С 20 % по-слаба реколта отчитат розопреработватели

С 20 % са по-ниски са добивите от розов цвят тази година, като основната причина е студената дъждовна пролет и падналите на места градушки. Това обясни в интервю за Радио Пловдив изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етеричномаслени култури, парфюмерия и козметика“ Гергана Андреева
Миналата година средният добив розов цвят бе 400 - 450 килограма от декар, а тази година са 300 - 350 кг/дка. Килограм розово масло се получаваше от 3 тона и половина, а тази година ще е нужно над 4 тона за 1 кг масло, прогнозира Андреева. 

По-малкото количество получен розов цвят се компенсира с увеличените площи - над 43 000 са вече декарите, засети с розови градини, основно в Розовата долина.

Ако трябва да обобщя, тази година бе нормална за бранша, не изключителна. Не остана неизкупен розов цвят, за разлика от предишни години. Бяха реализирани и част от старите количества розово масло. Да се надяваме, че ще успеем да продадем и тазгодишните килограми, тъй като и нашите конкуренти отчитат също добра година, допълни Гергана Андреева.

По отношение на лавандулата, се очаква и тази година България да продължи да бъде световен лидер в производството на лавандулово масло, заяви изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етеричномаслени култури, парфюмерия и козметика“.

Цялото интервю на Иванка Петкова с Гергана Андреева, изпълнителен директор на БНАЕМПК, е в прикачения файл. 

Галерия

Още от категорията

Новият здравен модел поставя нови въпроси и не дава отговори

Д- р Красимир Грудев, който е председател на УС на Националното сдружение на частните болници присъства на представянето на новия здравен модел и от името на сдружението постави въпросите, които трябва да внесат яснота по него. По думите му, освен доста конкретните неща около демонополизацията на касата и втория стълб на здравното..

публикувано на 15.07.19 в 16:16

Налагането на чужди модели в здравеопазването няма резултат

„Понятието „демонополизация на НЗОК е неточно“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. „Мантрата за конкуренцията, която ще подобри много качеството не е действаща в сферата на здравеопазването“ – счита Таушанов. Според него трябва да се избере втория, плавен модел..

публикувано на 15.07.19 в 15:38

Икономическата нестабилност превръща апатията в действие

Държавата не просто е болна, тя е  много болна. Може да се направи извод, че положението е стигнало до там, че нещата като политики и като решения, като неща, които се опитва да прокара управлението, се правят полулегално, полу на тъмно, по недемократичен начин и по възможност в последените работни дни на парламента преди лятната ваканция, за да..

публикувано на 15.07.19 в 11:26

Водихме добри преговори с WV, но не преодоляхме Катар

Работата, която беше свършена от всички, за привличане на инвестицията на "Фолксваген" в България беше много добра и по всички правила на играта. Това каза икономическият анализатор Красен Станчев по повод информациите, че автомобилният гигант е предпочел Турция пред България за изграждане на новия завод. Разговорите се водиха без политически..

публикувано на 12.07.19 в 17:01

F-16 e най-новата модификация на боен самолет

Сделката за американските самолети F-16  в социалните мрежи е с отзиви от отрицание, до възторг, но нека не отиваме в тези крайности , каза Ангел Найденов бивш министър на отбраната и ръководител на Център за  изследване на отбраната и сигурността. Той  подчерта, че  американските самолети F16 Blok 70   са  най-новата модификация на..

публикувано на 12.07.19 в 11:11