Опитът да се политизира историята е погрешен и вреден

Излязохме от една система на контрол, сега искат да ни въведат в нова

Дългата и дискусионна тема с върнатите учебници, в които липсва точно и ясно поставяне на въпросите: как живяхме, от какво страдахме и защо социализмът загуби почва у нас коментираме с проф. Людмил Спасов, историк и участник в екипа на издателство "Домино". 

МОН първоначално одобри проектите на учебниците на „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Просвета” и „Рива”, а после замрази за ново дописване времето 1944 - 1989 г.

Проф. Спасов каза, че историята е преди всичко факти и анализ на същите. Много сложно нещо е написването на един учебник, защото трябва да си запознат с всички факти, които са свързани с българската история. Изискването на МОН беше за един урок от учебника по история авторите да се вместят в 6 500 знака. 

Историкът допълни още: Критиките, които са отправени са несъстоятелни и всичко, което препоръчват, го има вече в учебниците. Пет учебника са написани и това е най-демократичната система. Колегите ми са прави и не спекулират с цифри. Учебниците по история за 10 клас са подготвени от най-добрите специалисти в България.


У нас опитът да се политизира историята е безкрайно вреден и погрешен,
смята проф. Спасов. По думите му учебникът е като една хубава къща, но ако няма учител, който да запознае учениците с неговите идеи, това ще е празна къща.

Още от категорията

1093 лв. заплата в Пловдив = седмо място в страната

21 % от българската икономика е в сивия сектор, който се изчислява на 23 милиарда лева. Това обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по повод старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борба със сивия сектор. Най-много хора без трудови договори в Пловдив работят в строителството. От КНСБ са категорични, че хората,..

обновено на 13.09.19 в 17:20

Шпионският скандал изглежда буря в чаша вода

Изненадващо доц. Мира Радева заяви, че поривите на политическите партии в подготовка за местните избори не я интересуват. Гледа като гражданин, а не като социолог. Направили са някои социологични проучвания за определени личности, но отказа да ги коментира. Тя припомни, че скоро ще отбележим 30 години от т.н. демократични промени. Преди..

публикувано на 13.09.19 в 12:34

Хиляди вярващи се отправят към Кръстова гора

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници - Въздвижение на Светия кръст Господен, по-популярен като Кръстовден, хора от цялата страна отиват на Кръстова гора, където се съхранява частица от Светия Кръст Господен. Тази вечер започват богослуженията на открито пред централния храм „Покров Богородичен“. Вярващите идват..

публикувано на 13.09.19 в 12:07

Нямаме краткосрочен показател за рецесия

„ Поне от 10 години се коментира темата дали имаме точен краткосрочен индикатор, който да ни покаже момента на обръщане на тенденцията към криза, и общо взето, такъв няма, има много показатели, които трябва да се наблюдават, и в някакъв момент да се усети едно забавяне, което да ни посочи рецесия “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономическият..

публикувано на 12.09.19 в 17:02

Исканията на медицинските сестри са основателни

Медицинските сестри продължават протестите си за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тази сутрин те посрещнаха депутатите с разпъната палатка пред Народното събрание, но не получиха покана за разговор с народните представители. За проблемите на съсловието – интервю с доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на НС, депутат от..

публикувано на 12.09.19 в 15:49