Няма опасни кучета, опасни са стопаните и липсата на контрол

Липсата на контрол причинява инцидентите с кучета, които нараняват или убиват хора, смята Явор Гечев от организацията „Четири лапи“. Той коментира лансираната от ГЕРБ идея за драстично вдигане на санкциите за собственици на кучета.

По думите му това ще е създаде поредния "мъртъв" текст в закона.

Това е едно популистко предложение, защото и сега има доста записани сериозни санкции за безотговорни собственици на домашни любимци. Проблемът е, че законът въобще не се прилага, той даже се бойкотира от тези, които трябва да следят за спазването му БАБХ и местните власти. 

Предложението не адресира реалните проблеми. Може някои мерки да се затегнат, но ако БАБХ и местната власт започнат да се вършат работата ефект ще има веднага, каза Явор Гечев.

Той акцентира и върху развъждането и търговията с животни.

Безсмислено ще е и да се забранява отглеждането на някои породи.

Кучето е продукт на своите собственици и ако една "агресивна" порода се забрани, всички налични ще отидат на улицата, което ще предизвика нови проблеми, а и винаги ще има хора, които ще искат да имат куче именно от забранения вид. Знаем, че собствениците на т.нар опасни породи ги взимат не за домашни любимци, а за да избиват комплексите си.
Още от категорията
Катерина Чобанова

Изложба разказва за 6 рода, свързани със Съединението

От днес в  Централно фоайе на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив може да се види изложбата „50 години град Съединение“, посветена на половинвековния юбилей от преименуването на село Голямо Конаре в град  Съедниние.  Изложбата, дело на Катерина Чобанова, която 30 години събира и изследва историята на десетки известни родове от града на доброволни начала,..

публикувано на 19.08.19 в 12:45

Инструкторите да повишат качеството на обучение

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ извършва масови проверки на автошколите в страната. Инспекциите са със служители на МВР и Националната агенция за приходите.  В Пловдивска област има над 60 школи за обучение на шофьори и вече са открити нарушения в дейността на две от тях.   В контекста на тези проверки, а и на фона на черната..

публикувано на 19.08.19 в 10:48

Допълваме традиционната социология и териториално

Изхождаме от позицията, че изборите са един от гарантите за политическа предвидимост на едно гражданско общество. И от тази гледна точка традиционното прогнозиране чрез социологически анкети е много важно за предвидимостта на политическата ситуация в страната. Често обществото е искрено учудено, че с електорални процеси могат да се занимават..

публикувано на 19.08.19 в 10:39

Празник за 45 години град Доспат

45 години от обявяването си за град чества Доспат на празника си, който продължава днес и утре. В живописната местност „Събора“, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир Доспат, за 33-ти път се събират хиляди хора от различни крайща на страната. Празничната програма включва Фестивал на народното творчество, Събор на чешмарите и награждаване на..

публикувано на 17.08.19 в 08:09

Тайни и загадки около Альоша тази вечер

Интересни и забавни игри ще съберат тази вечер любители на логически главоблъсканици и физически предизвикателства при паметника Альоша на Бунарджика.  Под мотото  „Ескейп предизвикателство, Код: Альоша“  ще се проведат игри на открито, в които отборите ще разгадават логически загадки и ще търсят улики, а крайната цел е участниците да избягат първи и..

публикувано на 17.08.19 в 07:53