Трябва да сме притеснени за туристическата 2020 година

Автор:
Румен Драганов
Снимка: БГНЕС


Още преди 2 години Гърция и Кипър, правейки анализ на туристическата криза в Турция, Египет и Тунис заради терористичните атаки, прецениха, че Турция ще се се възстанови и ще се върне изцяло на пазара през 2019 година. Затова Гърция и Кипър-правителствата заедно с бизнеса, предприеха една стратегия за 2019 година. Тя включи  намаляване на цените на туристическия продукт през 2019 след увеличението му през 2017 и 2018г. Гръцкото правителство си спази обещанието и намали ДДС от 20 на 6%. 

Така Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма даде пример за добро прогнозиране и реакции на съседните ни държави в привличането на туристи. 

Тоест-ние сме в сложна конкурентна среда, в която нашата конкуренция действа доста единно като туристически бранш и като правителство, предвижда ситуациите, изгражда концепции и стратегия за действие. В същото време на вчерашната среща на министър Николина Ангелкова с представители на бранша в Слънчев бряг се каза, че ще започнат проверки на плажовете, които са концесионирани на по-ранен етап. Тоест, въобще не става думи за мерки за 2019 г., освен констатации, отбеляза Драганов.

Изключено е днес да чуем от нашите туристически експерти каква ще бъде нашата политика за 2020-2021 година. И честно да ви кажа, аз днес съм притеснен за 2020 година, тъй като договорите с туроператорите за 2020-та се подписаха. В момента се приключват допълнителните разпоредби към тези договори. Ако ние нямаме политика за 2020 година, пак ли ще констатираме в последния момент, че имаме спад в туристите и че българите са на гръцко-българската граница, попита експертът. Според него политиката ни трябва да е аналогична на нашите конкуренти. 

Турция махна визите за руските туристи, Гърция и Кипър започнаха да издават визи на границата, тъй като те имат острови. В същото време ние изоставаме по отношение на каквато и да е политика към който и да е пазар, смята Румен Драганов.

Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54