С 20 % по-слаба реколта отчитат розопреработватели

С 20 % са по-ниски са добивите от розов цвят тази година, като основната причина е студената дъждовна пролет и падналите на места градушки. Това обясни в интервю за Радио Пловдив изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етеричномаслени култури, парфюмерия и козметика“ Гергана Андреева
Миналата година средният добив розов цвят бе 400 - 450 килограма от декар, а тази година са 300 - 350 кг/дка. Килограм розово масло се получаваше от 3 тона и половина, а тази година ще е нужно над 4 тона за 1 кг масло, прогнозира Андреева. 

По-малкото количество получен розов цвят се компенсира с увеличените площи - над 43 000 са вече декарите, засети с розови градини, основно в Розовата долина.

Ако трябва да обобщя, тази година бе нормална за бранша, не изключителна. Не остана неизкупен розов цвят, за разлика от предишни години. Бяха реализирани и част от старите количества розово масло. Да се надяваме, че ще успеем да продадем и тазгодишните килограми, тъй като и нашите конкуренти отчитат също добра година, допълни Гергана Андреева.

По отношение на лавандулата, се очаква и тази година България да продължи да бъде световен лидер в производството на лавандулово масло, заяви изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етеричномаслени култури, парфюмерия и козметика“.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Гергана Андреева, изпълнителен директор на БНАЕМПК, е в прикачения файл. 

Галерия

Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54