Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да сме притеснени за туристическата 2020 година

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС


Още преди 2 години Гърция и Кипър, правейки анализ на туристическата криза в Турция, Египет и Тунис заради терористичните атаки, прецениха, че Турция ще се се възстанови и ще се върне изцяло на пазара през 2019 година. Затова Гърция и Кипър-правителствата заедно с бизнеса, предприеха една стратегия за 2019 година. Тя включи  намаляване на цените на туристическия продукт през 2019 след увеличението му през 2017 и 2018г. Гръцкото правителство си спази обещанието и намали ДДС от 20 на 6%. 

Така Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма даде пример за добро прогнозиране и реакции на съседните ни държави в привличането на туристи. 

Тоест-ние сме в сложна конкурентна среда, в която нашата конкуренция действа доста единно като туристически бранш и като правителство, предвижда ситуациите, изгражда концепции и стратегия за действие. В същото време на вчерашната среща на министър Николина Ангелкова с представители на бранша в Слънчев бряг се каза, че ще започнат проверки на плажовете, които са концесионирани на по-ранен етап. Тоест, въобще не става думи за мерки за 2019 г., освен констатации, отбеляза Драганов.

Изключено е днес да чуем от нашите туристически експерти каква ще бъде нашата политика за 2020-2021 година. И честно да ви кажа, аз днес съм притеснен за 2020 година, тъй като договорите с туроператорите за 2020-та се подписаха. В момента се приключват допълнителните разпоредби към тези договори. Ако ние нямаме политика за 2020 година, пак ли ще констатираме в последния момент, че имаме спад в туристите и че българите са на гръцко-българската граница, попита експертът. Според него политиката ни трябва да е аналогична на нашите конкуренти. 

Турция махна визите за руските туристи, Гърция и Кипър започнаха да издават визи на границата, тъй като те имат острови. В същото време ние изоставаме по отношение на каквато и да е политика към който и да е пазар, смята Румен Драганов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18