Нелегалната фабрика в Труд бълвала фалшивите цигари за вътрешния пазар

Издирват още четирима души, свързани с престъпния бизнес

| обновено на 05.07.19 в 15:52

По  две хиляди цигари в минута и общо над 200 мастербокса  дневно е бил производственият капацитет на разкритата край  пловдивското село Труд нелегална цигарена фабрика. 

В прилежащ към нея  цех до село Ръжево Конаре се е складирал, нарязвал и обработвал суров тютюн, с който са  произвеждани фалшивите цигари с известните марки  „Роял“  и  „Мурати“, съобщиха от Специализирана прокуратура.  

При разкриването на фабриката вътре са открити 640 мастербокса опаковани кутии и 15 контейнера с по 150 – 200 кг.  обработен тютюн във всеки.  Заловени са 12 души от които четирима българи, седем украинци и един молдовски гражданин.  Издирват се още четирима души, българи,  които са установени като част от престъпната  група, но са успели да се укрият.  

Организацията е била строго йерархично структурирана и е функционирала в условията на пълна конспиративност. Съзнателно са наемани чужденци за работници,  тъй като не познават страната, езика, обстановката, не могат да се ориентират и при пробив  - не биха могли да издадат съществена информация. 

Взети са били всички предпазни мерки за прикриване на дейността.  С  професионална маскировка са скрити всички проходи към производствените помещения, като дори при влизане в обекта не се е виждало нищо, казаха от спец-прокуратурата. В случай на провал е бил приготвен път за бързо  бягство – прокопан тунел, оборудван с дълга близо 200 метра тръба, която е извеждала далеч от фабриката. 

Шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов съобщи, че фалшифицираните марки цигари заемат 11 процента дял от контрабандата у нас.  Той подчерта, че едната от тях – "Роял" – е продукт на производство в Босна и Херцеговина и изобщо не е регистрирана у нас. В този смисъл, нейната продажба тук е сигурен знак, че се касае за фалшификат, добави той. 

По първоначална информация бе огласено,  че продукцията е била готвена за износ в Гърция, за което подсказват надписите на гръцки по кутиите. Днес обаче говорителят на спец-прокуратурата  Сийка Милева зъйви, че според събраните до момента данни, цигарите са били предназначени и за вътрешния пазар. 

На всички 12 задържани ще бъде поискана постоянна мярка за задържане под стража. 


Галерия

Още от категорията

Фалшив сигнал за бомба затвори летище Пловдив по обед

От полицията уточниха, че става дума за злоумишлено обаждане. След получаването на сигнала, около 11 часа, незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района.   В 12,30 часа по разписание се е очаквал полет от Тел Авив. Самолетът е закъснял и е кацнал на летището в около 14 часа.  Междувременно днес по същото време сигнали за..

обновено на 21.08.19 в 14:14

Запали се и сметището край Карлово

Пожарът е избухнал рано тази сутрин. Огънят е обхванал площ от около 200 кв. метра, съобщи за Радио Пловдив говорителят на Противопожарната служба Петър Тосков.  Два автомобила с огнеборци са гасили огнището, чиято дълбочина все още не се знае.  Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че пожарът вече е загасен, като на място..

обновено на 21.08.19 в 14:14

До 10 септември започва строителството на пътя Загражден – Белица

До 10-ти септември ще започнат дейностите по пътя Загражден – Белица. Това обещаха представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ на среща с жителите на Загражден. Насрочената блокада за 25 август на главния път Смолян – Пловдив за сега се отменя, но родопчани остават в протестна готовност. Директорът на Пътно управление-Пловдив Пламен..

публикувано на 21.08.19 в 14:12

Нощна акция на полицията срещу дрифтовете в Пловдив

Четири нарушения е установила Пътната полиция в Пловдив при акция за предотвратяване на нерегламентираните автомобилни гонки в града. Съставени са 3 фиша за превишена скорост на шофьори и 1 акт за техническа неизправност на автомобил – съобщи полицейски инспектор Ботьо Гиргинов. При полицейската акция около полунощ са проверени 48 леки коли и..

обновено на 21.08.19 в 13:58

Нова социална програма за пенсионери започва в Асеновград

Нов проект за патронажна грижа на възрастни и хора с увреждания стартира в Асеновград. Той обхваща 168 нуждаещи се потребители, които ще получат необходимите здравно-социални услуги и консултации, съобщи кметът на общината Емил Караиванов. Проектът е насочен към хора над 65-годишна възраст с ограничения или невъзможност за самообслужване, като..

публикувано на 21.08.19 в 13:56