"Подкрепи артист" търси проекти за Голямата базилика в Пловдив

Победителите от конкурса ще бъдат обявени на 11 юли в Малката базилика

| обновено на 04.07.19 в 15:04

След  "Подари си птица" следва нова инициатива "Подкрепи артист" на фондация "Америка за България" и община Пловдив.

23 артисти и архитекти от България и Европа (Германия, Украйна и Великобритания) са се включили в инициативата за изработване на проект за сувенири на Епископската базилика в Пловдив. 

“Подкрепи артист” се организира за първи път и цели в проекта да се включат български студенти и млади професионалисти, възпитаници на български и чуждестранни висши училища, в областите: графичен и продуктов дизайн,  визуални, приложни и дигитални изкуства, комуникация и фотография.

Предложените концепции се представени на страницата на Епископската базилика във Фейсбук от 3 юли до 10 юли.

Посетителите там ще излъчат най-интересния проект като го постват и споделят, а ще има и нагреден участник, пишат организаторите на идеята за популяризиране на новия обект в Пловдив.

Предложените проекти са разнообразни – от традиционните магнити, картички, тениски, бижута и ключодържатели до карти, авторски шрифтове, пощенски марки, USB запалки, скрапбук, портмонета, каменни тефтери и игра „Тантрам”.

Проект 1 е на Пламена Тонкева, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”-Пловдив

Запленена от мозайките, геометричните форми и красивите земни тонове реших артикулите, които да изработя да бъдат чанти и несесер. Изработени са от велур и плат с ръчно рисувани мозайки, а към вътрешната част е прикачена подплата. 

От фондацията пишат: 

Казват, че идеите са като птиците.

Трябва да ги уловиш, когато дойдат при теб и да ги пуснеш да полетят, когато са готови. Помогни идеите на участниците в Конкурса за дизайн на сувенири за Епископската базилика да полетят в пространството и повече хора да разберат за прекрасните български таланти.

Обявяването на печелившите ще се случи на 11 юли на официално събитие в Пловдив по повод края на конкурса, организиран от Академия "ГРАДЪТ" и фондация "Америка за България". Общият награден фонд е 4 500 лева. В Малката базилика ще бъде експонирана изложбата с всички творби на участниците.

Галерия

Още от категорията

Трибют за Радой Ралин в „Алтер его”

Цялото предаване „Алтер его” ще бъде посветено на Радой Ралин! Ще разговаряме за него със сина му Кин Стоянов. Ще звучат стихове, епиграми и послания с гласа на българския Езоп. Ще чуем и песни по негови текстове. Бъдете с нас, за да си спомним за най-големия сатирик на България. $Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в..

обновено на 24.08.19 в 16:12

В "Срещите" - българските земи три века преди Аспарух

Интересен разговор с проф. Дамян Попхристов и  изследователя на  древните цивилизации Петко Атанасов.  Въпросът е - защо търсим себе си все назад,назад във времето? И какво това време ни обяснява  на  нас-днешните българи?

обновено на 24.08.19 в 10:19

„Орфей и Евридика“ на бис през уикенда на Античния театър

Заради изключителния интерес от страна на публиката тази вечер, 24 август, и утре Опера Пловдив ще повтори премиерната продукция „Орфей и Евридика“ от Глук на сцената на Античния театър в Пловдив. Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е Стефано Пода, а диригент - Лучано Ди Мартино.   Над 6000 зрители, много от които международна..

публикувано на 24.08.19 в 08:55

Нова балканска музика днес и утре на „Хилок Карнавал“

Рок, джаз и пънк музика на живо ще звучи в летния уикенд на 24-и 25-и август на четири емблематични места в града. Вълна от нова балканска музика ще залее посетителите и на импровизираните сцени на Братската могила, Руския пазар, Централната ЖП гара и Хаджи Хасан махала от специално сформираната за концертите група Horz.  През 2015-та година тя..

публикувано на 24.08.19 в 08:45

Танцьори от три държави идват в Пловдив

“Кръстопът на живота” се казва спектакълът, който ще бъде представен на 7 септември от 21 часа на стълбите на „Каменица” на Главната.  Представлението на младежи от България, Германия и Франция е част от съпътстващата програма на Есенния международен фестивал „Сцена на кръстопът”. „Кръстопът на живота” разказва история за хората, пречките,..

публикувано на 23.08.19 в 15:48