Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Снимка: Plovdiv24

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

През последните 25-30 години има поредица от проектни разработки и те ясно подсказват какви са причините. Разликата между състоянието преди 30 години и сега – има разлика и тя е в лоша посока за южна градска част, защото се застроява все по-голяма част от територията на града. Градинките се застрояват, бетонират се. И по този начин водата няма къде да попива. Преди 30 години само 50% от дъждовната вода попадаше в канализацията, а сега тя е много по-голяма и тя не може да я поеме. Другата причина и основната – ниският капацитет на главните колектори на Пловдив. Те образуват една разклонена система, която е строена през миналия век. И по-големите водни количества не могат да бъдат поети от тази мрежа, която е строена през 60-те години, обясни в интервю за Радио Пловдив инж. Ангел Марков.

Големи инвестиции за решаване на проблемите с наводненията

Решението на тези проблеми, е свързано с огромни инвестиции и става бавно. През 2006 година беше завършен северния обходен колектор и наводненията, най-вече около булевард „Дунав“, рязко намаляха.

В момента тече така наречения Водния цикъл. Община Пловдив готви търговете за строителство. Един от лотовете предвижда т.нар. облекчителен колектор на северната градска част. В огромна степен в тази част на града ще се решат проблемите с наводненията в северната част на града. Южната част е много по-зле, тя е доста по-голяма. Там се събира един значителен воден поток, който не може да се поеме от съществуващата колекторна мрежа. Вече е готов идеен проект за южен обходен колектор, който ще обърне нещата в положителна посока. Цената на едно такова съоръжение е около 80 милиона лева, подчерта Марков.

Цялото интервю с инж. Ангел Марков можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42

При повече внимание изборите 2 в 1 не са проблем

Голямото предизвикателство се пада за секционните избирателни комисии , които ще трябва да проведат два отделни избора и то при наличие на два отделни избирателни списъка . Това е така, тъй като е налице едно особено изискване за уседналост при гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България. Това заяви пред..

публикувано на 22.04.24 в 15:56

Оградата на Небет тепе да се премахне, експерти да кажат как

В петък НИНКН изпрати второ за изминалата седмица становище до община Пловдив, в което отново заяви, че металната ограда на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с Института и с Министерство на културата. От там обясниха, че общината не е искала инструкции и са против прехвърлянето на отговорност. Двете институции са категорични, че промяна..

публикувано на 22.04.24 в 12:06

Започва Европейската имунизационна седмица

Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените ситуации и Катедрата по инфекциозни болести при МУ-Пловдив организират семинар, посветен на Европейската имунизационна седмица, която започва от днес. Гост-лектор ще бъде доц. Стефка Крумова. Тя е завеждащ националната референтна лаборатория „Морбили, паротит, рубеола“ към Националния център по..

обновено на 22.04.24 в 11:36
Кольо Парамов

Контролът на олигарсите върху политиците пречи за еврозоната

Контролът на олигарсите върху българските политици е фатален за влизането на страната ни в еврозоната. Това коментира икономическият експерт Кольо Парамов след изказването на управителя на БНБ, че България може да не приеме еврото от началото на следващата година. Той обясни, че именно те моделират и правят, така че да се стига до всички..

публикувано на 22.04.24 в 09:50