Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи от 10 до 19 юли в МБАЛ "Св. Пантелеймон"

| обновено на 10.07.19 в 10:45

Новооткритият медицински център към УМБАЛ „Свети Пантелеймон“ ще бъде доокомплектован напълно до  1-ви септември. Тогава липсващите досега специалности – очен лекар, уши, нос,гърло и  АГ ще бъдат факт и  за нас ще бъде чест да представим неговите специалисти,  заяви управителят на УМБАЛ „Свети Пантелеймон“  д-р Константин Сапунджиев.

Ще представим и възможностите на Спешното отделение, което е единственото работещо в общинска болница на територията на район „Южен“. Той е  голям и се нуждае от качествено обслужване.

Идеята на стартиращите от утре безплатни прегледи е ние, като общинска болница, да предоставим тази услуга за социално значимите заболявания. И при констатиране на заболяване, пациентите могат да бъдат приети в гастро-ентерологичното и хирургичното отделения, които предлагат отлични условия. Идеята е пациентите да имат достъп до медицинска услуга все повече и повече.

По думите на д-р Сапунджиев, УМБАЛ „Св.Пантелеймон“ е в добро състояние и всички отделения работят качествено с наличните специалисти и апаратура.

По някои клинични пътеки има увеличение около 10%, а за АГ – отделенията увеличението е между 10 и 16%. Проблемът с недофинансирането на пътеките обаче си остава и това няма да оправи кой знае колко финансовото положение на болниците. Във връзка с новия стандарт от Здравното министерство за Спешното отделение, болницата не е получила никакво финансиране, откакто този стандарт е въведен. Болницата поема разходите за Спешното отделение, тъй като районът не може да остане без него, за да бъдат правилно лекувани нуждаещите се.

Всеки две седмици тематиката на безплатните прегледи ще бъде  променяна. Предстои да има безплатни прегледи за лицево-челюстна хилулгия и Урология, а след това и за АГ.

Всяко отделение ще бъде представено поетапно с безплатни прегледи от 10 до 19 юли.

Интервюто – от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00