Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да сме притеснени за туристическата 2020 година

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС


Още преди 2 години Гърция и Кипър, правейки анализ на туристическата криза в Турция, Египет и Тунис заради терористичните атаки, прецениха, че Турция ще се се възстанови и ще се върне изцяло на пазара през 2019 година. Затова Гърция и Кипър-правителствата заедно с бизнеса, предприеха една стратегия за 2019 година. Тя включи  намаляване на цените на туристическия продукт през 2019 след увеличението му през 2017 и 2018г. Гръцкото правителство си спази обещанието и намали ДДС от 20 на 6%. 

Така Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма даде пример за добро прогнозиране и реакции на съседните ни държави в привличането на туристи. 

Тоест-ние сме в сложна конкурентна среда, в която нашата конкуренция действа доста единно като туристически бранш и като правителство, предвижда ситуациите, изгражда концепции и стратегия за действие. В същото време на вчерашната среща на министър Николина Ангелкова с представители на бранша в Слънчев бряг се каза, че ще започнат проверки на плажовете, които са концесионирани на по-ранен етап. Тоест, въобще не става думи за мерки за 2019 г., освен констатации, отбеляза Драганов.

Изключено е днес да чуем от нашите туристически експерти каква ще бъде нашата политика за 2020-2021 година. И честно да ви кажа, аз днес съм притеснен за 2020 година, тъй като договорите с туроператорите за 2020-та се подписаха. В момента се приключват допълнителните разпоредби към тези договори. Ако ние нямаме политика за 2020 година, пак ли ще констатираме в последния момент, че имаме спад в туристите и че българите са на гръцко-българската граница, попита експертът. Според него политиката ни трябва да е аналогична на нашите конкуренти. 

Турция махна визите за руските туристи, Гърция и Кипър започнаха да издават визи на границата, тъй като те имат острови. В същото време ние изоставаме по отношение на каквато и да е политика към който и да е пазар, смята Румен Драганов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46