Южен централен район е втори по икономически показатели след ЮЗР

През миналата година икономическите показатели  в Южен централен регион, който обхваща областите - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали бележат ръст. Това стана ясно на заседанието на регионалния съвет, проведено в Пловдив.


За миналата година в ЮЦР са реализирани проекти за над 3 млрд. лв. Нараснали са  брутният вътрешен продукт и с близо 8% се е повишила и  платежоспособността на населението, сочи годишният доклад за развитието на региона, който е на второ място след Югозападния, включващ столицата.

Данните отчитат намаляване на процента на хората в риск от бедност, както и ръст на заетостта. Икономическата активност в района е 54.3%. С негативна тенденция са демографските характеристики с изключение на област Кърджали. 

Ръст има при чуждестранните инвестиции, в сферата на услугите, аграрния и туристическия сектор.

Забелязва се, обаче, изоставане в инфраструктурните проекти и Вик сектора, в частност изграждане на пречиствателни станции за отпадни води. 

В този смисъл областният управител на Пловдив Здравко Димитров подчерта огромното социално-икономическо значение на проекта за водоснабдяване от каскада „Доспат – Въча“, който ще захрани с качествена вода жителите на 6 общини. 


Галерия

Още от категорията

Съдят д-р Димитров за убийството на Плъха

В Окръжния съд в Пловдив за днес е насочено разпоредителното заседание по делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на Жоро Джевизов-Плъха.  Убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Димитръв е обвинен за незаконно притежаване на пистолет „Валтер“ и патрони за него.  Припомням, че инцидентът стана през..

публикувано на 18.07.19 в 08:40

Пловдив почита Апостола на свободата на Бунарджика

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика и полагане на венци и цветя на 18-ти юли 2019 година, четвъртък, от 10.00 часа, в Пловдив ще бъде почетена 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Слово ще произнесе д-р Петко Георгиев – главен библиотекар на Народна библиотека „Иван Вазов“,..

публикувано на 18.07.19 в 08:27

Карлово отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски

В родния град на Васил Левски – Карлово, започват тържествата, посветени на 182-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Проявите започват със света литургия в храма „Св. Николай“ и продължават с поднасяне на цвета на гроба на майката на Левски Гина Кунчева, който се намира в двора на църквата. След това литийно шествие ще стигне..

публикувано на 18.07.19 в 08:17

Кметът на Стамболийски е милионер

КП КОНПИ публикува днес декларациите за имотното състояние на властта. Кметът на Пловдив Иван Тотев е декларирал влогове от 61 279 лв, от 9846 лв и 860$. Тодор Попов е собственик на 2 апартамента и имоти в Паталеница. Съпругата му Силвия има кредит от 275 000 лева и е акционер във фирми в Пазарджик и Варна. Смолянският кмет Николай Мелемов..

публикувано на 17.07.19 в 20:44

Повдигнаха обвинение на младеж от Пловдив за хакерската атака в НАП

Обвиниха 20-годишния Кристиян Бойков от Пловдив за атаката срещу НАП. От прокуратурата уточниха, че той остава в ареста за 72 часа и е с обвинение за неправомерно копирал компютърни данни от сървър на приходната агенция, като не е ясно от кой момент той е започнал действията си Информационната система е част от критичната инфраструктура, а за подобни..

обновено на 17.07.19 в 14:42