната реформа Аркади Шарков посочи факта, че в последните години Касата не действа като обществен фонд, а като държавен. Според него политическият риск  да се правят реформи е твърде висок и затова никой не ги предприема. Темата, по думите му, е  деликатна, особено преди избори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22

Предсрочните избори ще затвърдят статуквото

„Ако политическата ситуация у нас остане нестабилна и след извънредни парламентарни избори, в икономически план това ще означава забавено развитие, по-висока инфлация от тази, която трябва да имаме, нерешаване на проблемите. Изборите само затвърждават статуквото на олигархията и начините да печели и краде от всички хора“, това заяви в интервю..

публикувано на 27.03.24 в 10:22

ПП-ДБ веднага ще върнат втория мандат, целта е избори 2 в 1

„На теория има още цели два мандата. На теория има възможност за преговори, най-малко една седмица между втори и трети мандат, и после още много време при довършване на третия, но всичко това е на теория. На практика след заявките на политическите сили, днес вторият мандат ще бъде върнат. Президентът по най-бързия начин ще връчи третия, който..

публикувано на 27.03.24 в 10:04

Растат случаите на варицела и скарлатина в Пловдивско

След случаите в Северна България и при нас в Пловдивска област има повишен брой случаи на варицела и скарлатина в сравнение с предходни години, каза в интервю за предаването "Точно днес" д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив.  Тя обясни, че средно случаите на варицела са 320 на месец за януари,..

публикувано на 27.03.24 в 08:22