Очаквано начало на делото срещу лекаря, застрелял Жоро Плъха

| обновено на 04.07.19 в 10:17

С разпоредително заседание в Окръжен съд Пловдив се очаква да стартира делото срещу д-р Иван Димитров, който в нощта на 2 март миналата година застреля влезлия да краде в гаража му Жоро Джевизов, по прякор Плъха. 

Обвинението срещу лекаря е за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Д-р Димитров е подсъдим и за притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение. 

Предишното заседание се провали заради процесуална спънка, но междувременно родителите на убития предявиха отделни искове за общо 300 хиляди лева. Бащата на Жоро Плъха – Димитър Джевизов и майка му Здравка Атанасова поискаха максимално тежка присъда за убиеца на техния син. 

От своя страна колегите на д-р Иван  Димитров огласиха подписка в негова подкрепа, потвърдена от всички 28 колегии на лекарския съюз от цялата страна, в който членуват над 29 хиляди медици.

Припомням, при първите разпити лекарят-рентгенолог в болница „Пловдив“ отричаше да знае нещо за убития. След това смени и няколко версии, но разследването установи, че е опитвал да прикрие фактите и накрая Иван Димитров направи признания. 

В негова защита няколко дни в Пловдив и страната бушуваха масови протести с искания да бъде оневинен. След три денонощия в ареста, медикът бе освободен с мярка за неотклонение подписка. 

Ако Димитров бъде признат за виновен, може да получи присъда до 5 години затвор, а за незаконно притежаване на оръжие - от 2 до 8 години. 

Още от категорията

Катастрофа на изход на Пловдив затруднява движението

Трима души са пострадали при катастрофа на „Пещерско шосе“ на изхода на Пловдив.  Движението при моста над Околовръстното шосе е само в едната лента и се регулира от екипи на „Пътна полиция“.  Сигналът за пътното произшествие е подаден в 11,25 ч., съобщават от полицията в Пловдив.  По първоначални данни са се блъснали два автомобила, при което са..

публикувано на 22.08.19 в 12:42

Няма замърсяване на въздуха в Карлово след пожара на сметището

Резултатите от измерванията за качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в Карлово заради вчерашния пожар в сметището край града не показват превишения, съобщиха от РИОСВ – Пловдив.   За 24 часово наблюдение отчетените стойности на фини прахови частици, серен диоксид,  азотен диоксид и въглероден оксид са дори под максимално..

публикувано на 22.08.19 в 11:46

Епизоотичната комисия заседава извънредно в Смолян

Областната епизоотична комисия ще проведе заседание във връзка с тежката епизоотична обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация - Смолян. Ежеседмичното заседание на Комисията ще бъде в разширен състав във връзка със създалата се обстановка относно появата и разпространението на болестта африканска чума по свинете. 

публикувано на 22.08.19 в 08:37

Възстановяват маршрута на автобуси №1 и №27

От днес се възстановява маршрутът на автобусни линии №1 и 27 от основния  вътрешноградски транспорт съгласно утвърдената  общинска транспортна схема. Това съобщиха от ОП “Организация и контрол на транспорта”. Временната промяна се наложи заради текущ ремонт на бул.“Никола Вапцаров“ – северното платно  при кръстовището с бул.“Македония“.

публикувано на 22.08.19 в 08:06

Стартира акция "Почистете Пазарджик с нас"

Кампанията "Почистете Пазарджик с нас!" стартира в 16 часа днес по инициатива на три млади жителки на града. Идеята си да живеят в по – чист и приветлив град момичетата обявяват в социалните мрежи и вече имат група последователи, очакват към тях да се присъединят и още доброволци. Целта е да бъдат почистени някои от занемарените места в..

публикувано на 22.08.19 в 07:51